T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 13 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çalışanın Sesi
Tahsin SINAV

5 aylık ücretimi işten çıkarılmam halinde talep edebilir miyim?

Hacıoğlu: 2004 Ocak sonunda bir devlet hastanesinde taşeron firma çalışanı olarak göreve başladım. Fakat 5 ay boyunca sigortam ödenmedi ve maaşım verilmedi. İşe giriş işlemlerim 5 ay sonra yapıldı ve maaşım ödenmeye başladı. İşe ihtiyacım olduğundan bir işlem yapmadım. Benim sorum işten çıkartılmam durumunda geçmişe dönük hakkımı alabilir miyim, mahkeme sonucunda? Ayrıca hastane yönetimi her sene sözleşme yeniliyor ve taşeron şirketi değiştiriyor. İşe girdi-çıktı yaptırıyor her sene. Ve o zamanki şirket, görev bırakırken son maaşımı alabilmem için bana "hiç bir hakkım yoktur" şeklinde imza attırmıştı. Bu imzayı atmak zorundaydım. 5 aylık sigortasız ve ücretsiz çalıştırılma bedelimi işten çıkarılmam halinde yasal olarak talep edebilir miyim? Burada benle beraber kaç çalışan arkadaşın benim lehime şahitlik yapması gerekir?

*Okuyucumuzun kayıtdışı çalıştığı süredeki alamadığı ücretlere ilişkin olarak görevli iş mahkemesinde açacağı hizmet tespiti ve alacak davasını beş (5) yıllık zamanaşımı süresi içerisinde (4857 s. İşK.m.32) açması gerekmektedir.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 79. maddesinin 11. bendinde ise şu düzenleme mevcuttur:

"Yönetmelikle tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl (Değişik: 01.06.1994 - 3995 / 3 md.) içerisinde mahkemeye başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları nazara alınır."

Okuyucumuzun açacağı davada asgari iki şahit olursa yeterli olabilir. Fazla şahit elbette daha yararlıdır. Ancak bu hususlar, tamamen iş mahkemesi hâkiminin takdirindedir. Dava, SSK, hastane işyerinin asıl işvereni, ilgili alt işverenler hasım gösterilerek açılmalıdır.

Sosyal Güvenlik, İş Hukuku ve Vergi Portalı neye yarar?

Günümüzde herkes belirtilen alanlarla sürekli ilgilenmektedir. Bilhassa mevzuatta meydana gelen hızlı değişikliği takip etmek, zordur. Bu zorluğu, birçok uygulamacı yaşamaktadır. Özellikle, iş hukuku, sosyal güvenlik hukuku, insan kaynakları ve vergi hukuku uygulamalarına ilişkin güncel bilgilere ilk elden sağlıklı bir şekilde ulaşmak hepimiz için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bu anlamda, hem okuyuculara daha sağlıklı bir bilgi kaynağı sağlamak, hem de iş hukuku, sosyal güvenlik ve vergi hukuku konusunda tüm kaynakların tek sitede toplu olarak sunulması isabetli ve çok yararlı bir girişim.. Sigorta Müfettişi Resul KURT'un yönetiminde, bir süreden beri yazılımı ve test yayını devam eden Vergi, Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Portalı www.resulkurt.com, artık okurlarımızın da hizmetindedir. Tamamen ücretsiz olan ve her gün güncellenen bu sitede, iş hukuku, insan kaynakları, iş sağlığı ve güvenliği, SSK ve vergi uygulamaları konularında makaleler, soru, cevap ve açıklamalar, güncel mevzuat değişiklikleri, pratik bilgiler, form, belge ve dilekçe örnekleri, önemli linkler ve sözkonusu alanlarda saygın köşe yazarlarımızın günlük yazılarına da yer verilmektedir. Kısacası süratli bilgilenme ihtiyacının adresi bu portal.

Gübre fabrikasından itibari hizmetle ne zaman emekli olurum?

Metin YALÇIN(İşçi, Bursa): Benim sigortalılığım, 26/10/1988 tarihinde başladı. 15/10/1992'den bu yana Gemlik Gübre Sanayii işyerinde itibari hizmet alarak çalışıyorum. 01.02.1960 doğumluyum. Askerlik borçlanması yaptım. Benim sigortalılık sürem ve emeklilik yaşımdan indirim olacak mı, daha doğrusu ben ne zaman emekli olacağım? Burada bazıları sigortalılık süresinden indirim olmaz, sadece yaştan indirim olur diyorlar, beni bu konuda da aydınlatırsanız çok makbule geçer.

*Okuyucumuzun sorusunun hukuki çerçevesi hakkında 09.02.2006 Perşembe günlü yazımda geniş açıklama yapıldı. Önce itibari hizmet süresi dikkate alınmadan 25 yıllık sigortalılık süresini, 51 yaşını, en az 5450 prim ödeme gününü doldurması şartıyla emekli olabileceğini belirtelim. 31.01.2006 tarihi itibariyle Gübre Fabrikasındaki çalışması 13 yıl 3 ay 16 gün(4786 gün)dür. Bu süre, 3600 günü aştığından itibari hizmet süresi hesaplanacaktır: 4786 x 0,25 = 1196 günlük (3 yıl 3 ay 26 günlük) itibari hizmetinin bulunduğu hesaplanmıştır. Bu durumda sigortalılığın başlangıcı, 3 yıl 3 ay 26 gün öne çekilerek hesaplama yapılacaktır. 26.10.1988 olan sigortalılığın başlangıcı, 01.07.1985 tarihi olarak emeklilik hesaplanacaktır. Buna göre, 25 yıllık sigortalılık süresini, 49 yaşını, en az 5300 prim ödeme gününü doldurması şartıyla emekli olabilecektir. Askerlik dönemi ve borçlanma nedeniyle kazandığı prim ödeme gün sayısı vb bildirilmediğinden detay hesaplamaya girilmemiştir.


Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi