T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 15 ŞUBAT 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gıdayı ilaç gibi tanıtan firmalara ceza yağdı

Reklam Kurulu'ndan, probiyotik yoğurtlarında etiketleme kurallarına uymadıkları için Sütaş ve Danone'ye, zayıflama çayı ile de Unilever'e 50'şer bin YTL para cezası

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, piyasaya sürdükleri probiyotik yoğurt ürünlerinde "gıda etiketleme kuralları ve mevzuata uymadıkları" gerekçesiyle, Danone Tikveşli ve Sütaş firmalarına 50 'şer bin YTL idari para ve reklamları durdurma cezası verdi. Kurul, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın başvurusu üzerine, probiyotik ürünlerle ilgili reklamları ve etiketleri değerlendirdi. 3 Ocak'taki Kurul toplantısında, söz konusu ürünlerin etiketlerinde alan bilgilerin "mevzuata aykırı" olduğunu belirledi.

Kurul, Danone Tikveşli tarafından üretilen "Danone Activia Probiyotik Yoğurt" isimli ürün ile Sütaş tarafından üretilen "Sütaş Yovita Probiyotik Yoğurt" isimli ürünün etiketlerinde yer alan ibarelerin; 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanun, Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik ile Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği hükümlerine aykırı olduğunu belirledi. Bu durumun, Tüketicinin korunması Hakkında Kanun'a da aykırı olması nedeniyle, reklam veren Danone Tikveşli ile Sütaş'a 50 bin 12'şer YTL idari para cezası ile reklamın durdurma cezası verilmesine karar verildi.

  • ANKARA

    Zayıflatan çay reklamı durduruldu

    Reklam Kurulu, Unileve'e ait "Lipton Form'la incelin" başlıklı reklamda yer alan ibarelerin de, ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun olmadığını belirledi. Bu nedenle, reklamı veren Unilever hakkında da 50 bin 12,20 YTL idari para cezası ile reklamı durdurma cezası verilmesi uygun bulundu.

    Gıdayı ilaç gibi tanıtan firmaya 5 bin YTL ceza

    Reklam Kurulu, 5 şirketin piyasaya sunduğu ürünlere ilişkin tanıtım kitapçıklarında, "ürünlerin çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği, ilaç gibi tanıtıldığı" gerekçesiyle, ilgili firmalara 5 bin 1,22'şer YTL idari para ve reklamı durdurma cezaları verdi.

    İletişim İhtiyaç Maddeleri'ne ait "15 Günde 5 Kilo" başlıklı tanıtım broşür ve ürün ambalajı ile "Şifalı Bitkiler ve Bitkisel Çaylar" başlıklı broşürde, SNS Gıda'ya ait "Mucize Bitki, Karaciğer Dostu Yabani Enginar" başlıklı kitapçık ile "Sağlıklı Zayıflama" başlıklı broşürde kullanılan ibarelerde, Kardelen Tarım'a ait "Uçucu ve Natural Sabit Yağların Özellikleri ve Kullanılış Yöntemleri" başlıklı kitapçıkta, Mavi Nokta Diabetik Gıda'ya ait "Zayıflayın" başlıklı broşürdeki ibarelerde, Sefer Yasemin ait "Asırlardan Yıllara, Yıllardan Bugüne Sizlerle Beraberiz" başlıklı kitapçıkta, "söz konusu ürünlerin kullanımı ile çeşitli sağlık sorunlarının giderilebileceği imajının oluşturulduğu, gıda maddesi olan bu ürünlerin ilaç gibi tanıtıldığı" belirtildi. Para cezası yanında, şirketlerin reklamları da durduruldu.

    Doktor hastasının fotoğrafını kullanmaz

    Reklam Kurulu, Prof. Dr. Selçuk Basa'ya ait internet sitesinde "hastaların tedavi öncesi ve sonrasına ait görüntü ve ifadelere yer verilerek kimlikleri anlaşılır biçimde fotoğraflarının kullanıldığı", bu durumun tüketici haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle, Prof. Dr. Selçuk Basa hakkında 50 bin 12,20 YTL idari para cezası ile reklamları durdurma cezası verdi.

    
    
      Firmalar		Kullandığı  sloganlar
    
      Danone Tikveşli 		"Danone Activia Probiyotik Yoğurt"
      Sütaş 			"Sütaş Yovita Probiyotik Yoğurt"
      Unilever San. ve Tic.Türk A.Ş	"Lipton Form'la incelin"
      İletişim İhtiyaç Maddeleri 	"Şifalı Bitkiler ve Bitkisel Çaylar" 
      SNS Gıda	 	"Mucize Bitki, Yabani Enginar"
      Kardelen Tarım 		"Uçucu ve Natural Sabit Yağların Özellikleri"
      Mavi Nokta Diabetik Gıda	"Zayıflayın"
      Sefer Yasemin Baharatları	 "Asırlardan Yıllara, Sizlerle Beraberiz"
    
    

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi