T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 29 NİSAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nükleer enerji karşıtları Sinop'ta buluştu

Sinop'ta, Nükleer Karşıtı Platformunca "Nükleere Hayır" mitingi düzenlendi.

Sinop'a nükleer santral kurulması kararını protesto etmek için Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan mitinge yaklaşık 4 bin kişi katılırken, çeşitli illerden gelen nükleer karşıtları da destek verdi.

Mitingde Sinop Nükleer Karşıtı Platformu adına konuşan Hale Oğuz, 26 Nisan 1986'da Çernobil felaketiyle hem nükleer santralin ikinci yüzü, hem de Türkiye'yi idare edenlerin ikinci yüzü ile tanıştıklarını söyledi.

Bu nedenle ağır bir bedel ödendiğini kaydeden Oğuz, "Bugün yeniden okunan bu masal, biz Sinopluları ve tüm insan dostlarını bir araya getirdi. Hiçbir nükleer güç ve hiçbir nükleer gücün rüşvet gücü, politik gücü, bilim adamları, basını ve şirketleri, yaşama hakkımızı elimizden alamayacak" dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Kemal Ulusaler de temiz ve güvenli enerji kaynaklarına "evet" dediklerini kaydederek, "Bu ülke, bu halk satılık değil. Ülkenin karanlıkta kalacağını söylüyorlar. Yok böyle bir şey. Bu ülkenin suları boşa akıyor, AK Parti bakıyor. Bu santralin Sinop ve Türkiye'de kurulamasını engelleyeceğiz, izin vermeyeceğiz. Biz her zaman yanınızdayız" diye konuştu.

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu ise Sinopluların yanında olduğunu Belirterek, "Haklı yolumuzdan bizi kimse ayıramayacaktır" dedi. Bu sırada bazı gruplar Topçu'yu siren çalıp alkış tutarak protesto etti.

Mitingde CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, TMMOB Enerji Komisyon Başkanı Cengiz Göltaş, ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen ve EMO Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz da kısa birer konuşma yaparak mitinge destek verdi.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesinin katıldığı miting renkli görüntülere sahne olurken, bazı vatandaşlar da giydikleri ilginç kıyafetlerle mitingde yerlerini aldı.

Mitingde katılımcılar "Yaşadığınız kente sahip çıkın", "Alma Sinop'un ahını, çıkar aheste aheste", "Nükleer santral değil, üniversite istiyoruz", yazılı pankart ve döviz açarken, "Nükleer biter, rüzgar bitmez", "Nükleerci şirket ülkemizi terket" gibi slogan attılar.

Uğur Mumcu Meydanı'nda bazı çevreci kuruluşlarca kurulan stantlarda nükleer santral karşıtı broşürler dağıtıldı.

Meydanda oluşturulan sahnede ise çeşitli müzik grupları şarkılarını seslendirdi.

Mitingi sırasında, hazırlanan platforma 6 yaşındaki doğuştan "hidrosefali" (beyinde su toplanması) hastalığı bulunan Funda Bostan adlı çocuk çıkartılarak, radyasyonunun bu tür hastalıkları artıracağı ifade edildi. Çocuğun bundan sonra yapılacak eylemlerde maskot olacağı belirtildi.

Öte yandan, yaklaşık 60 balıkçı teknesi açtıkları nükleer karşıtı pankartlarla mitinge denizden destek verdi.

Mitinge, Ordu, İstanbul, Zonguldak, Samsun, Ankara, Mersin, Adana, Bursa, Kocaeli, İzmir, Trabzon ve Artvin illerinden çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, çevre belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Miting sonrasında Sinop Tiyatro Kulübü, nükleer santral konulu kısa bir oyun sahneledi.

  • SİNOP (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi