T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 14 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hamilelere 8 altın öneri

Hamilelik kuşkusuz ki kadınların en önemli evrelerinden birisi. Bu önemli evrede ve öncesinde anne adayının belli yükümlülükleri yerine getirmesi ve hayatında bazı şeyleri sınırlaması gerekiyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün, çok özel bir evre olan hamilelik sürecinde anne adaylarının sağlıklarına büyük özen göstermeleri gerektiğini söyledi. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin bazı özveriler gerektirdiğini kaydeden Dr. Gökmen İyigün, hamilelik sürecinde anne adayının dikkatli olması gereken konuları ve önerilerini şöyle sıraladı:

1- İlaçlar: Her ne olursa olsun, herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı, alacağınız ilacın doğurganlığınız üzerinde olumsuz etkisi olmadığından emin olmalısınız.

2- Egzersiz: Bir başka önemli konu, düzenli ve hafif egzersiz yapmaktır. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için, hamilelik öncesinde fizik kondisyonunuzu en iyi düzeye getirmeniz şarttır. Herhangi bir kramp veya kanama geçirirseniz, egzersize son vermelisiniz.

3- Alkol: Alkollü içki, hem eşiniz hem de sizin üzerinizde hamileliği geciktirici etki yapacaktır. Bu nedenle, alkollü içkileri tümüyle bırakmalısınız.

4- Sigara: Sigara ve benzeri tütün ürünleri de hamilelik ihtimalini azaltmaktadır. Çünkü tütün yumurtayı hasara uğratabilmektedir.

5- Beslenme, yaşama alışkanlıkları: Hamilelik öncesi sağlık programınızın en önemli konularından biri, eşinizle birlikte, lifli yiyecekler bakımından zengin, yağ oranı düşük dengeli bir beslenme rejimi uygulamanızdır. Yeterince vitamin ve mineral alabilmek için taze sebze ve meyveye beslenmenizde geniş yer vermeli, bol süt içmelisiniz. Yaşadığınız yerde x ışınlarına, toksit kimyasallara karşı tedbirli olmalısınız.

6- Folik asit: Sağlık uzmanları, hamileliğe hazırlanan kadınların hazırlık döneminden hamileliklerinin 12. haftasına kadar her gün 0,4 mg folik asit almalarını önermektedir. Folik asit, bebeğinizin omurga ve omurilik sorunlarıyla doğma riskini yüzde 70 oranında düşürecektir. Folik asit, yeşil yapraklı sebzelerde, esmer ekmekte ve tahıllarda da bulunur.

7- Rubella (Kızamıkçık): Kızamıkçık aşısı olup olmadığınızı mutlaka doktorunuza kontrol ettirmelisiniz. Hamileliğiniz sırasında bu virüse yakalanırsanız çocuğunuzun sağır, kör veya akli melekeleri eksik doğma ihtimali yükselir. Eğer daha önce kızamıkçık aşısı olmadıysanız, doktorunuz bu aşıyı mutlaka yapacaktır. Aşınızı yeni olduysanız, hamile kalmak için hiç değilse üç ay geçmesini beklemelisiniz.

8- Toksoplazma: Cenini beyin hasarlarına yol açarak ciddi biçimde etkileyebilecek, anne karnında ölümüne yol açabilecek bu enfeksiyon türü genellikle kedi ve benzeri evcil hayvanların dışkısından, tükürük ve benzeri salgılarından bulaşır. Bu nedenle, eğer evcil hayvan besliyorsanız, lazımlıklarını temizlerken mutlaka eldiven takmalısınız.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi