|

50 yıla 150 ülke sığdırdı

Bosna Hersekli gazeteci ve araştırmacı Ahmed Bosnic, 50 yılda 150 ülke ziyaret etti. 'Bosnalı Evliya Çelebi' olarak bilinen Bosnic, yarım asıra sığdırdığı gezi anılarına Sina yarımadasıyla başladı. Sonra Beyrut ve Kahire ile devam eden Bosnic, 1971'de Saraybosna'dan Kuveyt'e gittiğini, ardından Ürdün, Irak, Lübnan, Suriye ve Türkiye'yi ziyaret ettiğini anlattı.

Yeni Şafak
12:33 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 12:44 - 28/03/2017 Salı
AA
Ahmed Bosnic, bazı ülkeleri birden fazla gezdiğini söyledi.
Ahmed Bosnic, bazı ülkeleri birden fazla gezdiğini söyledi.

Bosna Hersekli gazeteci ve araştırmacı Ahmed Bosnic, 50 yılda 150 ülkeyi ziyaret etti, farklı kültür ve medeniyetleri tanıma imkanı buldu. Başkent Saraybosna'da yaşayan "Bosnalı Evliya Çelebi", yarım asra sığdırdığı gezi anılarını anlattı.



Farklı kültürleri 25 yaşında, Sina yarımadasında askerlik yaptığı sırada tanımaya başladığını anlatan 74 yaşındaki Bosnic, "Burası çok ilginç ve tarihi bir bölgeydi. Tevrat'ta Sina Dağı, Hz. Musa'nın Allah'tan On Emir'i aldığı ve kervanıyla Mekke ile Medine'ye doğru yola çıktığı yer olarak tasvir edilir" ifadelerini kullandı.



Meslekten öte: Muhabirlik


Bosnic, o dönemde serbest muhabir olarak görev yaptığını belirterek "Eski Yugoslavya'nın neredeyse tamamını yaya dolaştım. Muhabirlik meslekten öte bir şeydi benim için" diye konuştu. Yazılarıyla okurda gizem duygusu uyandırmayı amaçladığını anlatan Bosnic, bu hedefle bugüne kadar çok sayıda kitap kaleme aldığını söyledi.





Eski medeniyetlere karşı büyük bir ilgi duyduğunu dile getiren Bosnic, "Bir dönem alternatif tıbba ilgi duymaya başladım. Tibet'e gittim. Batı'da bilinmeyen tarifler öğrendim. Ardından Filipinler'e gittim. Burada, çıplak elleriyle ameliyat yapan ve insanlara şifa dağıtanlarla tanıştım. Yolculuklarımda gerçekliğine ikna olduğum olaylar da oldu, sadece rivayet olduklarını gördüklerim de." ifadesini kullandı.



Bosnic, 1971'de Saraybosna'dan Kuveyt'e gittiğini, ardından Ürdün, Irak, Lübnan, Suriye ve Türkiye'yi ziyaret ettiğini anlatarak "50 yılda 150 ülke gezdim. Bazılarına birden fazla kez gitsem de ilk izlenim her zaman önemli oldu." diye konuştu.



En ilginç seyahatlerinden birini Papua Yeni Gine'ye yaptığını söyleyen Bosnic, "Burada binden fazla kabile yaşıyor. Bu kabilelerin çoğu beyazların varlığından dahi habersiz. Ziyaretlerine gelen beyazları şaşkınlıkla karşılıyorlar. Bir gün fırsatınız olur da giderseniz oradaki hayatın bambaşka olduğunu göreceksiniz" dedi.







#Ahmed Bosnic
#Saraybosna
#Seyyah
7 yıl önce