T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 7 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şube müdürünün mühendisten düşük maaş aldığı doğru mu?

.. belediyesinde müdür olarak görev yapmaktayım. Kadro derecem ve müktesebim 1.derecedir. Emrimdeki mühendislerin özel hizmet tazminatı 168, benim ise 155'tir. Ben de mühendisim, bu uygulama doğru olamaz..

Bu Maliye Bakanlığının 2006 yılında yaptığı en büyük hatalardan biridir ve ne yazıkki hala bir çözüm üretilememiştir. 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında bu belirleme yapılmıştır.

Bu kararnamede, "Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Bölge Plancısı, Uzman Tabip olanlardan Daire Başkan Yardımcısı, İl Müdür Yardımcısı, Başkan, Grup Başkanı, Proje Müdürü, Grup Müdürü, İşletme Müdürü, Şirket Müdürü, Şube Müdürü, Müdür, Başuzman (KİT)" kadrosunda olanlar ile bunların yardımcılarından kadro derecesi 1 olanların özel hizmet tazminatı % 155 olarak, başmühendis ve başmimar kadrosunda bulunanların özel hizmet tazminatı ise % 168 olarak düzenlenmiştir.

Bu düzenleme amirin memurun daha düşük maaş almasını doğurmuştur. Söz konusu bu Bakanlar Kurulu kararı değiştirilmediği müddetçe bu uygulamaya devam edilecektir. Bu noktada sendikal kuruluşların gerekli girişimlerde bulunması ve uygulamadan mağdur olanların da sorunu basın ve yayın organlarına aktararak kamuoyu baskısı oluşturması uygun olacaktır.

* * *

Mali hizmet uzmanı ne kadar alır?

5018 sayılı "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu"nun 60 maddesi çerçevesinde, 14 mayıs 2006 tarihinde yapılan mali hizmetler uzmanlığı sınavını kazananların özlük hakları ne olacaktır?

"Mali Hizmetler Uzmanı" özlük hakları açısından Mali Suçları Araştırma Uzmanları, Devlet Muhasebe Uzmanları, Devlet Gelir Uzmanları, Devlet Malları Uzmanları, Maliye Uzmanları, Vergi İstihbarat Uzmanları, Gelir Uzmanları, Mali Hizmetler Uzmanı, Milli Emlak Uzmanları, Çevre ve Orman Uzmanlarına eş değerdir.

Derecelere göre "Mali Hizmetler Uzmanı"nın alacağı net maaş şu şekildedir:

(1\4) - 1,093,401
(1\1) -1,087,361
(2\1) -1,078,981
(3\1) -1,040,877
(4\1) -1,032,875
(5\1) -1,017,469
(6\1) -1,010,373
(7\1) -997,842
YRD.(9\1) -835,940

- Yan ödeme kararnamesinde Mali Hizmetler Uzmanı için zamlar düzenlenmediği için aynı grupta yer alan personel için ön görülen zamlar dikkate alınmıştır.

- Bu hesaplamada ek ödemeler dikkate alınmamıştır. Çünkü, ek ödeme her kurumda bulunmamaktadır.

* * *

Veznedar 3. dereceye yükselebilir mi?

Bağ-Kur'da Veznedar olarak çalışmaktayım. Şu anda kadrom 4 olup, ödemeye esas kadro derecem 4/3; Emekli kes.esas kadro derecem ise: 3/1'dir. Acaba kadrom 3 olabilir mi?

Memurların girebilecekleri ve yükselebilecekleri kadro derece ve kademeleri, 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde düzenlenmiştir. Buradaki düzenlemeye göre 2 yıllık yüksek öğrenimi bitirenler, 1. dereceye kadar yükselebilmektedir. Ancak dereceli kadrolara yükselebilmek için ayrıca o derecede bir kadronun bulunması gerekmektedir.

Kamu kurumlarındaki kadroların hangi derecelerde bulunacağına ise Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı karar vermektedir. Bu iki kurumun yaptığı belirlemeye göre Veznedar unvanlı kadroda bulunanlar, 3 üncü dereceli kadroya kadar yükselebilmektedir. Bu açıklamamız, kadro derecesine ilişkin olup, kazanılmış hak aylık derece ve kademesi ise öğrenim durumuna göre ve 67'inci madde hükümleri çerçevesinde yükselebilmektedir.

* * *

Özürlü işçi'nin vergi indirimi için aldığı rapor düşük çıkarsa ne olur?

Özürlü işçiyim, bunun için "%45 oranında" rapor almıştım. Vergi indirimi için tekrar rapor istendi. Bu sefer yeterli raporu alamadım. Vergi indirimini artık istemiyorum. İşten atılmam gibi bir tehlike var mı?

Bu konuyla ilgili olarak daha önce geniş açıklama yapmıştık. Sonuç olarak işten çıkarılmanız söz konusu değildir. (Şayet gerçeği yansıtmayan rapor almışsanız bu durum farklıdır.)

Vergi indiriminden yararlanmak için alınan raporla işe girmek için alınan raporun alınış şekli birbirinden oldukça farklıdır.

Sakatlık indirimi için istenen raporun mali boyutu olduğu için sakatlık oranları daha düşük çıkabilmektedir.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi