|

30 Ekim'de saatler geri alınacak mı? Telefonlarda saat ayarları

30 Ekim'de saatler geri alınacak mı? Akıllı telefonlarda saat ayarları oldukça önemli. Türkiye'de kış saati uygulamasından vazgeçilmesinin ardından akıllara telefonlardaki ve bilgisayarlardaki saat ayarları geldi. Konu ile ilgili olarak detaylı açıklamaları haberimizden görebilirsiniz.

Yeni Şafak
22:35 - 28/10/2016 الجمعة
Güncelleme: 19:54 - 28/10/2016 الجمعة
Diğer

30 Ekim'de

saatler geri alınacak mı?

Tüm dünyada 30 Ekim pazar günü saatler 1 saat geri alınacak. Ülkemizde ise bu uygulama Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile kaldırıldı. Bu gelişmelerin ardından akıllara gelen soru ise telefonlarda saat ayarları nasıl yapılacak? sorusu oldu. Saatlerin geri alınmaması akıllı telefon ve bilgisayar kullananları endişelendiriyor. Bu cihazların otomatik olarak saatleri 1 saat geri almasından dolayı karışıklık yaşanabiliyor. Bunun önüne geçmenin yolu ise telefonun saat ayarlarını manuel yani elle yapmak olacak. Ayrıca güncellemelerin de önemli bir rolü var. İşletim sistemlerinde ve yazılımlarda güncellemelerin eski olması durumunda saatler yine otomatik olarak geri alınacak. Bu nedenle güncellemelerin yapılması gerekiyor. İşte saatlerin geri alınması ile ilgili detaylı bilgiler.



Kış saati uygulaması kaldırıldı


Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.



Ayrıca, güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla tüm yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi de yürürlükten kaldırıldı.



OTOMATİK SAAT UYGULAMASI NASIL KALDIRILIR?


Android: Telefonunuzun ayarlar bölümünden "Genel" e tıklayın. Daha sonra "Tarih ve saat" kısmına gelerek, işaretli olan "Otomatik tarih ve saat" alanını devre dışı bırakın. Saatinizi manuel olarak 1 saat geriye alın.



İOS: Telefonunuzun "Ayarlar" bölümünden "Genel" alanına gelerek "Tarih ve Saat" bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakarak, manuel olarak saatinizi 1 saat geri alın.



30 EKİM PAZAR GÜNÜ SAATLER OTOMATİK OLARAK 1 SAAT GERİ ALINACAK


Sektör yetkililerinin verdiği bilgilere göre, 50 milyon mobil cihaz, pazar günü saatini otomatik olarak 1 saat ileri alacak. Bu sorun için iletişim operatörleri şebeke ve baz istasyonlarında saati güncel tutarak önlemlerini alıyor. Ancak işletim sistemleri ve cihaz üreticilerinin saatlerde güncelleme yapması gerekiyor.


Güncelleme yapılmayan işletim sistemlerinde saat ayarı, 'otomatik' yerine 'manuel veya elle' olarak seçilmeli. Ancak riske atmamak için ise pazar günü televizyonlardaki saati kontrol etmekte fayda olacak. Windows işletim sistemli bilgisayar ve sunucularda ise güncellemelerin yapılması halinde ise saatler doğru ayarda korunacak.



Yaz ve Kış saati uygulaması hakkında bilgiler


Güneşin doğuş ve batış saatlerinin mevsimlere göre değişiklik göstermesinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde yaz ve kış saati uygulaması yapılmaktadır. Bir ülke içerisinde işe başlama ve bitiş saatlerinin ayarlanması, kurumların ve sistemlerin ortak hareket edebilmesi için ortak saat kullanılmaktadır. Örneğin, haberleşme ve ulaşım sistemlerinin hızlı ve düzenli bir biçimde yapılabilmesi ortak saatle daha kullanışlı olabilmektedir. Çünkü yerel saat sosyal ve ekonomik alanda karışıklıklara sebep olabilmektedir. Bu nedenle küçük yüz ölçüme sahip ülkelerde tek bir ortak saat, büyük yüz ölçüme sahip ülkelerde ise birden fazla ortak saat kullanılabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki tüm illerde güneşin doğuşundan önce veya batışından sonra çalışılan toplam mesai saatleri hesaplanmıştır. Bunun için güneşin doğuş ve batış saatleri dikkate alınarak işe başlama ve bitiş saatleri arasındaki farklar alınmıştır. Ayrıca tüm illerdeki nüfus sayıları ile gün ışığından faydalanmadan çalışılan toplam zaman çarpılarak bütün nüfusun kaç milyon saat, gün ışığından faydalanmadan çalıştığı hesaplanmıştır. Türkiye'nin toplam nüfusu mevcut sistemde 12.352 saat karanlıkta mesai yapmaktadır. GMT+3 uygulandığında ise toplam nüfus sadece 3.136 saat gün ışığından faydalanmadan mesai yapabilecektir. Bu ise %75 tasarruf anlamına gelmektedir.



Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.



Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar. Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hâl almaya başladı.



YSU'da ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir. Bundan dolayı, zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı[8] ile uyku düzeninde sorunlar meydana gelir. Yazılımlar genellikle bilgisayarların saatlerini otomatik olarak ayarlar. Ne var ki, bunun sınırları vardır ve özellikle YSU kuralları değiştiğinde hata olasılığı artar.




#Kış saati uygulaması
#Saatler geri alınacak mı
#Akıllı telefonlarda saat ayarları
#30 Ekim pazar
#otomatik saat ayarlarma
٪d سنوات قبل