T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Erdoğan: Filistin'e yardımın kesilmesi yanlış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, Filistinli kardeşlerimizin her zaman yanında olduk, olacağız. Filistin davasını davamız bildik" dedi. Erdoğan, ABD'nin, Avrupa'nın Filistin'e ödemekte oldukları yardımı kesmelerini doğru bulmadıklarını belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da bölgede, Erdoğan'ın, "sağduyunun ve aklın hakim olması için gösterdiği gayreti takdir ettiğini" söyledi.

Başbakan Erdoğan ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Abbas ile baş başa görüştükten sonra çalışma yemeğinde bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, İsrail ve Filistin'in son birkaç ay içinde seçim yaptıklarını anımsattı. Bunun, Ortadoğu barışında umutlar besledikleri bir süreç olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Önce Filistin seçimlerini yaşadık. Hamas'ın seçimleri kazanmasının ardından İsrail seçimlerini yaşadık. İsrail'de de görünen o ki bir koalisyon olacak. Şu anda hükümet kurma çalışmaları İsrail'de devam ediyor.

Tabii bu süreç içerisinde yoğun telefon trafiklerimiz oldu. Bu telefon trafiğimizin temeli, Ortadoğu barışına Türkiye olarak bizler ne gibi katkıda bulunabiliriz idi. Sayın Abbas ile telefon görüşmelerimiz oldu. Bu süreçte, Türkiye olarak biz neler yapabiliriz, seçimlerin ardından yine kendileriyle görüştük. Görüşmelerden sonra da ayrıca bizler taraflara ne gibi telkinler yapalım ki barış sürecini hızlandıralım. Biliyoruz ki barış için bir yol haritası vardı. Bu yol haritasının, bir defa masaya yatırılmasının gereğine inanıyoruz. Tarafların menfaatlerinin göz ardı edilmemesi gereğine inanıyorduk. Tarafların silahı bırakmasının gereğine bizler inanıyor ve savunuyoruz. Çünkü bunlardan yorgun düşmüş bir Ortadoğu var."

"MESAJLAR HEM İÇERİ, HEM DÜNYAYA YÖNELİK OLMALI"

Bölgede başlatılan Erez Projesi'ne de değinen Erdoğan, bunun geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

"Biz, tarafların özellikle iki devletli bir Ortadoğu projesini kabullenmelerinin gereğini her yerde vurguluyoruz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Mesajlar içeriye değil, hem içeriye, hem dünyaya yönelik olmalıdır. Artık bu dünya küçük bir köy değil. İstediğiniz gibi yönetemiyorsunuz. Dünyanın değişik kıtalarının, değişik bölgelerinin değişik beklentileri var ve uluslararası kurum ve kuruluşların destekleri çok büyük önem arz ediyor.

Bunun için de özellikle aynı bölgenin ülkeleri olarak, insanları olarak, bir dayanışma içinde olmamızın gereğini savunuyorum. Biz, Filistinli kardeşlerimizin her zaman yanında olduk, olacağız. Filistin davasını davamız bildik. Şu anda da biliyoruz. Elimizden gelen desteği aynen dost, kardeş hukuku içerisinde yine sürdürmeye devam edeceğiz."

Abbas'ın "kucaklayıcı liderliği" içinde bunun süratle sağlanacağına olan inancını ifade eden Başbakan Erdoğan, Filistin'in kendi içindeki birlik ve beraberliğinin çok önemli olduğunu söyledi.

"Çünkü ben inanıyorum ki Filistin'de bugün dayanışma günüdür" diye konuşan Erdoğan, yalnızlığın zaafiyet getireceğini söyledi. Bu çerçevede, bir gayrete girilmesinin şart olduğunu anlatan Erdoğan, Abbas ile yaptığı görüşmedeki değerlendirmelerini bugün ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile yapacağı görüşmede de paylaşacağını ifade etti.

Erdoğan, AB üyesi ülkelerin liderleriyle de bunları paylaştığını dile getirerek, "Çünkü ABD'nin, Avrupa'nın Filistin'e ödemekte oldukları yardımı kesmelerini doğrusu bizler doğru bulmuyoruz. Yoksullukla ve açlıkla insanlığı terbiye, dünyada özellikle barışın küreselleşmesini istediğimiz bir dönemde yaralayıcıdır" dedi.

"TÜRKİYE, FİLİSTİN HALKININ EVİ"

Filistin Devlet Başkanı Abbas da Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'yi Filistin halkının "evi gibi" gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin, Filistin sorunuyla ilgilenmesinin kendilerinin ilgilenmesiyle eş değer olduğunu dile getiren Abbas, şöyle konuştu:

"Sizler, Filistin sorununun adil bir şekilde, uluslararası meşruiyet içinde hallolmasını istiyorsunuz. Bu konuda azimli ve kararlı olduğunuzu biliyoruz.

Görüşmemizde çekilen sıkıntılar gündeme geldiğinde bu konuda bize nasıl yardımcı olacağınızı ifade ettiniz. Bu da bu sorunun çözümünde ne kadar gayretli olduğunuzu gösterir. Bölgede, sağduyunun ve aklın hakim olması için gösterdiğiniz gayretlerinizi takdir ediyoruz. Hamas'ın, Hamas temsilcilerinin Türkiye'ye gelmesini sağladınız. Hamas'a da bu konularda itidalli olmaları konularında bir takım mesajlar verdiniz. Bu da sizin bu konuya ne kadar hassas olduğunuzu göstermektedir. Aynı şekilde İsrail hükümetiyle ilişkileriniz, onları da barış masasına oturtma gayretiniz devam etmektedir. Bu konuda adil ve kesin bir sonuca ulaşmak için çabalarınız sürmektedir."

TOBB'un girişimiyle Filistin'de serbest sanayi bölgesi kurulması yönündeki çabalara da değinen Abbas, bugün TOBB'u ziyaret ettiğini ve işadamlarının ülkelerine yatırım konusunda ne kadar gayretkeş olduğunu gördüğünü, bundan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Abbas, bunun doğal karşılanması gerektiğini, çünkü iki ülkenin dost ve kardeş olduğunu dile getirdi.

ABBAS ANKARA'DAN AYRILDI

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, çalışma ziyareti çerçevesinde geldiği Türkiye'deki temaslarını tamamlayarak Ankara'dan ayrıldı.

Ankara'dan hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abbas, "Rice'a iletilmek üzere Başbakan'a bir şey söylediniz mi?" sorusunu, "Ortadoğu ile ilgili konuları görüştük" diyerek yanıtladı.

Abbas, "Türkiye'den Ortadoğu ile ilgili istediklerinizi alarak mı gidiyorsunuz?" şeklindeki bir soruya da "Tabii ki" yanıtını verdi.

Filistin liderini havaalanında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen uğurladı.

Filistin'e destek için çıktığı Avrupa gezisinin ilk durağı olarak Türkiye'yi ziyaret eden Abbas, bu kapsamda hafta içi sırasıyla Norveç, Finlandiya ve Fransa'ya gidecek.

  • ANKARA (AA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi