|

Güney Sudan'da 273 kişi öldü

Güney Sudan'da hükümete bağlı güvenlik güçleri ile silahlı muhalifler arasında çıkan çatışmada en az 273 kişi yaşamını yitirdi.

Yeni Şafak
13:36 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:41 - 24/08/2016 Çarşamba
AA

Güney Sudan'ın Jonglei eyaleti Valisi Philip Aguer, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar yanlısı silahlı kişilerin, Pajut şehrinin kuzeydoğusunda askeri birliğe 19 Ağustos'ta saldırı düzenlediğini belirtti.



Aguer, saldırının ardından çıkan çatışmada en az 240 isyancının, 23 hükümet askerinin ve 10 sivilin öldüğünü kaydetti. Silahlı muhaliflerin sözcüsü James Gatdet ise Güney Sudan ordusunun başlattığı harekatta, hükümete bağlı 300 asker ile 30 isyancının öldüğünü öne sürdü.



Saldırıların, Machar'ın tedavi için ülkede olduğunu duyurmasının ardından düzenlendiği ifade edildi. Öte yandan, Machar'ın tedavisinin tamamlanmasından sonra başka bir ülkeye geçeceği iddia edildi. Machar, kısa süre önce Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne sığınmıştı.



Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.



Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucunda 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmış, anlaşmaya uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı. Ülkedeki barış süreci, Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.





#Güney sudan
#Riek Machar
#James Gatdet
8 yıl önce