T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 7 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çankaya Köşkü seçimi kurtuluş savaşı değil!..

Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçiminin şimdiden tartışılmasının anlamsız olduğunu belirterek, bunun 'dünyanın sonu olan bir hadise' veya 'Kurtuluş Savaşı' olmadığını söyledi. Arınç, bir soruya da "Ben medyanın kadrolu yorumcusu değilim" diye çıkıştı

TBMM Başkanı Bülent Arınç, 2007'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin şimdiden tartışılmasının anlamsız olduğunu belirterek, 'Cumhurbaşkanlığı yetkileri, süresi ve denetimi'nin tartışılmaya açılması gerektiğini söyledi. Arınç, "Cumhurbaşkanını milletvekilleri seçecektir, dolayısıyla bu dünyanın sonu olan bir hadise değildir, kurtuluş savaşı falan değildir" diye konuştu.

Arınç, TBMM'nin 4. Yasama Yılını değerlendirdiği toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 1987 yılından yana ilk defa 5. yasama döneminin yaşanacağını ve 5. Yasama yılının da 'olağan' bir yasama dönemi olacağını belirten Arınç, ancak bu dönem içinde "halkın da dikkatle takip edeceği" cumhurbaşkanlığı seçiminin gerçekleşeceğini vurguladı.

YETKİLERİ TARTIŞALIM

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunun uzunca bir süredir, Türkiye'nin gündemine sokulmak ve üzerinde tartışma yapılmak istendiğine işaret eden Arınç, bu yolla siyaset yapılmak istendiğini söyledi. Meclis Başkanı, "Bir kısmı da Cumhurbaşkanlığı gibi yetkileri çok bol ve güçlü bir konumda bulunan bir mevkiye kimin seçileceği tartışmasının yapılmasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl yapılacağının Anayasa'da yazılı olduğunu hatırlatan Arınç, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin bir hayli geniş, çalışma süresinin uzun olduğunu, buna rağmen sorumluluğunun sıfır olduğunu belirtti. Arınç, Köşk seçimi konusunda Anayasa'da yazılı olmayan bazı durumların (adayın eşinin başörtüsü gibi) Anayasa hükmüymüş gibi ortaya konulmasını yadırgadığını da anlattı. Kendisinin aday olabileceği yorumları yapıldığını da anımsatan Arınç, daha önce '2007 Nisan'ını bekleyeceksiniz. Kim öle, kim kala' dediğini hatırlatarak "Bu evet anlamına mı gelir, hayır anlamına mı gelir, niyet okumaya da gerek yok" dedi.

DÜNYANIN SONU DEĞİL

Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer'in seçilmesiyle ilgili bir anısını anlatırken, "Sezer'i aday gösterenler içinde imzam vardır. Sezer'in aday gösterilmesi konusunda 5 partinin liderinin imza koyduğunu biliyorum. Buna rağmen ilk iki turda çoğunluk çıkmamıştır" dedi ve şunları anlattı: "Cumhurbaşkanını milletvekilleri seçecektir, dolayısıyla bu dünyanın sonu olan bir hadise değildir, kurtuluş savaşı falan değildir, bu birbirimizin gözlerini fal taşı gibi açacak bir konu değildir. Bu basit bir konudur. Anayasa bunu göstermiş, biz de bu basit konuyu günü geldiğinde yerine getirmiş olacağız."

  • YUSUF SAHİCİ / ANKARA

    Ben TV yorumcusu değilim

    Arınç, Başbakan'ın cumhurbaşkanlığı ile ilgili sözlerini yorumlaması isteyen gazeciye de tepki göstererek, "Ben medyanın kadrolu yorumcusu değilim. Birisi söyleyecek, siz de bana onun ne anlama geldiğini soracaksınız. Ne benim konuştuklarımı bir başkasına yorumlatın, ne başkasının söylediklerini yorumlamamı isteyin" dedi.

    Hakaretler uyumun sancıları

    Bülent Arınç, Meclis'in hedeflediği saygın ve itibarlı konuma daha da yaklaşıldığını vurguladı. Arınç, kendisine yönelik "hakarete varan eleştiriler" için dava açmadığını belirterek bunları demokrasi içinde yeni siyasi anlayışa uyumun sancıları olarak gördüğünü söyledi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi