T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Arınç: Binlerce kişiden tebrik aldım

Meclis Başkanı Arınç, 23 Nisan günü yaptığı konuşmanın ardından binlerce faks, e-posta mesajı ve telefon aldığını açıkladı.

Bülent Arınç
TBMM Başkanı Bülent Arınç, 23 Nisan dolayısıyla Meclis'te yaptığı konuşmaya yönelik eleştirilerle ilgili olarak, "Ben fikir adamıyım, fikirlerle tartışmaktan, konuşmaktan memnunum. Benim söylediklerime karşı çıkanlar varsa, bunların zeminini doğru göstermek mecburiyetindedir. Bunları hiçe sayarak, küçültücü, alay edici, hakaret edici ifadeler, sadece o kişileri bağlar, bu kişilerin seviyesini ortaya koyar" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin 44. kuruluş yıldönümü törenine katılan Arınç, çıkışta bir gazetecinin "Meclisteki manifesto niteliğindeki konuşmanız, büyük taktir gördü ama bazı çevreler tarafından da eleştirildi" diyerek görüşlerini sorması üzerine, 23 Nisan'ın meclisin toplandığı ilk gün olduğunu anımsattı. Bunun, çok coşkulu ve heyecan verici bir bayram olarak kutlandığını kaydeden Arınç, şöyle devam etti:

"Ben Meclis'in başkanıyım. Meclis'in açıldığı bir günde bazı konulara temas etmem, bu konular üzerindeki düşüncelerimi ifade etmem normaldir. Her kurumun başında olan insanlar genelde bu tür konuşmalar yaparlar. Benim bu konuşmam dikkatle incelendiğinde, bunu özellikle söylüyorum, basma kalıp düşüncelerle bir yere varamazsınız, önce o konuşmayı dinleyeceksiniz.

Dinlememişseniz yazılı metinlerden okuyacaksınız ve anlamak için çalışacaksınız. Peşin yargılarla, 'madem ki Bülent Arınç konuşmuştur, buna karşı çıkmak gerekir' şeklindeki bir anlayış doğru bir anlayış değildir, özellikle insani ve ahlaki değildir.

Bu konuşma dikkatle takip edildiğinde bir siyaset bilimci olarak sosyal olayları bilen bir insan olarak, hukukçu kimliğimle Türkiye'nin bazı konuları üzerinde görüşlerimi ifade ettim. Ne birilerinden alkış almak için, ne birilerini eleştirmek için konuşmadım. Bildiğimi söyledim. Doğru bildiğimi ifade ettim."

"BİNLERCE FAKS, E-POSTA, TELEFON ALDIM"

Arınç, konuşmasının ardından genelde büyük bir tasvip gördüğünü, binlerce faks, e-posta mesajı ve telefon aldığını ve konuşmanın uygun olduğunun söylendiğini bildirdi. "Tabiidir ki, eleştiriler yapılır, tabiidir ki, yeni öneriler getirilir" diyen Arınç, konuşmasının anlamını şu sözlerle dile getirdi:

"Türkiye, büyük bir devlettir. Türkiye dünyada tanınan, sevilen misyonuyla, jeopolitik konumuyla, coğrafyası ve tarihiyle büyük bir devlettir. Büyük devlet olarak da son yıllarda Avrupa Birliği konusunda, ekonomik alanlarda, toplumsal olaylar sebebiyle, özgürlükler ve demokratikleşme konusunda çok ciddi adımlar atılmıştır. Şu anda Türkiye'de en çok ihtiyacımız olan şey, toplumsal barıştır. Toplumsal barış projemizi gerçekleştirmek zorundayız. Toplumsal barışın gerçekleşebilmesi için bazı konularda elbirliği yapmamız gerekir. Bu laikliğin yorumlanmasıdır. Laiklik ilkesine ne benim, ne başka bir kimsenin hiçbir zaman ciddi bir itirazı olmaz. Ama laiklikten ne anladığınızı ortaya koymalısınız. Katı laiklik uygulamasıyla insanlara sosyal hayatı, bir cezaevine çevirecek anlayışlar ne kadar zararlıysa laikliği bir barış ve özgürlük, din ve vicdan hürriyeti olarak tanımak ve insanların inançlarına müdahale etmemek de o kadar toplumsal barışa hizmet edecektir."

"BEN FİKRİMİ SÖYLEDİM"

Arınç, yasama yetkisini elinde bulunduran Meclis'in, millet adına vereceği kararlara müdahale edilmesi bir yana yardımcı olunması gerektiğini belirterek, toplumun bunu istediğini ve bunu beklediğini söyledi. Arınç, şunları kaydetti:

"Ben konuşmamı eleştirenlere, konuşmama karşı yeni öneriler getirenlere şükran borçluyum. Ben fikrimi söyledim. Herkesten de fikirlerini söylemesini rica ediyorum. Fikir başka şeydir, küfür başka şeydir. Küfür insanlara yakışmaz, aşağılamak insanlara yakışmaz, garip benzetmelerle insanları küçültmeye çalışmak doğru bir olay değildir. Fikri olan fikrini söyler, fikri olmayan da dinler bir şeyler kazanmaya çalışır.

Ben siyasi partilerin genel başkanlarıyla, siyasi partilerin grup başkan vekilleri ve temsilcileriyle konumum gereği ekranlarda karşı karşıya gelmem, kendileriyle tartışmaya girmem. Bu onların siyasi partilerine verdiğim saygının, gösterdiğim saygının bir ürünüdür. İsterim ki, siyasi partiler de Meclis'in Başkanı'na karşı böyle davransınlar.

Genelde de böyle davranılıyor. Ama bu davranış bazılarında maalesef aksi bir şekilde ortaya çıkınca bundan sadece üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ben fikir adamıyım, fikirlerle tartışmaktan, konuşmaktan memnunum. Benim söylediklerime karşı çıkanlar varsa bunların zeminini doğru göstermek mecburiyetindedir. Bunları hiçe sayarak, küçültücü, alay edici, hakaret edici ifadeler, sadece o kişileri bağlar, bu kişilerin seviyesini ortaya koyar."

DTP'Lİ MİROĞLU: MEMNUNUM

Öte yandan törene katılan DTP Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Miroğlu, gazetecilerin, Anayasa Mahkemesi'nin 44. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sempozyuma çağrılmasının, tartışma yarattığını belirtmeleri üzerine şunları söyledi:

"Tartışma falan yok. Partimizin şu an yürürlükte olan seçim yasasıyla ilgili görüşlerini sempozyumda dile getireceğim. DTP'nin davet edilmiş olması, son derece memnuniyet vericidir. Elbette ki, DTP de diğer partiler gibi sistem içinde siyaset yapan bir partidir. Anayasa'nın güvencesi altında siyaset yapan bir partidir."

  • ANKARA (A.A)


    Arınç'ın 23 Nisan günü yaptığı konuşmanın tam metni

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi