T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

ABD ve AB'yi ikna edin

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Türkiye'den Hamas yüzünden yardımı kesen ABD ve AB'yi bankalarda bloke edilen paraların kullanıma açılması için ikna etmesini istedi. Türkiye, Abbas'ın isteğini ABD Dışişleri Bakanı Rice'a aktaracak

Duygu
Güvenç
Filistin lideri Mahmut Abbas, Hamas'ın iktidara gelmesiyle birlikte iki aydır 140 bin memura para ödenemediğini belirterek, Türkiye'den AB ve ABD'ye karşı 'ikna edici' rol oynamasını istedi.

Hamas'ın iktidara gelmesinin ardından uluslararası kamuoyunun maddi yardımları kesmesi ve Filistin'e gidecek yardımları önlemesi nedeniyle Avrupa turuna çıkan Abbas, Ankara'daki temaslarına Cumhurbaşkanı Sezer ile çalışma yemeği yiyerek başladı. Daha sonra sırasıyla CHP lideri Deniz Baykal, TBMM Başkanı Arınç ve Dışişleri Bakanı Gül ile görüşen Abbas, Ankara'dan, finansman düğümünün çözülmesinde etkin rol oynamasını istedi.

Abbas, 140 bin memurun aileleri de düşünüldüğünde Filistin nüfusunun dörtte birinin sıkıntı içerisinde olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE AKTİF ROL OYNAMALI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Hamas'a yönelik izolasyon Filistin'in izolasyonuna dönüşmemeli. Türkiye'nin hem AB, hem de ABD ile çok iyi ilişkileri var. Maddi yardımda bulunulmasa bile Filistin halkı için Arap ülkelerinin gönderdiği paralara konan blokajın kalkması lazım. Bunun için Türkiye'nin rol oynamasını bekliyoruz" mesajı verdi. Filistin'e başta Arap ülkelerinden gelen paralar üzerine bankalarda konan blokajın kalkması için Abbas'ın "Hamas'a değil Filistin'e yardım yapılsın ve bu paralar uluslararası kuruluşlar üzerinden gelsin" mesajını da verdiği öğrenildi.

HAMAS'A KEDİ BENZETMESİ

Sezer Abbas ile görüşmesinde Filistin lideri olarak içinde bulunduğu zor durumu anladığını belirterek, "Yerinizde olmak istemezdim" mesajı verdi. Abbas ile görüşmelerde bir yetkilinin, Hamas ile ilgili olarak "Kediyi köşeye sıkıştırırsanız, üzerinize atlar sizi tırmalar, zarar verir" benzetmesi yaptığı öğrenildi.

BAKAN GÜL DEVREYE GİRİYOR

Filistin yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yediği akşam yemeğinde de Hamas'ı şikayet ettiği ve Hamas'ın İsrail ile teması geçmemesinin Filistin halkına siyasi süreçte sıkıntıyı artırdığını aktardığı öğrenildi. Abbas'ın Hamas'a karşı konan banka blokajın kaldırılması için "kerhen" destek istediğini belirten bir Türk diplomat, Filistin liderinin blokaja karşı somut öneri sunmadığını söyledi. Görüşmede Gül'ün Türkiye'nin yardımları ile ilgili sorun olmadığını aktardığı, bugün ABD Dışişleri Bakanı Rice'a, NATO toplantısı sırasında da diğer meslektaşlarına Hamas yüzünden tüm Filistin halkının cezalandırıldığı mesajını ileteceğine dair Abbas'a söz verdiği öğrenildi.

Hamas hükümetini görevden alabilirim

Bu arada Abbas, CNNTÜRK'e verdiği demeçte, "Türkiye'nin, gücü ve kapasitesi doğrultusunda, Ortadoğu'da etkin bir rol oynayabileceğine inanıyorum" dedi. Abbas, Türkiye'nin her iki tarafı da tatmin edecek öneriler getirebileceğini kaydederek, "Ankara'da veya Türkiye'nin başka bir yerinde taraflar arası bir toplantıya ev sahipliği yapabilir mesela; bu toplantı açık da olabilir, gizli de" diye konuştu. Anayasanın kendisine kesin ve net olarak hükümeti görevden alma yetkisi verdiğini anlatan Abbas, "Ancak ben bu yetkiyi kullanmak istemiyorum. Ama yine de herkes kanunen elimde böyle bir yetki olduğunu bilmeli" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi