T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İbrahim KARAGÜL

Afrika'nın Kürtleri!..

Usame Bin Ladin, Batı'nın Sudan'ın petrolünü çalmaya çalıştığını belirterek, "Onlar, Darfur'daki kabilelerin çocukları arasında savaş çıkarıyorlar. Bölgeye asker göndermeye ve petrolü çalmaya hazırlanıyorlar. Mücahitleri ve takipçilerini hırsızlarla savaşmak için her şeyi yapmaya çağırıyorum" dedi.

Bu açıklamadan ne anlamalıyız? El Kaide Afrika'da yeni bir cephe mi açıyor? Sudan ve Darfur, nasıl bir çatışmanın merkezi haline geliyor? Enerji ve jeopolitik üstünlük alanında yürütülen küresel ölçekli çatışmanın en sıcak cephelerinden biri haline gelen özelde Darfur, genelde Sahra'nın güneyi ve Sudan'da hangi güçler ne hesaplar yapıyor?

Dünya Ladin'in açıklamalarını elbette "yeni bir terör saldırısının işareti" olarak algılayacak. "El Kaide Sudan'ı da karıştırdı" denilecek. Olayın gerçeğini anlamak mümkün olmayacak. Çünkü öyle sunuluyor. Bölgedeki sıcak gelişmelerin Ortadoğu ve Güney Asya'dakilerle nasıl bağlantıları olduğu, Darfur'daki krizin Ladin ya da El Kaide ile hiçbir ilgisinin bulunmadığı, bölgedeki petrol kaynakları üzerinde kıyasıya bir çatışma yaşandığı, iç savaş senaryoların bu kaynaklara göre planlandığı bilinmeyecek.

ABD ve İngiltere'nin baskısıyla BM, Darfur'u dünyanın en kötü insani krizi olarak niteledi. ABD ise Sudan'ı "soykırım" yapmakla suçladı. BM verilerine göre bölgede 1.5 milyon insan hayatını kaybetti, 4 milyon kişi mülteci oldu. Bu veriler gerçeği yansıtmaktan ziyade, ABD politikalarını meşrulaştırmayı amaçlıyor. Mehmet Ali Paşa zamanından beri devam eden kriz, neden son yıllarda tırmandı? Gerçekten insani bir trajedi var. Bunlar doğru. Ama veriler yanlış. Batı'nın bölgeye yoğunlaşmasının sebebi hiçbir şekilde bölgedeki insani kriz değil. Tam tersine, insani kriz istismar edilerek yeni bir açgözlülük örneği sergileniyor. Krizlere yenileri ekleniyor, yeni iç savaş senaryoları uygulanıyor. Yüz binlerce Afrikalı ölmüş, onların umurunda bile değil.

Sudan Orta Afrika'nın üçüncü büyük petrol ülkesi. Yeni kuyular açıldıkça gücü daha da artacak. Güney'deki Hristiyanlar'la 21 yıldır süren savaş anlaşmayla sonuçlandı. Bölgeye 9 bin BM barış gücü askeri yerleştirildi. Ülke ikiye bölündü. Ancak anlaşma her an bozulabilir. ABD, şimdi de BM üzerinden Darfur'u da Sudan'dan ayırmaya çalışıyor. Bölgeye 20 bin kişilik BM gücü göndermeye çalışıyor. Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, bununla ülkenin Irak gibi işgal edileceğini belirtti. Şimdi küresel savaş aşamasına bakalım:

Rusya ve Çin Sudan'a ambargoyu içeren ve ABD'nin hazırladığı karar tasarısını pazartesi günü bloke etti. Ve Rusya, Sudan'a bu hafta Barış Gücü askeri gönderme kararı aldı. ABD/İngiltere'ye karşı Rusya ve Çin'in Orta Afrika mücadelesi Darfur üzerinde şiddetlendi. Neden?

Sudan'daki petrol kaynaklarını Çin Ulusal Petrol Şirketi, Malezya Ulusal Petrol Şirketi PETRONAS ve Hindistan'ın Petrol ve Gaz Şirketi işletiyor. Sudan Çin'in yıllık petrol ihtiyacının yüzde 5.2'sini karşılıyor. Yani Çin'in petrol ithalat ettiği ülkeler arasında yedinci sırada. ABD ve Batı, Rusya ve Çin'in Orta Afrika'daki bu üstünlüğüne son vermek, Sudan'ı teslim almak istiyor. Darfur meselesinin temeli bu. Nijerya'nın Nijer Deltası'nı Sudan'ın Kızıldeniz kıyısına bağlayacak petrol boru hattı, Nijerya, Çad ve Sudan'da ne tür iç çatışmalara yol açacak, yakında göreceğiz. Etnik çatışmadan Müslüman-Hristiyan çatışmasına kadar, bütün kötü senaryolar uygulanacak.

Zavallı Darfur halkı! Uzun yıllar bölgedeki ülkelere sesini duyuramadı, şimdi beklentileri küresel güçlerin çıkarları için istismar ediliyor. ABD, bu zaafı kullanarak Afrika'da yeni bir "Kuzey Irak" modeli hazırlıyor. Tabiî "Afrika'nın Kürtleri" üzerinden! Tabiî Sudan'ın ve bölge ülkelerinin zaaflarından hareketle.

Bin Ladin bu savaşın neresinde? Bir kez daha düşünelim.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi