|

BM Mali'deki ayrılıkçılar arasında anlaşma sağladı

Birleşmiş Milletler Barış Gücü nezdinde, Mali'nin kuzeyindeki Azavad Hareketleri Koordinasyonu ile hükûmet yanlısı Platform Hareketi arasında barış sağlandı.

Yeni Şafak
17:57 - 21/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 18:02 - 21/09/2017 Perşembe
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

BM nezdinde Mali'nin kuzeyindeki Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) ile hükûmet yanlısı Platform Hareketi arasında 3 yıllığına barış sağlandı.

Eylül ayının sonuna kadar tamamlanacağı bildirilen anlaşma, ayrılıkçı gruplara ait tutukluların serbest bırakılması ve çatışmaların tamamen sona erdirilmesini öngörüyor.

Anlaşma 3 yıllığına, CMA lideri Bilal Ag Acherif ile hükûmet yanlısı Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu'nun (GATIA) lideri Fahad Ag Almahmoud tarafından imzalandı.

Başkent Bamako'da çarşamba günü MINUSMA ve hükûmet nezdinde imzalanan anlaşmaya 2 grubun liderlerinin yanı sıra ABD, Fransa ve Cezayir'in Mali büyükelçileri ve uluslararası barış temsilcileri katıldı.

Niamey'deki uzlaşmanın şartları aynen devam edecek

Eylül ayının sonuna kadar tamamlanacağı bildirilen anlaşma, ayrılıkçı gruplara ait tutukluların serbest bırakılması ve çatışmaların tamamen sona erdirilmesini öngörüyor.

Ayrıca gruplar arasında 2015 Eylül'de Çad'ın başkenti Niamey'de sağlanan uzlaşmadaki şartların da geçerliliğini sürdürmesi kararlaştırıldı.

Mali'de, eski Devlet Başkanı Amadu Tumani Ture, 22 Mart 2012'de, devlet başkanlığı seçimine bir ay kala darbeyle yönetimden uzaklaştırılmıştı. Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükûmetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

MINUSMA 15 bin personelle görevde

BM, siyasi sürece destek vermek ve güvenliği sağlamak amacıyla 2013'te ülkede "MINUSMA" adlı istikrar misyonunu görevlendirmeye karar vermişti.

Ülkede istikrarı sağlamaya çalışan MINUSMA, yaklaşık 13 bini asker 15 bine yakın personelle görev yapıyor.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla hükûmet ile ülkenin kuzeyinde özerklik isteyen silahlı gruplar arasında Cezayir ve Çad'da 2015 yılında barış anlaşmaları imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.

#BM
#Mali
#MINUSMA
7 yıl önce