T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 19 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İş dünyası erken seçimin lafını bile duymak istemiyor

İş dünyasının gündeminde erken seçim yok. Erken seçim ihtimaline bile tahammül edemeyen iş âlemi, Türkiye'de son üç yılda yakalanan istikrarın bozulmasını hiçbir surette istemiyor

2006 ve sonrası hedeflerini, Türkiye'de mevcut siyasi ve ekonomik istikrarın devamı üzerine kuran iş dünyası, erken seçim sözünü duymak bile istemiyor. Başta enflasyon olmak üzere, makro hedeflerde sağlanan iyileşme ve Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere sürecinde aldığı yolun, siyasi nedenlerle sekteye uğramamasını isteyen işadamları, "Ekonomik istikrar ve başarı sürmeli" diyor.

Ekonominin birinci öncelik olmaya devam etmesi gerektiğini söyleyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, "Erken seçim tartışmalarının gündemde öne çıkması, ekonomideki dikkatin dağılmasına yol açacaktır. Seçim ekonomisi, mali disiplindeki, enflasyonla mücadeledeki kararlılığı gevşetebilir" dedi.

İSTİKRAR SÜRMELİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da, Türkiye'nin ekonomik açıdan düzlüğe çıkmakta olduğunu, ancak yapılacak işler bitmediği için mevcut istikrarın sürmesi gerektiğini vurguladı.

"Seçim bir kere de vaktinde yapılsın" diyen Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı da, siyasi krizlerden daha az etkilenen bir ekonomik yapıya doğru gidildiğini anlattı.

İstanbul Hazıgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise, olası bir erken seçimin mevcut sorunlara çözüm getirmeyip, sorunları sadece erteleyeceğini kaydederken, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, erken seçimin milletin problemlerine çözüm getirecek, ne bir alternatif yapılanma, ne de alternatif politik teklif boyutu bulunmadığını söyledi.

KOALİSYON İSTEMİYORUZ

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Şahin ise, Avrupa Birliği ile ilişkilerin rayına oturduğu bir zamanda Türkiye'nin zor kurulan koalisyonların eline düşmesinin isabetli olmayacağını kaydetti.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak da, hükümetin halktan beş yıllık süre aldığını ve seçimin zamanında yapılması gerektiğini belirterek, siyasi alandaki eski alışkanlıkların unutulması gerektiğini anlattı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Ümit Boyner de, erken seçim ihtimalini bile düşünmek istemediğini kaydederken, İŞHAD Başkanı Murat Sungurlu, olası bir erken seçimin bütçeye yük getireceğini ve belirsizlik ortamında ekonominin olumsuz etkileneceğini belirtti.

Siyasete değil istihdama odaklanmalıyız

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyeti tarihine bakıldığında ekonomik ve sosyal kalkınma hamlelelerinin ancak siyasi istikrar dönemlerinde görülebileceğini belirterek, "Erken seçim siyasi kriz olduğunda ya da hükümet icraat yapamaz hale geldiğinde çıkış yolu olarak yapılır. Ancak siyasi istikrarın sağlandığı şu anda temel gündemimiz büyüme, istihdam ve girdi maliyetlerinin önündeki engellerin kaldırılması ve cari açığın kapatılması olmalıdır. Ekonomideki iyileşmenin sabit gelirli vatandaşlarımıza da yansıması olmalıdır" dedi. Seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini vurgulayan Bolat, vatandaşın yaptığı tercihe ve sağduyuya saygı duyulması gerektiğini söyledi. Özgürlüklere ve eğitime dikkat çeken Bolat, "Kangren haline gelen eğitim ve inanç hürriyetindeki sorunlara odaklanmalıyız. Yasakların önündeki engellerin kaldırılmasına odaklanmalıyız" diye konuştu.

Genç işadamları da olumlu yaklaşmıyor

Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) beklenti anketinde, dernek üyelerinin yüzde 85,5'inin, bu yıl olası bir erken genel seçim istemediği belirlendi. TÜGİAD'ın üyeleri arasında yapılan geleneksel beklenti anketinin sonuçları baz alınarak hazırlanan ''TÜGİAD'ın 2006 Yılı Beklentileri ve Bu Beklentiler Doğrultusunda Değerlendirmeleri'' başlıklı rapor açıklandı.

Raporda yer alan ankete göre, genç işadamlarının yüzde 85,5 gibi büyük bir bölümü, 2006 yılında olası bir erken genel seçim istemiyor. Üyelerin yüzde 74'ü erken seçimin ekonomiyi ''olumsuz'', yüzde 11'i ise ''çok olumsuz'' etkileyeceğini düşünürken, yüzde 16'sı seçimlerden olumlu ekonomik etki bekliyor. Ancak istememesine rağmen yüzde 30'luk bir kesimin, 2006 yılında bir erken seçim ihtimalini öngördüğü de anlaşıldı.

2006'nın yine kayıt dışı ile mücadele yılı olarak ilan edilmesi gerektiği vurgulanan raporda, ekonomik büyüme ile istihdam arasındaki ilişkinin güçlendirilmesine ihtiyaç bulunduğu belirtildi. Son 3 yıldır sağlanan siyasi istikrarın 2006 yılında da sürdürülmesine ihtiyaç bulunduğu vurgulanan raporda, ''Türkiye'nin 2006 yılı gündemi yine iş ve aş ağırlıklı olmalı, siyasi istikrarı bozabilecek ve iş dünyasının ilgi alanında bulunmayan suni gündemler yaratılmamalıdır'' denildi.

  • EKONOMİ SERVİSİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi