T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
İ S T A N B U L 7 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yaşlı bir kadına makyaj yapıyorum

Fatih ilçesini yaşlı bir kadına benzeten Belediye Başkanı Mustafa Demir, "İnsanların dolaşmaya bile cesaret edemediği cadde ve sokaklara yeniden hayat veriyoruz" dedi

Türkiye'nin en eski yerleşim alanlarından biri olan 2 bin 600 yıllık Fatih'in Başkanı Mustafa Demir, ikamet eden nüfusu 425 bin, gündüz nüfusu ise bir milyona dayanan ilçede, 2 yıl 4 aydır belediye başkanlığı yapıyor.

Yeni Şafak'ı ziyaret eden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, gazetemiz yöneticilerine çalışmaların anlattı.

Belediye Başkanlığının bir 'meslek' değil, "gönül işi, ideal" olduğunun altını çizen Mustafa Demir, enerjisinin ve zamanının büyük bölümünü, başta Ayvansaray, Balat ve Fener hattındakiler olmak üzere, sur içindeki tarihi ve metruk binaların onarımına harcıyor. Demir, "Fatih yaşlı bir kadın gibi. Buna makyaj, bakım yapıyoruz. İnsanların dolaşmaya bile cesaret edemediği cadde ve sokakları yeniden hayata geçirip turizme kazandırdık" diyor.

İlçede artık hiç kimsenin, plansız projesiz ev yapamadığını anlatan Mustafa Demir, "2-3 katlı, cumbalı, Osmanlı mimarisine göre inşaat yapma zorunluluğu var. Projeyi veriyoruz ona göre inşaat yapılıyor. 2 yıl sonra Fatih'in yüzde 7'si eski kimliğine kavuşmuş olacak" dedi.

FATİH 10 PRAG EDER

Çekoslavakya'nın Başkenti Prag'ın, dünyada tarihi dokunun en iyi korunduğu kentlerden biri olduğunu anlatan Demir, "Ama İstanbul'un tarihi daha eski. Dünyanın hiçbir yerinde, bu kadar farklı ve renkli kültürü bir arada buluşturan bir destinasyon daha yok. Her sokakta mutlaka, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserleri var. İstanbul'un Suriçi, 10 tane Prag eder. Ama malesef tarihimizi koruyamamışız" şeklinde konuştu.

2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesine seçenekler sunmak için büyük çaba harcadıklarını anlatan Demir, 3 yıl içinde, Fatih'in çehresinin değişeceğini ve 2010'a kadar projelerin biteceğini söyledi.

Tarihi binaların onarımı için kaynak sıkıntısı çekmediklerini anlatan Başkan Mustafa Demir, tarihi mekanları onarmak için gerekli kaynağı, emlak vergilerinden aldıkları paydan sağladıklarını söyledi.

SULUKULE İLE UZLAŞTIK

Fatih Belediyesi'nin önemli projelerinden biri de Sulukule kentsel dönüşüm projesi. Çoğunlukla Roman vatandaşların, 'eğlence merkezi-tecarethaneye dönüştürdüğü küçük evlerden oluşan mahalle, 3 ay içinde yıkılarak, 80 bin metrekarelik alana, TOKİ tarafından, Osmanlı mimarisine uygun, 2-3 katlı, 75-95 metrekare evler yapılacak. Sulukule'lerin mağdur edildiği görüşüne katılmayan Başkan Mustafa Demir

"Burada oturan 570 aileden sadece yüzde 10'u ticaret yapıyor. Asıl mahalle sakinleri, devam eden şu anki yaşamdan şikayetçi. Ailelerden 303'ü zaten kiracı" dedi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL

    Yasa bizi rahatlattı

    Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 5366 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, tarihi binaların onarımı konusundaki önemli sorunları aştıklarını belirtiyor. TBMM'ye gideren yasayı hazırlayan komisyonlarda görev aldığını ve çıkmasında büyük katkısı olduğunu anlatan Demir, "Sahibi onaramazsa, yasanın bize verdiği yetkiye dayanarak, 'yenileme alanı' ilan edip işe koyuluyoruz. Vatandaş isterse dava açsın, biz işimize bakıyoruz. Yeni yasaya göre, inşaat durmuyor. Aslında sadece SİT alanları için geçerli olan bu yasayı, tüm alanlar için diye değiştirmek lazım. Çünkü şehrin hakkı. 'mülkiyet hakkı'ndan önceliklidir. Çalışmalarımızı kişiler adına değil, şehrin adına yapıyoruz" diyor. Başkan Demir'in en çok önem verdiği projelerden biri Balat Evleri. AB'den gelen 7 milyon euroluk hibe krediyle onarılan binalar tamamlandı. 26 binanın tamamlandığı semtte, 70 bina daha, aslına uygun olarak onarılacak.


    Irak'ta şiddet dursun

    'Kızılay-Kızılhaç Hareketi Irak'ta direnişçiler de dahil olmak üzere hiç bir ayrım yapılmaksızın herkese insanca davranılması ve şiddetin engellenmesi için çağrıda bulundu

  • OKTAY MEHMET / İSTANBUL
    Irak'ta yaşanan insanİ sıkıntıların tespiti ve alınması gereken acil önlemlerin konuşulduğu "Kızılay-Kızılhaç Hareketi Irak'ta İnsani Durum Koordinasyon Toplantısı" sona erdi. Toplantının sonuç bildirgesinde ortak çağrı olarak Irak'ta silah bırakan direnişçiler de dahil olmak üzere hiç bir ayrım yapılmaksızın herkese insanca davranılması ve insan hayatı ve bütünlüğüne yönelik şiddet ve benzeri uygulamaların bir an önce engellenmesi çağrısında bulunuldu. Irak Kızılay Genel Sekreteri Mazin Sellum, Türkiye'nin savaşın her döneminde Irak halkına fedakarca yardım elini uzattığını, toplantının Irak halkı için büyük destek sağladığını söyledi.

    Crown Plaza Otel'de düzenlenen toplantıda alınan kararları okuyan Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, 14 ülke temsilcisiyle Irak'ta yaşanan insani sıkıntıları konuştuklarını belirterek, Irak halkının yaşam haklarının savunucusu olduklarını dile getirdi.

    TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

    Irak Kızılayı Genel Sekreteri Mazin Sellum da Türkiye ile Irak halkının ortak din, uygarlık ve geleceği olduğunu vurgulayarak, Türk Kızılay'ının Irak'a tonlarca gıda maddesi ve ilaç gönderdiğini ve bu yardımların devam ettiğini söyledi. Sellum, savaşın en zor dönemlerinde bile Türk yardım ekiplerinin fedakarca Iraklılara yardım götürdüğünü anlattı.


    Amerika'nın 'Bağımsızlık Günü' İstanbul'da kutlandı

  • OKTAY MEHMET /İSTANBUL
    ABD'nin 230. Bağımsızlık Günü nedeniyle İstanbul Başkonsolosluğunun bahçesinde resepsiyon verildi. Resepsiyon, Amerikan Deniz Piyadeleri'nin bayrak töreninin ardından, Türk ve Amerikan milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Daha sonra davetlilere hitap eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, eşi Margo Squire Wilson ile burada olmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, Türkçe, "ABD'nin Bağımsızlık Günü kutlamasına katıldığınız için çok teşekkür ederim" dedi. 4 Temmuz 1776'da toplanan Amerikan kongresinde yeni bir ulusun bağımsızlığının ilan edildiğini belirten Wilson, "Bağımsızlığımızı kazandık ve bir ulus yarattık. Diğer ulusları da bunun için teşvik ettik" diye konuştu. Ross Wilson, "Türkiye'nin özgür ve refah içinde bir toplum kurmakta gösterdiği başarı, dünyada milyonlarca kişi için umut olmuştur" şeklinde konuştu. Wilson İngilizce olarak devam ettiği konuşmasını, Türkçe bütün katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Amerika'nın Bağımsızlık Günü'nün 23. yıldönümü kutlamaları, siyaset, sanat ve iş dünyasını biraraya getirdi.


    İtfaiyeci toprağa verildi

    Görev dönüşü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden itfaiye eri Osman Çöl (50), toprağa verildi.Çöl için Silivri İtfaiye Grup Amirliği'nde, belediye başkanları ile ailesi ve meslektaşlarının katılımıyla tören düzenlendi. Çöl'ün cenazesi, Celaliye Merkez Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Celaliye Mezarlığı'nda toprağa verildi. İtfaiyede 23,5 yıldır görev yapan, evli ve iki çocuk babası Çöl, önceki gün Büyükçekmece Güzelce'deki bir yangının söndürülmesinin ardından kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • Yöneten:
    SEDAT BAKICI

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi