T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 20 TEMMUZ 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Petrolde 1 milyar dolarlık ceza yolda

Türkiye'nin en büyüklerinin de aralarında yer aldığı 30 akaryakıt dağıtım şirketine EPDK'nın mühürlediği 260 bayiye akaryakıt verdikleri için 1 milyar dolar ceza kesilecek

Lisanssız ya da menşei belli olmayan akaryakıt bulundurmaktan 2 bin 100 bayiyi ceza keserek mühürleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), bu uygulamanın ardından denetleme ve soruşturmasına dağıtım şirketlerini de dahil etti. Türkiye'de faaliyet gösteren 34 dağıtım şirketinden 30'unda soruşturmasını tamamlayan EPDK, dağıtım şirketlerinin savunmalarını da aldıktan sonra para cezası kesme aşamasına geldi. EPDK Denetim Dairesi lisanssız ya da menşei belli olmayan akaryakıt bulundurmaktan kurum tarafından mühürlenen

2 bin 100 bayiden 260'ına akaryakıt veren dağıtım şirketlerinin dosyaları üzerindeki çalışmalarını tamamlayarak, dosyaları EPDK Kurul Gündemi'ne teslim etti.

EPDK 5.5 AYDIR ÇALIŞIYOR

Sektörde faaliyet gösteren toplam 34 dağıtım şirketinin tamamına soruşturma açan EPDK, Şubat ayı sonunda bu soruşturmalardan 30'unu tamamladı. 30 dağıtım şirketinin de lisanssız bayilere akaryakıt verdiği tespitini yapan kurum, dağıtım şirketlerine para cezası kesmeden önce, dağıtım şirketlerinin savunmalarını aldı. Denetim Dairesi, dağıtım şirketlerinin savunmalarını aldıktan sonra çalışmalarını tamamlayarak Kurul Gündemi'ne verdi. Her satış için ayrı ceza kesilmesi yönünde bir kurul kararı çıkarsa bazı dağıtım şirketlerine çok yüksek oranlarda para cezaları gelecek.

EPDK'da kurul gündemine bugün gelmesi beklenen dosyaların her bir teslimat için ayrı ceza mı kesileceği konusu ise karara bağlanabilmiş değil. EPDK Hukuk Dairesi'nin "Dağıtıcıların lisanssız bayilere yaptıkları akaryakıt teslimi lisansa aykırı bir eylem olduğundan, 5015 sayılı kanunun 19'uncu maddesinde öngörülen para cezasının her bir eylem için ayrı ayrı uygulanması gerektiği" kanaatinde olduğu belirtiliyor. İlgili kanunun ilgili maddesine göre dağıtım şirketlerine her bir dağıtım için 500 bin YTL (500 milyar TL) para cezası uygulanması gerekiyor. Dağıtım şirketlerinden birisinin bu türden 500 civarında dosyasının olduğu, bu dağıtım şirketine ceza kesildiği taktirde bu rakamın 250 milyon YTL'yi bulacağı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, 260 adet lisanssız ya da menşei belli olmayan akaryakıt bulundurmaktan mühürlenen bayiye akaryakıt veren dağıtım şirketlerinin para cezalarının toplamı 1 milyar doları aşıyor. Soruşturmanın ardından, EPDK Denetim Dairesi de dosyalar üzerindeki çalışmasını tamamladığı için, EPDK Kurul Toplantısı'nda söz konusu şirketlere kesilecek para cezalarını düzenleyen kanun maddesini uygulamanın dışında bir işlem kalmıyor.

  • ALİ SALİ

    Motor yağına bitkisel yağ

    Konya'da kurulu Manpet Petrol Ürünleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti'nin sahibi Erol Manav, kamyoncuların motorin yerine maliyetlerini düşürmek için depolarına doldurdukları motor yağını yaktığını belirtti. Bu yüzden Konya'da kaçak yollardan faturasız binlerce ton yağın satılmaya başlandığını belirten Manav, kaçak yağ satanlar yüzünden kendilerinin de zaman zaman mağdur olduğunu kaydetti. Manav, şöyle dedi: Firma olarak kamyonculara yılda 7 bin ton yağ satıyoruz. Ancak birçok firma, nebati yağları bile motor yağına karıştırarak piyasaya sürüyor. Özellikle İzmir, İstanbul ve Gaziantep'ten tankerlerle getirilen bu karışık yağlar, Konya'da boş yağ tenekelerinde satılıyor.

  • (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi