|

Kansere erken teşhis

Avustralya hükümeti, kadınların göğüs kanserine yakalanmamaları için ücretsiz memogram filmi çektirme kampanyası başlattı

.
00:00 - 23/03/2001 Cuma
Güncelleme: 11:22 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
 Kansere erken teşhis
Kansere erken teşhis

Avustralya Federal Hükümeti, önümüzdeki bir kaç ay içinde hem federal, hem de eyalet ve bölge hükümetleri bazında düzenleyeceği geniş bir kampanya ile Avustralya'da yaşayan kadınlar arasında, Türk toplumu da dahil, göğüs kanseri testi yaptırmanın önemini ve faydalarını anlatacak. Daha sağlıklı bir toplum için ücretsiz olarak yapılacak olan test için her türlü teşvik kampanyası hükümet tarafından yürütülüyor.

"Göğüs kanseri, toplumumuzun karşı karşıya bulunduğu ciddi bir sağlık problemi. Avustralya'da yaşayan her 12 kadından birinde göğüs kanseri ortaya çıkmakta" tespitinde bulunan yetkililer, istatistiklere göre, Avustralya'da bulunan kadınlar arasındaki kanser ölümlerinin en çok göğüs kanserinden kaynaklandığına dikkati çekiyorlar.

İKİ YILDA BİR

"Breast Screen Australia"adlı reklam kampanyası, Federal, Eyalet ve Bölge hükümetleri tarafından ortaklaşa yürütülecek olup, 50 yaşın üzerindeki kadınlara ücretsiz memogram hizmeti verecek. Kampanyanın amacı bütün toplumlardaki 50-69 yaşlarında olan kadınların "Breast Screen Australia" tarafından sunulan ve ücretsiz olan memogram filminden iki senede bir çektirmelerini teşvik etmektir.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Memogram, bir kadının göğüslerinin düşük dozlu röntgen filmi olarak bilinmekte olup, bu film, göğüs kanseri belirtisi göstermeyen kadınlar için çekilmektedir ve hastalığın erken safhalarında tesbit etmeyi hedeflemektedir. Erken teşhis, kadına en yüksek başarılı tedavi ve iyileşme şansı tanımaktadır. Memogram filmi, kanseri, bir pirinç tanesi büyüklüğünde iken, yani hissedilmesinden çok daha önce tesbit edebilir.

Memogram ölüm oranını azaltıyor

"Breast Screen Australia" Ulusal Danışma Komitesi Başkanı Profesör Sally Redman, 1995 yılından beri göğüs kanseri oranlarında ciddi bir azalma olduğuna ve memogram taraması proğramının ölüm oranlarının azalmasına katkıda bulunduğuna inandığını söyledi. Ücretsiz göğüs röntgeni randevusu almak ya da kampanya hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için telefon numaraları da verilerek, arzu edenlerin konuştukları dillere göre hazırlanmış broşürleri alabilecekleri duyuruldu. Türk toplumu da aynı telefondan arayıp Türkçe olarak basılan "Breast Screen Australia"nın başlatmış olduğu kampanyayı destekleyenlerden "Sara Handerson" başlıklı broşürünü alabilecek ve arzu edenler ücretsiz göğüs taraması kontrolünden geçebilecekler.

23 yıl önce