T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 29 NİSAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Irak'ta Türklerle Kürtleri birbirlerine iş ilişkisi bağlıyor

Los Angeles Times, etnik tansiyona rağmen Türk firmaların Kuzey Irak'ta 1 milyar dolarlık iş anlaşması yaptığını yazdı.

IRAK'IN FERDA HAN'I
Iraklıların Ferda Han diye hitap ettiği Türk işkadını Ferda Cemiloğlu, Irak'ta kurduğu 5 şirketiyle ve dev yatırımlarla adından söz ettiriyor. Irak'taki işlere kadın eli değdikten sonra işlerin daha güzelleştiğini vurgulayan Iraklıların deyimiyle Ferda Han, Irak'ta inşaat ve gıda sektöründe erkeklerin arasında var olma çabası vermekten korkmadığını vurgulayarak, kendisini erkek rakiplerinden çok daha şanslı buluyor. (ERBİL-CİHAN)
Amerikan Los Angeles Times gazetesi, etnik tansiyona rağmen Türk firmaların Kuzey Irak'ta 1 milyar dolarlık iş anlaşması yaptığını belirtti.

"Irak'ın yarı bağımsız kesiminde güvenliği sağlamaya çalışan" Kürt liderlerin yüzlerini "sürpriz bir yöne" çevirdiğini ifade eden Los Angeles Times gazetesi, geçen yüzyılın büyük çoğunluğunda Kürtler ve Türkler arasında bir "can düşmanlığı" olduğu yorumunu yaptı.

Solomon Moore imzalı haberde, 1930'ların başından itibaren Türkiye'nin Kürtçe'yi yasakladığı ve topraklarındaki Kürt bağımsızlık hareketini şiddet kullanarak bastırdığı ifade edildi.

Haberde, Türk liderlerin Kuzey Irak'ı da "Türkiye'de sivil ve askeri hedeflere saldıran militan gruplara" destek vermekle suçladığı belirtildi.

314 TÜRK ŞİRKETİ KUZEY IRAK'TA

Ancak haberde bütün bu ortama rağmen Kürt liderlerin Türk şirketlerden yatırım beklediği ifade edildi. Gazeteye göre bugüne kadar Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren 314 Türk şirketi, değeri 1 milyar dolardan fazla tutan iş anlaşmaları imzaladı.

Los Angeles Times gazetesi, Kuzey Irak'taki Türk şirketlerinin durumunu, "Kürdistan'ı ziyaret edenler Türkiye merkezli şirketlerin yaptığı iki havaalanından birine iniyor, Türklerin yaptığı yollardan geçip Türklerin yaptığı ev ve üniversite binalarını görüyor" şeklinde değerlendirdi.

Gazeteci İlnur Çevik, LAT'a yaptığı açıklamada, Türk şirketlerinin Kürdistan'ın her yerinde ve her şeyi yaptıklarını bildirdi. Çevik ayrıca "Türk hükümeti ile Kürtler arasında gizli bir birleşme var. Ben Türkiye'nin Kürtler'le iyi ilişkiler kurmasın isteyen bir aktivist idim... Bazıları bizi vatan haini olarak adlandırdı ve bizi finansal açıdan yıkmak istedi" diye konuştu.

"TÜRK ŞİRKETLERİNİN KUŞATMASINDAYIZ"

Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) yöneticisi Safeen Dizayee de "Gerçekten Türk şirketleri tarafından kuşatılmış durumdayız. Bu sağlıklı bir durum çünkü iyi uluslararası ilişkilerin kurulmasına yardım ediyor. Doğal olarak eğer Türkiye'nin ya da bir başka ülkenin burada konuşlandırılmış yatırımı varsa, politikacıları daha esnek olacaktır" diye konuştu.

AK Parti Ankara milletvekili Reha Denemeç ise Kuzey Irak'ın yatırım için karlı bir pazar olduğunu çünkü bölgenin Irak'taki en istikrarlı kısım olduğunu ve Türkiye ile de sınırı olduğunu söyledi.

Denemeç, "Türk şirketler burada iş yapmak için sıraya girmiş durumda. Özellikle de inşaat sektöründe. Buraya çok fazla Türk çimentosu giriyor. Öyle ki Türkiye'de çimento fiyatları yükseldi" dedi.

  • SÜLEYMANİYE (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi