T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Derin bir nefes alın!

Akciğer kanseriyle ilgili çalışmaları dünya tıp literatürüne giren Prof. Dr. Yalçın Karakoca, akciğer kanseri ameliyatı sırasında boğulmayı önleyen bir stent geliştirdi

Murat
Palavar
Akciğer kanseriyle ilgili çalışmaları dünya tıp literatürüne giren Prof. Dr. Yalçın Karakoca, akciğer kanseri tedavisinde yeni bir buluşa daha imza attı. Karakoca, kanser hücreleriyle tıkanan akciğerin bronşlarına (nefes almayı sağlayan nefes boruları) yerleştirilen stentler için yeni bir aparat geliştirdi. "Karakoca Forsepsi" adı verilen aparat sayesinde Y-stentler, tıkanan soluk borularına kolaylıkla yerleştirilebiliyor. Stent yerleştirilmesi sırasında yaşanan ölümlerin ve boğulmaların önüne geçiliyor ve ameliyat süresi 2 saatten 1 saate düşüyor.

Prof. Dr. Yalçın Karakoca, daha önce, dynamic stenti optikle yerleştirme tekniğini ve ikincil bronş ayrımına Y-stent yerleştirme tekniğini keşfetmişti. Karokoca'nın yeni buluşu Karakoca Forsepsi sayesinde, daha önceden solunum yoluna Y-stent yerleştirilmesi sırasında yaşanan zorluklar hatta ölümle sonuçlanan komplikasyonlar tarihe karıştı. Hekimin ameliyatta hastayı kaybetme riski neredeyse ortadan kalkıyor. Kanser hücrelerinin nefes borusunu tıkayan ve hastanın boğularak ölümünü engelleyen silikon boruların (stent), vücuda kolayca yerleştirilmesini sağlayan forsepsi ile Karakoca sayısız başarılı girişimde bulundu. Prof. Karakoca'nın akciğer kanseri tedavisine getirdikleri sayesinde, Türk tıbbı bu alanda da dünya tıbbında söz sahibi olacak gibi görünüyor.

Binlerce hasta boğularak ölüyor

Akciğer kanserinin toplam kanser oranları içerisindeki durumunun yüzde 50'lerde olduğunu hatırlatan Karakoca, en ölümcül kanser türü olarak gösterilen akciğer kanserine savaş açtığını söyledi. Prof. Dr. Yalçın Karakoca "yapacak bir şeyimiz kalmadı" denilerek evine gönderilen ve aylarca nefes alamamaktan şikayet eden hastaların yeniden yaşama bağlandığını ve geliştirdiği yöntemin bu alanda büyük bir iyileşme trendini de beraberinde getireceğini söyledi. Prof. Dr Yalçın Karakoca, soluk borusundaki tümörlerin zamanla boruları tıkadığını söyledi. Tıkanan alanlara yerleştirilecek olan stentlerin hayati önem taşıdığını belirten Karakoca o yüzden forsepsin büyük bir değer teşkil ettiğini kaydetti. Türkiye her yıl kanserden dolayı 10 binlerce hastanın ölüm nedeninin boğulma olduğunu söyleyen Karakoca, forsepsin boğularak ölümün önüne geçerek tedavileri kolaylaştıracağının altını çizdi.

Seri üretim çalışmaları başladı

Karakoca Forsepsi, dünyada parmakla sayılacak tıp doktorunu girişimde bulunduğu akciğerin en uç noktasındaki iki nefes borusunun kesiştiği "ikincil karina" için de kullandı. Karakoca, Y-stentini ikincil karinaya yerleştirerek bir ilke de imza atmıştı. Uzman doktor, aparat sayesinde kolaylıkla girilen milimetrik bronşlarda ikincil çatallara da birincil çatallara uygulanan tedavinin uygulanabileceğini söyledi. Daha önce bu bölgedeki kanserlerde nefes borularından biri iptal edilmek zorunda kalınıyor; ayrıca trakeaya yereştirilen büyük boyutlu stentlere manevra yaptırılamıyor, yaşam kalitesi ve süresi olumsuz etkileniyordu. Dünyada tıp tarihine geçecek girişimi uygulayan Prof. Karakoca klasik yöntemle ölüme terk edilen hastalarda bonşlarda açılma sonucunda inanılmaz bir rahatlama sağlandığını belirtti. Türkiye'de Terapötik Bronkoskopi'nin standart tedavi olarak uygulandığı ilk Akciğer Kanseri Merkezi için hazırlıklara başlayan Prof. Dr. Karakoca, 5 bin Euro değerindeki aparatın seri üretimiyle birlikte fiyatının düşeceğini söyledi. Dünyanın aktif çalışan en ünlü terapötik bronkoskopistlerinden olan Dr. Freitag'ta hayranlık uyandıran aparat için seri üretim çalışmaları başlatıldı. Prof. Karakoca, ayrıca Y stent takmaya çalışan iki ayrı klinik şefinin başarısız girişimleri sonucunda hastaların ölümüne neden olacakları sırada tesadüfen üretici firma yetkilisinin yanında bulunan "Karakoca forseps'' sayesinde işlemin sonlandırılabilmesinden dolayı hastalar adına mutlu olduğunu ancak yetersiz donanım ile bu işe kalkışan meslektaşlarını dikkatli olmaya davet etti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi