T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 16 ŞUBAT 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


İşçi bildirimlerinin verilmemesi halinde uygulanacak cezai müeyyide nedir?

2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nun 62. maddesine göre, işverenler, işe aldığı veya herhangi bir nedenle iş sözleşmesi sona eren işçileri, izleyen ayın 15'ine kadar, aylık bildirimlerle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na doğrudan veya posta yoluyla (iadeli taahhütlü, taahhütlü, APS) bildirmekle yükümlüdürler.

Sözkonusu bildirimlerin amacı, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu gereğince, bu Yasanın 60. maddesinde ve İşkolları Tüzüğü'nde belirtilen 28 İşkolunun her birinde çalışan ayrı ayrı ve toplam işçi sayısını belirlemek ve bu işçi sayısı ile sendikaların üyelik durumlarını karşılaştırarak sendikaların toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için ülke genelinde % 10'luk işkolu barajını aşıp aşmadıklarını yılda iki devre (17 Ocak ve 17 Temmuz) itibariyle tespit etmek ve işyerlerinde örgütlenen sendikaların işverenlerle toplu iş sözleşmesi imzalamak için talep ettikleri yetki belgelerinin düzenlenebilmesi için, Bakanlığa başvuru tarihi itibariyle, üye sayısının işyerinde çalışan işçilerin % 50+1'ini teşkil edip etmediğini incelemeye temel belge düzeni oluşturabilmektir. Ve ayrıca iş sözleşmesi feshedilen işçilerin sözleşmelerinin hangi nedenlerden dolayı feshedildiğini istatistikî anlamda belirlemektir. Tabii ki bu süreç içerisinde Sendikalar da Bakanlığa üyelerini gösterir belgeleri sunmaktadırlar.

a) Bu durumda, 01.06.2005 tarihine kadar, bir işçinin 2005 yılı içerisinde giriş ve çıkışının verilmemesi durumunda, 495,53 YTL x 2 = 991,06 YTL ceza, Cumhuriyet Savcılıklarınca tebliğ ve tatbik edilmiştir.

b) 01.06.2005 tarihinden sonraki duruma gelince, 5237 sayılı -yeni- Ceza Kanunu'nda ağır para cezası kavramı bulunmamakta; 52. maddesinde adli para cezası kavramı yer almaktadır. Türk Ceza Kanunundaki Değişiklikler Sonrası Ek-1 ve Ek-2 Bildirimlerinin Yapılmamasının Yaptırımı, adli para cezası kavramı doğrultusunda değişime uğramıştır. Böylece yeni Ceza Kanunu'ndaki köklü değişiklikler sonucu, Ek-1 ve Ek-2 bildirimlerinin ceza niteliği değişmiş, ceza için öngörülen dava zamanaşımı süreleri artırılmıştır. Bu durumda:

i.2821 sayılı Kanunun 62. maddesindeki işçi bildirimlerine aykırı davranmanın cezası, aynı Kanunun 59. maddesi ile asgari ücrete bağlanmış ve her bir fiil için 16 yaşından büyükler için belirlenen asgari ücretin beşte biri olarak belirlenmiştir. Asgari ücretin beşte biri, 100 YTL'den fazla olduğunda, asgari ücretin 1/5'i adli para cezası olarak uygulanacaktır. 01 Ocak 2006 tarihinden itibaren asgari ücretin beşte birinin adli para cezasının üzerinde olması nedeniyle bundan böyle işçi bildirimlerinin yapılmaması durumunda her bir fiil için asgari ücretin 1/5'i olan 106,2 YTL adli para cezası uygulanacaktır.

ii.01.06.2005 tarihinden önce işçi bildirimlerinin yapılmaması durumunda, bu tarihe kadarda henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı yoksa, 01.06.2005 tarihinden sonraki işlemlerde sanık lehine olan ceza uygulanacağından, işveren veya vekilleri hakkında, her bir fiil için ağır para cezasının altsınırı olan 2005 için 495,53 YTL değil, bunun yerine, adli para cezasının altsınırı olan (2005 yılı için) 100 YTL'nin uygulanması gerektiği sonucuna varmalıyız. (2006 yılı için 106,2 YTL). Bu doğrultuda işlem yapılmadığında adli para cezası tutarı kadar ödeme yapılmalı, bakiye tutar için itiraz dilekçesi yazılmalıdır.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi