|

2016 Orionid meteor yağmuru nedir? Facebook hatırlattı!

2016 Orionid meteor yağmuru nedir ve ne zaman görülür? Gece saatlerinden itibaren hesaplarını kontrol etmek için Facebook’a giren kullanıcılar Orionid meteor yağmuru uyarısıyla karşılaştılar. Vatandaşlar ise 2016 Orionid yağmurunun ne olduğunu ve ne zaman görüleceğini merak ediyor.

Yeni Şafak
10:05 - 21/10/2016 Cuma
Güncelleme: 07:09 - 21/10/2016 Cuma
Diğer

2016

Orionid meteor yağmuru

nedir ve ne zaman görülür? Facebook bugün kullanıcılara bir uyarı gösterdi ve Orionid yağmuru hakkında bilgi verdi. Peki 2016 Orionid yağmuru nedir?




2 Ekim civarında Dünya'ya ulaşmaya başlayan ve 7 Kasım'a kadar görülmeye devam edilmeleri olası olan meteorların en net görülebileceği gecelerden biri de bu gece.




ORİONİD METEOR YAĞMURU NEDİR?


Her yıl Ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri. İsmini Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden alıyor. Gece 01.00 ile 04.00 saatleri arasında net bir şekilde görülebiliyor.


Diğeri olan Eta Akuarid yağmuru (Kova takımyıldızından geliyor gibi görünürler) ise Mayıs'ta oluyor. En son 1986'da gördüğümüz Halley, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlıyor. Dünya'dan görülebileceği en yakın tarih ise 2061 yılı olacak.




Göktaşı yağmuru nasıl izlenebilir?


Kayan yıldızları görmek için mümkün olduğunda karanlık alanlarda olmak gerekiyor. Şehirde olanlar için ise yapacak pek fazla bir şey yok ama yine de göktaşı görme olasılıkları bulunuyor. Gözlerin karanlığa alışması için en az 30 dakikalık bir zaman ayırmak yararlı olabilir. Gözlem süresi uzadıkça, göktaşı görme olasılığı da artacaktır.



Göktaşları gökyüzünün herhangi bir noktasında belirebilirler. Yine de dikkatinizi belli bir bölgede tutmaya karar verdiyseniz, ufuktan yukarı doğru üçte ikilik bir kısmı tercih edebilirsiniz; tabii orada aşırı bir ışık kirliliği yoksa. Meteorların geliyor gibi göründüğü Orion takımyıldızı, gökyüzünün tepesi çevresinde dönüyor olacak.





#Orionid yağmuru
#Orionid
#Facebook
8 yıl önce