|

Memur ve memur emeklisinin zam pazarlığı başlıyor: Gözler o tarihte

Toplu sözleşme memur zam oranları 4 milyon memur emeklisi tarafından merak konusu. 2,5 milyon memur emeklisinin maaş ve aylıklarına 2024-2025 yapılacak zammın belirleneceği 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başlıyor. Kamu işveren heyeti ile memur sendikaları arasında bir ay boyunca sürecek görüşmeler 1 Ağustos itibarıyla başladı. Memur-Sen, maaş artış oranları ve kira yardımının da aralarında olduğu 120 maddelik teklifini kamuoyu ile paylaştı. Peki 2024-2025 yıllarındaki maaş ve aylık artışları ne kadar olacak? 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmede talepler neler? İşte detaylar.

09:04 - 8/08/2023 Tuesday
Güncelleme: 09:05 - 8/08/2023 Tuesday
Yeni Şafak
Memur ve memur emeklisi toplu sözleşmesinde takvim açıklandı.
Memur ve memur emeklisi toplu sözleşmesinde takvim açıklandı.

Memur ve memur emeklilerini kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon Memur-Sen, maaş artış oranları ve kira yardımının da aralarında olduğu 120 maddelik teklifini 24 Temmuz'da kamuoyuyla paylaştı.

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri ağustos itibarıyla başladı.

7. dönem tamu toplu sözleşmesinde izlenecek yol haritası nasıl olacak?

Kamu işveren heyeti ile memur sendikaları arasında bir ay boyunca sürecek görüşmelerde, memur ve memur emeklilerini, yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen temsil edecek. Görüşmelere sayılı günler kala çalışmalarını hızlandıran Memur-Sen, sözleşme tekliflerini ve izlenecek yol haritasını belirlemek üzere dün Genişletilmiş Başkanlar Kurulunu topladı. Toplantıda, 74'ü yeni, 29'u korunması gereken, 17'si ise geçen toplu sözleşme döneminde çözüme kavuşturulmayan olmak üzere toplam 120 teklif üzerinde mutabık kalındı.

En düşük memur maaşı ne kadar olacak?

Maaş artış oranlarıyla birlikte kira yardımının da aralarında bulunduğu 120 maddelik teklifini 24 Temmuz'da kamuoyuyla paylaşıldı. Memur-Sen, aynı gün teklif dosyasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sundu. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, tekliflerini sahadan gelen talepleri dikkate alarak ve bilimsel verileri göz önünde bulundurarak hazırladıklarını söyleyerek, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısıyla da teklif dosyasının şekillendiğini belirtti.

Tekliflerini içeren dosyada tüm memur ve memur emeklilerini ilgilendiren konuların yer aldığını vurgulayan Tonbul, 21 Temmuz'daki Memur-Sen İl Başkanları Toplantısı'nın ardından teklif ettikleri madde sayısının 120'nin üzerine çıkacağını kaydetti.

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmede talepler neler?

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon Memur-Sen, maaş artış oranları ve kira yardımının da aralarında olduğu 120 maddelik teklifini kamuoyu ile paylaştı. Teklif bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletilerek süreç resmen başlatılacak.

Toplu sözleşmede maaş artışı ve sosyal haklar neler olacak?

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yüzde 17,55’lik Temmuz zammına ek olarak açıklanan 8077 TL’lik memura seyyanen zammın, Ocak 2024’te memur emeklisine de yansıtılması gerektiğini ifade etti.

Sendika olarak taleplerini dile getiren Ali Yalçın, "Zammın 6 ayda bir değil 3 aylık dönemlerde yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Kamu görevlilerine aylık 7 bin 600 TL kira yardımı talep ediyoruz. 2024 için yüzde 70, 2025 için yüzde 40 artış istiyoruz. 2024 Ocak'ta en düşük memur maaşının 29.700 TL'ye yükselmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

#3600 ek gösterge
#kamu işçi toplu sözleşmesi
#memur ve memur emeklileri
10 months ago