T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 7 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Doldur boşalt yapıp' ceplerini doldurdular

Borsa operasyonu kapsamında gözaltına alınan zanlıların telefonlarını dinleyen polis, spekülatörlerin 'araya girin, kademeli arttırın, tahtayı yıkın, doldur boşalt yapın' gibi şifreli sözlerle fahiş kâr elde ettiklerini ortaya çıkardı

Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla yaklaşık altı ay süren teknik takip sonucu İMKB'de manüplasyon yaparak haksız kazanç sağlayan kişilere yönelik sürdürülen 'borsa' operasyonunda gözaltına alınan 40 kişinin sorgusu sürüyor. Sürdürülen çalışmalarda çete ile işbirliği yaptığı iddia edilen Tek Borsa Dergisi borsa yorumcusu Mithat Kahraman ile Borsacı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Osman Arkangil de polis tarafından gözaltına alındı.

Zanlıların telefonlarını dinleyen polis, konuşmalarda çetenin kendine ait şifreli bir dil kullandığını belirledi. Şişirilecek hisse senetleri için 'araya girin', 'kademeli artırın', 'tahtayı yıkın', gibi kısa cümlelerden oluşan şifreli bir dil kullandıklarını tespit etti. Spekülatörlerin, bu sözlerle IMKB'de çok değerli olmayan işlem hacmi sığ hisse senetlerine dikkat çektikleri öğrenildi. Aniden başlayan satışlarda ise çetenin 'silkeleyin', 'kademeli olarak boşaltın', 'alt seviyeden verin', 'doldur boşalt yapın' gibi sözlerle fahiş karlar elde ettikleri ortaya çıktı.

ÇETE SUÇU KAPSAMINDA

Borsada spekülasyon ya da manipülasyon yaparak küçük yatırımcıların paralarını ele geçirip haksız kazanç sağlamak ve kara para aklamakla suçlanan zanlıları sorgulayan polis soruşturma dosyasını 'teşekkül' yani 'çete' suçu kapsamına soktu.

Polisten edinilen bilgilere göre borsa dünyasında herkesin bildiği ancak daha önce delillendirilemeyen spekülasyon gerçeği telefon kayıtlarıyla ilk kez somut olarak ortaya konuldu. İddialara göre 'borsa çetesi' 5 ayrı gruptan oluşuyordu. Mali Polisin çizdiği organizasyon şemasının en tepesinde borsada işlem yapması defalarca yasaklanan Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak ve Yalçın Kaya bulunuyor. Bu ikilinin İMKB'de işlem yapmaları yasak olmasına rağmen 3. şahısların üzerinden ya da yurtdışından yabancı yatırımcı gibi hisse alıp sattıkları belirlendi.

5. HALKA GAZETECİLER

Çete suçlamasının ikinci ve üçüncü halkalarını, aracı kurum çalışanları ve İMKB'de broker olarak çalışan grup oluşturuyor. Çolak ve Kaya'nın alım satım emirlerini yerine getiren bu grubun üyeleri halen gözaltında. Dördüncü halkada ise spekülasyon yapılacak hisse senetlerinin sahibi olan şirketlerin yönetim kurulu başkanları ve yöneticileri bulunuyor. Sermaye piyasasında kesinlikle yasak olan ve 'insider trading' yani 'içeriden bilgi' adı verilen yöntemle hisseleri üzerinde oynanacak şirketlerden bilgi sağlanıyordu. Çetenin 5. halkasını da gazeteciler oluşturuyor. Polise göre ekonomi dergilerini yöneten ve borsa yorumları yazan gazeteciler spekülasyon hareketlerinden menfaat sağlıyordu. Sayılarının 4 ila 6 arasında olduğu öne sürülen bu gazeteciler yüklü alım ya da satım yapılacak hisse senetlerinin isimlerini köşelerinde bir gün önce yazarak küçük tasarruf sahiplerini yönlendirdikleri belirlendi.

  • İSTANBUL

    Borsa operasyonu akla karayı ayıracak

    Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, Borsa'daki manipülasyon iddialarına ilişkin olarak, "en büyük mağduriyetin oluştuğu çağrı muafiyeti" kavramına ilişkin işlem yapılmamasının dikkat çekici olduğunu kaydetti. Bahçuvan, yaptığı yazılı açıklamada, piyasanın gündeminde olan manipülatörlere karşı başlatılan kara para operasyonunun, piyasada bilgi ve analize dayalı yatırım yapan yatırımcılarla hile ve aldatma yoluyla manipülasyon yaparak haksız kazanç sağlayan yatırımcıların birbirinden ayrılmasını sağlayacağını kaydetti. Bahçuvan, şu görüşleri aktardı: "Asıl önemlisi bu haksız kazancın nasıl realize edilerek fonlara ve yatırımcılara hisse satışı yapıldığının tespit edilmesi ve bunlara kimlerin aracılık ettiğinin saptanmasıdır. "

  • İSTANBUL


  • 2'si gazeteci 40 kişi gözaltında

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi