T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 15 TEMMUZ 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye

  Yeni Şafak'ta Ara
 

2002 yılından bu yana alınamayan harcırahlar ödenecek

2002 yılı başından bu yana naklen atanmış olup da, harcırahlarını alamayanlara yönelik müjdeli haber 12.07.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu çerçevede hazırlamış olduğumuz dosya 6 başlık altında aşağıda yer almaktadır.

1-) Kimlere harcırah verilmedi?

2002 yılı başından bu yana, başka yere naklen ataması yapılanlardan harcırah talep etmediklerine ilişkin yazılı beyanda bulunanlar ile bazı özür durumu atamalarına harcırah verilmedi.

2-) 2.07.2006 tarihli düzenleme hangi hakkı getirmektedir?

Düzenleme; 01.01.2002 tarihinden 12.07.2006 tarihine kadar naklen ataması yapılmış olup da harcırahlarını alamayanlara, harcırahlarının faizi ile birlikte, geçmişe yönelik olarak ödenmesine imkan vermektedir.

3-) Ne yapılması gerekiyor?

- 2002 yılından bu yana naklen ataması yapılmış olup da harcırahı alamayanların 31/12/2006 tarihine kadar bir dilekçe ile en son görev yaptıkları yere başvurmaları (Memur vefat etmiş ise kanuni mirasçıları başvuruda bulunabilir.) gerekmektedir.

- İdare, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde, naklen atandıkları tarihte hak ettikleri harcırahı, ödendiği yılda yürürlükte olan kanunî faiz oranını uygulanmak suretiyle ödeyecektir.

4-) İlk defa atananlar harcırah alamayacak mı?

12.07.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kanun, sadece naklen ataması yapılanlara, geçmişe yönelik harcırah verilmesini öngörmektedir. Bu nedenle, 2002 yılı başından bu yana, KPSS yoluyla kamuya ilk defa atanan öğretmen ve memur adayları ile istifa sonrası dönüş yoluyla kamuya yeniden atananlara, bu kanun ile geçmişe yönelik harcırah verilmemektedir.

Ancak, ilgili kanun maddeleri iptal edildiği için;

a- 1.1.2002- 31.03.2003
b- 01.04.2003-.22.07.2003,

tarihleri arasında ilk defa veya yeniden atananlar dava açarak, alamadıkları harcırahlarını alabilirler. Konuya ilişkin örnek dava dilekçesi için memurlar.net 42428 no'lu haberine bakılabilir.

5-) Harcırah için dava açanlar ne yapacak?

Dava açan ve davası devam edenlerin öncelikle idarelerine başvurarak harcırahlarını talep etmeleri gerekmektedir. Harcırah için başvuru yapıldıktan sonra idare en geç

3 ay içinde ödemeyi yapacaktır.

Başvuru üzerine harcırahlarını alanların, daha sonra mahke-meye başvurarak, harcırahını aldığını beyan etmesi uygun olacaktır.

Mahkemeye başvuru yapılmasının ardından mahkeme hakimi, "Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına, yargılama giderleri ile avukatlık masraflarının davalı idareye yükletilmesine" şeklinde karar verecektir. Yani yapılmış olan dava masrafları alınacaktır.

6-) Kuruma başvuru için örnek dilekçe nasıl olmalıdır?

..…………. MÜDÜRLÜĞÜ'NE/ BAŞKANLIĞI'NA

Kurumunuzda ……… sicil numarası ve ……….. unvanı ile …………. tarihinden itibaren görev yapmaktayım.

Kurumuna … tarihinde naklen atandım, ama atandığım tarihten bu yana harcırahımı alamadım. 12.07.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5538 sayılı Kanunun 2'nci maddesiyle, 6245 sayılı Harcırah Kanununa eklenen geçici maddeyle, 2002 yılından bu yana harcırahlarını alamayanlara, harcırahlarının verilmesi öngörülmektedir.

Kanun hükmüne göre, başvurunun, 31/12/2006 tarihine kadar en son görev yapılan yerdeki idareye yapılması gerekmektedir.

Bu çerçevede verilmeyen harcırahımın kanuni faizi ile ödenmesini veya gereğinin yapılması amacıyla müracaatımın Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik" hükümleri gereğince 3 gün içerisinde karar vermeye yetkili organlara iletilmesi hususunda gereğini arz ederim.

Adı Soyadı


Askerliğin yıllık izne etkisi

2004 yılı temmuz ayında memur olarak ilk defa göreve başladım ve 17 gün çalıştıktan sonra askerlik görevimi yapmak için ücretsiz izin alarak görevden ayrıldım. 12 ay askerlik hizmetimi tamamladıktan sonra 2005 ağustos ayında memurluk görevime döndüm. Askerde 1 yıl süre geçtiği için askerlik dönüşü memurlukta 2005 yılı için yıllık izin hakkına sahip miyim?

Memuriyet içinde yapılan askerlik sürelerinin ne zamandan itibaren kademe ilerlemesinde değerlendirileceği 657 sayılı Kanununun 83'üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede, muvazzaf askerlikte geçen sürelerin, muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap edilmiş olunan derecede kademede değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır.

Buradaki ayrım askere ne zaman gidildiğine ilişkindir. Askere memuriyette iken gidilme ile memuriyetten önce gidilmenin değerlendirilmesi farklıdır.

1- Memuriyette iken askere gitme: 657 sayılı Kanunun 83'üncü maddesine göre askere, memuriyette giden kişinin, askerde geçirdiği süre, hizmette değerlendirilmektedir. Bu nedenle askerlik dahil hizmetinizin, bir yılı geçmiş olması halinde yıllık izin kullanmanızın mümkün olduğunu düşünüyoruz.

2- Memuriyetten önce askere gitme: Bu konudaki düzenleme ise 84'üncü maddede yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre, memuriyetten önce yapılan askerlik süreleri, asaletin tasdikinden sonra hizmette değerlendirilmektedir. Bu halde kişi yıllık izne hak kazanamamaktadır.


Teknisyen yardımcısı KPSS'ye girip memur olabilir mi?

Şu an teknisyen yardımcısı olarak çalışmaktayım. Yardımcı hizmetli kadrosundayız. Geçen sene KPSS'den 92,265 puanı ile yerleştirildim. Bu seneki KPSS'ye girip başka bir kuruma gitmek istiyorum. Bu mümkün mü?

Memurlarında KPSS sınavına girebileceğini daha önce bu köşede açıklamıştık. Ancak siz, 2004 KPSS puanınızla, yerleştirmelere katılamazsınız. Bu yıl yapılan düzenlemeye göre, ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmelerde KPSS puanı bir kez kullanılabilmektedir.

Diğer taraftan, siz 2006 yılı KPSS'ye girerek, buradan alacağınız puan ile ÖSYM'nin memur yerleştirmelerine katılabilirsiniz. Ancak bir kamu kurumuna yerleşmeniz halinde muvafakat almak zorundasınız. Muvafakat, çalışmış olduğunuz kamu kurumunun, size, yerleştiğiniz kamu kurumuna gitme izni vermesi demektir. Bu halde iki durum ortaya çıkacaktır.

1- Kurumunuz size muvafakat verecektir.Bu durumda sorun oluşmayacaktır.

2- Kurumunuz size muvafakat vermeyecektir. Bu halde dava açabilirsiniz. Ancak, açılan davaların hepsi kazanılmamaktadır. Davanın nasıl sonuçlanacağı, hakimin taktirine ve sizin savunmanıza bağlıdır.


Teknisyen, "tekniker" yapılırsa ne olur?

Meslek lisesi mezunuyum. Belediye daha önce aldığı bir kararla, meslek lisesi mezunu olup da açık öğretim mezunu olanlara tekniker kadrosu verdi. Sayıştay 2003 yılında denetim yaptı ve işlemin yanlış olduğunu belirti. Şimdi tekniker kadrosunu benden alıyorlar. Neler yapabilirim?

Kimlerin Tekniker unvanını alabileceği "3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun"da belirtilmiştir. Bu Kanunun, 3 üncü maddesine göre, gördükleri mesleki teknik öğretim alanlarına göre; lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "tekniker" unvanının verileceği hükme bağlamıştır.

Diğer taraftan, mevzuattaki hükümlere uygun olmadan yapılan işlemler hakkında, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun E:1968/8, K:1973/14 sayılı Kararı uygulanmaktadır. Bu kararda;

1- İdarenin hatalı terfi veya intibak işlemine dayanarak ödediği meblağın istirdadına, bir mahkeme kararına lüzum olmadan karar verebileceğine ve bu karara karşı açılacak davaların Danıştay'ın görevinin içinde olduğuna,

2- İdarenin yokluk, açık hata, memurun gerçek dışı beyanı veya hilesi hallerinde süre aranmaksızın kanunsuz terfi veya intibaka dayanarak ödediği meblağı her zaman geri alabileceğine,

3- Yukarıda belirtilen istisnalar dışında kalan hatalı ödemelerin istirdadının hatalı ödemenin ilk yapıldığı tarihten başlamak üzere 60 gün içinde kabil olduğuna ve 60 günlük süre geçtikten sonra istirdat edilemeyeceğine,oy çokluğuyla karar verilmiştir.

Bu çerçevede, tekniker kadrosuna atanma şartlarını taşımadığınız takdirde bu kadroya atanmanız mümkün değildir. Şayet böyle bir atama yapılmışsa yapılan işlemin yoklukla malul olduğu gözönüne alındığında size yapılan ödemelerin tahsiline gidilecektir. Bu ödemeyi yapmazsanız doğrudan kesinti yapılmayıp mahkeme yoluyla tahsili yoluna gidilecektir.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi