T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bursalı Er Mehmet'le Anzak John yanyana

Tarihin en büyük savaşlarından Çanakkale'de hayatını kaybeden askerler, savaşa katılan ülkelerin temsilcileri ve atalarının mezarlarını ziyarete gelenlerce anıldı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 91. yıldönümü nedeniyle Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi. Yaklaşık bir asır önce canları pahasına savaşan askerlerin torunları omuz omuza savaşta kaybettikleri atalarına ağladı. Törene, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Margaret Wilson, Avustralya Muharip Gaziler Bakanı Bruce Billson, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Russe Shalders, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Jean-Christophe Peaucelle, Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi Tümgeneral Rezaqul Haider, Güney Afrika Büyükelçisi Sobizana Mngqikana, Almanya, Hindistan, İrlanda'nın büyükelçilik müsteşarları katıldı. Çanakkale Şehitler Anıtı'na çelenkler konulduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada, bir manga tarafından üç el saygı atışı yapıldı. Ülkelerin milli marşlarının çalındığı ve bayraklarının göndere çekildiği törende konuşmaların ardından onur kıtası, mehteran bölüğü, dost ülkeler askeri birliği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve izci grubunun geçiş yaptı, Şehitler Abidesi'ndeki defter imzalandı.

BARIŞIN DEĞERİNİ BİLİYORUZ

Törende konuşan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, dost ülkelerin temsilcilerini Türk milleti ve hükümeti adına ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bizim açımızdan Çanakkale'nin çok önemli bir özelliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecinin ilk işaretlerinin belirdiği yer olmasıdır. Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne dönüşen bir milletin var oluş destanının ilk dizeleri bu topraklarda yazılmıştır. Yaklaşık bir asır önce Çanakkale Savaşları ile başlayan süreç, Türklerle Anzaklar arasında böyle bir güzelliğe ulaşmıştır"diye konuştu.

Avustralya Genel Valisi Michael Jeffery, Gelibolu'nun yıllar önce çatışma, acı ve ölüm dolu günlere sahne olduğunu, ancak burada çatışan insanların aralarında özel bir bağ oluştuğunu kaydetti. Jeffery, Türk tarihinde Çanakkale Boğazı'ndan daha önemli bir su yolu bulunmadığını belirterek, "Bu muhteşem Boğaz'a girenler buranın Türk halkı için ne kadar önemli değere sahip olduğunu anlarlar. Ve Çanakkale Şehitleri Anıtı, Türklerin bu yaklaşımlarına sonsuza kadar nöbetçi olacaktır" dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 91. yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası'ndaki Fransız ve İngiliz anıtlarında da törenler düzenlenecek. Anzak Koyu'nda "Şafak Töreni" icra edilecek. Törene katılanlar, Avustralya "Lonepine" Anıtı ile Yeni Zelanda Conk Bayırı Anıtı'nı ve 57. Alay Şehitliği'ni ziyaret edecekler.


İngiliz Mezarlığı'nda 3 Müslüman asker

Aydın
Demir
Anzak Koyu'ndaki İngiliz Askeri Mezarlığı'nda Hrisiyan askerlerle birlikte yatan üç Hintli Müslüman askerin mezarının da olduğu belirlendi. Hristiyan askerlerin mezarlarında haç işareti olmasına karşın, İngiliz Ordusu'nda görevli iken ölen Müslüman askerlerin mezar taşlarında Arap harfleri ile Besmele yazıyor. İngiliz Kraliyet Ordusu'nda şoför olarak askerliklerini yaparken ölen Müslüman askerlerin ölüm tarihleri 20 Aralık 1918 olarak kayda düşmüş. Hintli Müslüman Haskin Allah, Khan Ditta ve İmam Din'in 1918 yılında İngiliz Hükümeti ile Türk Hükümeti arasında varılan anlaşma sonucu İngiliz Ordusu'nun Gelibolu'ya ölülerini defnetmek için gelen istihkam birliğinde görevli oldukları belirtildi. Hristiyan askerleriyle aynı şehitlikte gömülü bulunan Müslüman askerlerin mezarları farklı bir hatta bulunuyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi