T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 29 NİSAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rapor İran'ı hedef gösterdi

BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a nükleer çalışmalarını durdurması için tanıdığı bir aylık süre dün sona erdi. BM'ye rapor sunan UAEK Başkanı Baradey, Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine hız verdiğini söyledi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el-Baradey, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetleri konusunda hazırladığı raporu sundu. El-Baradey, raporunda, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması için kendisine tanınan mühlete uymadığını bildirdi. Raporda, İran'ın enerji santrallarında yakıt olarak kullanmak üzere uranyum zenginleştirdiğinin yapılan testlerle doğrulandığı ifade edilirken, Tahran yönetiminin, uranyum zenginleştirme çalışmalarına da hız verdiği belirtildi. BM diplomatları, raporda, İran'ın, sorun yaratan konulara yanıt vermek için fazla bir çaba göstermediğinin vurgulandığını ifade ettiler.

RİCE: HAREKETE GEÇMEYE HAZIRLANIN

İran, elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunu söylediği bu hakkından vazgeçmeyeceğini savunuyor. Tahran'ı nükleer silah üretmeye çalışmakla suçlayan ABD ise, Konsey'in taleplerini yerine getirmediğinin ortaya çıkması halinde İran'a yaptırım uygulanmasını istiyor. NATO dışişleri bakanlarının Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Güvenlik Konseyi harekete geçmeye hazır olmalı" dedi. Rice'ın çağrısına destek veren Fransa Dışişleri Bakanı Phillippe Douste-Blazy, dünyanın İran'a karşı birlik ve kararlılık sergilemesi gerektiğini savundu.

'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise, ülkesinin tüm dış baskılara rağmen, uranyum zenginleştirmeye devam edeceğini söyledi. Ahmedinecad, uluslarararası toplumun kararlar çıkartarak ya da güç kullanmayı deneyerek, İran'a herhangi birşey dayatamayacağını vurguladı. Ahmedinecad; "Nükleer yakıt üretmemizi sağlayacak teknolojiyi elde ettik. Bunu kimse ulusumuzdan geri alamaz" dedi.
 NEW YORK

Tahran'ın hedefinde üsler var

İngiltere'de yayınlanan Şark ul Avsat gazetesinin İranlı kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Tahran yönetiminin Kuzey Kore ve Kübalı askeri uzmanlardan destek alarak, olası ABD saldırısına karşı Kıyamet adlı savaş planı hazırladığı ileri sürüldü. Kıyamet adlı savaş planı ABD'nin İran'a saldırması durumunda bu ülkenin Ortadoğu'daki temsilciliklerinin silahlı İslami gruplar tarafından vurulmasını öngörüyor. Gazetenin kesinlikle güvenilir olarak nitelediği kaynakların verdiği bilgiye göre İran istihbaratı savaş anında Ortadoğu'da vurulacak olan ABD askeri üsleri ve ticari temsilciliklerinin haritasını şimdiden hazırladı. Planda İran'a karşı yapılacak bir saldırı durumunda ABD'nin yanı sıra İngiltere ve ABD'ye destek veren İslam ülkeleri de birinci hedef olarak görülecek.

ABD ÜSLERİ VURULACAK

Kıyamet planında Irak ve Körfez bölgesindeki ABD üsleri önemli bir yer tutuyor. Plana göre, ABD savaşı başlattığı anda şimdiden belirlenen bölge ülkelerdeki 80 hedef vurulacak

  • DIŞ HABERLER

    Tarihi bir hata yaparsınız

    İran'a yönelik ABD baskısı sürerken, eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Tahran Üniversitesi'nde kılınan cuma namazında verdiği hutbede ''Bir ülkedeki bilimsel gelişmeyi talimatla durduramazsınız. Böyle bir girişim tarihi hata olur'' dedi.Washington yönetiminden ''kendisini, bölgeyi ve İran'ı sıkıntıya sokacak ve itibarını kaybettirecek girişimlerde bulunmamasını'' isteyen Rafsancani, ''nükleer silah peşinde olmadıklarını, nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlı kullanmak istediklerini ve hala sorunun müzakere ile çözülmesinden yana olduklarını'' kaydetti. Ülkenin nükleer programında bugüne kadar yüzlerce bilim adamının çalıştığını belirten Rafsancani, bu sayının gün geçtikçe de arttığını ifade etti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi