T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 29 NİSAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Halkım beni başörtüyle de kabul ederdi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad her zaman olduğu gibi dün de zarafeti ve şıklığı ile göz doldurdu.

Ayşe Nur
Özkes
Uluslararası İş Kadınları zirvesinin onur konuklarından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad dün Çırağan Sarayı'nda verdiği özel kahvaltıda muhabirimizin de aralarında bulunduğu bir grup basın mensubu ile bir araya geldi. Suriye'nin ekonomik ve sosyal kalkınması hakkında Türk gazetecilere bilgi veren Esma Esad davette zarafeti ve şıklığı ile göz doldurdu. Kahvaltıya gelen davetlilerle yakınen ilgilenen Esad, kendisini dışarıda bekleyen foto muhabirleriyle ilgilenmeyi de ihmal etmedi. Fotoğrafını çeken bir muhabire yaklaşan Esad nasıl çıktığını öğrenmek istedi. Çekilen resmi gülümseyerek beğendiğini söyleyen Esma Esad, daha sonra kahvaltı salonuna geçti.

GERİ KALMIŞLIĞIN NEDENİ DİN DEĞİL GÖRENEKLER

Kahvaltı boyunca oldukça sıcak tavır sergileyen Esma Esad gazetecilerin ısrarcı sorularını geri çevirmedi. İslam dünyasında feminizmin yer bulup bulmadığı ile ilgili bir soruya oldukça dikkatli cevap veren Esad " Feminizm terimi Batıdan gelmektedir. Batı bireyselliği Suriye Türkiye gibi ülkeler ise sosyal yaşama kurulu bir düzene önem verir. Bu yüzden kadın sorunlarını çözmek için birey olarak kadını değil aile içinde kadını hedef almak lazım. Feminist hareketler de kadının aynı zamanda kız kardeş, anne ve eş kimliklerini öne çıkararak yürütülmeli. Eğer biz güçlüysek zaten özgürüzdür" dedi. Türkiye'de türban sorunu yaşandığının hatırlatılması üzerine de bir değerlendirmede bulunan Esad " Türban bizde sorun değil. İsteyen istediği yerde takar, isteyen takmaz. Ben türban takıyor olsam da halkım beni kabul ederdi burada da ediyor" diye konuştu. Dinin yeteri kadar bilinmediği ile ilgili kaygılarını dile getiren Esad "Arap ülkelerinde kadınların geri bırakılmışlığının nedenini dinde değil, göreneklerde aramak lazım" şeklinde konuştu.

GÖRÜNÜŞE BAĞLI BİR TEMSİLE İNANMIYORUM

Semra Sezer'in mi yoksa Emine Erdoğan'ın mı Türkiye'yi temsil ettiği sorusu karşısında şaşıran Esad "Bu soruya cevap vermem, çünkü görünüşe göre temsile inanmıyorum önemli olan yaptıkları etkiler" şeklinde konuştu. Konuşması boyunca kültürel değerlere ve geleneklere vurgu yapan Esad, Ortadoğulu kadınların Batının gerisinde olmadığını aksine köklü bir tarihe sahip oldukları için daha şanslı olduklarını söyledi. Londra'da eğitim alması ile ilgili soruları da cevaplandıran Esad, Batıda eğitim almış olmasının Suriyeli bir kadın olmasının önüne geçemeyeceğini belirterek İngiltere'de kaldığı müddetçe aile içerisinde Arapça konuştuklarını, kültürel değerlerine sahip çıktıklarını ifade etti. Kendisini her zaman bir Ortadoğulu gibi tanımladığını belirten Esad "Avrupa modernliğine kavuşmak istediğimi sanmam, Ortadoğuda yaşıyorum. Kendi özelliklerimi koruyarak batıya yaklaşmak isterim" dedi.

First lady olmak ciddi sorumluluk

Devlet başkanı eşi olmasının kendisini değiştirip değiştirmediği sorusuna salondaki zarif hakimiyeti ile cevap veren Esad " First lady olmak bir meslek değil ama bir sorumluluk. Ben İngiltere'den Suriye'ye gelirken tereddüt etmedim. Çünkü orada da çalışıyordum, Suriye'de de çalışıyorum. Üstelik hep bir gün vatanıma dönerim diye yetiştirildim" dedi. Kendisine resmi ziyaretlerde tanıştığınız devlet başkanları eşi ile daha sonra görüşüp görüşmediğimizi sorduğumuzda ise " En yakın örnek Bayan Erdoğan. İletişimimiz tabiki devam ediyor. Emine hanımla çeşitli organizasyonlarla bir araya gelmeye çalışıyoruz" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi