|

Kanser kuşatması

Kanser, sadece alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin kullanımı ile hayatımızı tehlikeye sokmuyor. Prof. Dr. Ergun Göney, hava kirliliğinden cep telefonuna, gofretten diş macununa kadar dörtbir yanımızın kanserojen unsurlarla çevrili olduğunu söylüyor.

Ümmühan Atak
00:00 - 3/04/2001 Salı
Güncelleme: 17:11 - 13/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kanser kuşatması
Kanser kuşatması

Türk Kanser Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergun Göney, cep telefonlarından çocukların elinden düşmeyen gofretlere kadar kullandığımız pekçok üründe kanser riski bulunduğunu söyledi. Dünya Kanser Haftası nedeniyle dün dernek merkezinde açıklama yapan Prof. Dr. Göney, "Gıda maddelerinin dayanıklılık sürelerinin artırılması için kullanılan birçok madde kanserojen etki taşıyor. Fakat üreticiler, bunların anlaşılmaması için, tıbbi terimler kullanmak gibi değişik yollara başvuruyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Göney, kanserojen maddelerin başında, tarımsal ilaçların yanısıra, diş macunlarında kullanılan fluorid, deodorantta bulunan alüminyum, tatlandırıcılardaki aspatram'ın bulunduğunu kaydetti.

'Erken teşhis hayat kurtarır'

Kanserin, erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Göney, "Bunun için herhangi bir tehlike görmeden yılda bir kez check-up yaptırmalı ve özellikle sigara/alkol gibi bağımlılık yapan ve vücuda zarar verdiği kesin olarak bilinen maddelerden uzak durulmalı. Kanser, ani ölümle sonuçlanan kalp hastalıklarının ardından ölüme sebebiyet veren hastalıkların başında geliyor. İstatistiklere göre, erken teşhisle, her üç kanserliden biri kurtulabilir. Kansere neden olan unsurların başında ise kimyasal kanserojen maddeler geliyor" diye konuştu.

200 bin kanserli

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de yılda 200 bin kanser hastasının tedavi edildiğini açıklayan Prof. Dr. Göney, "Bu rakam, her yeni doğan on kişiden üçünün, hayatı boyunca kansere yakalanma riski taşıdığı anlamına geliyor. Yani, Türkiye'de 2 milyon civarında insan kanser riski ile burun buruna" dedi.

Öte yandan araştırmaların, erkeklerde kanser nedeniyle ölüm riskinin daha fazla olmasını ihmalkarlık ve daha fazla sigara tüketmeye bağladığını belirten Prof. Dr. Göney, kanser tedavisi için halen radyoterapi, kemoterapi, radyoizotop, immunoterapi gibi yöntemlerin kullanıldığını, erkeklerde en çok prostat ve akciğer kanseri görülürken, kadınlarda meme ve rahim kanseri olarak belirdiğini kaydetti.

İŞTE A'DAN Z'YE KANSER

Akciğer kanseri sigara içenlerde daha fazla görülüyor.

Ayakkabı sanayiinde çalışanların akut lösemiye yakalanma riski yüksek.

Aşırı güneş ışınları, cilt kanseri gelişmesinde önemli rol oynuyor.

Virüsler kanserin gelişmesinde kolaylaştırıcı faktör.

Hepatit-B geçirenlerde, karaciğer kanseri daha sık görülüyor.

Genetik faktörler kansere sebebiyet veren unsurlar arasında.

Yapıştırıcılardaki maddeler, mesane kanserine neden oluyor.

KANSER BELİRTİLERİ

Uzun süre iyileşmeyen yaralar.

Rahimden gelen anormal kanama ve akıntı.

Ses kısıklığı ve sebepsiz öksürük.

Yutkunma ve hazımda zorluk.

Vücuttaki benlerin büyümesi.

Göğüslerde veya vücudun başka yerlerinde beliren sertlikler.

Büyük ve küçük abdest yapmada güçlük çekme.


23 yıl önce