İspanya Başbakanı Rajoy Katalonya'yı uyardı

21 Aralık seçimleri sonrasında bağımsızlık girişimlerinin devam etmesi halinde anayasanın 155. maddesinin tekrar uygulanabileceğini söyleyen İspanya Başbakanı Rajoy, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı siyasi partilere seslenerek, "İdeolojiniz için mücadele edebilirsiniz ama her zaman yasalar çerçevesinde." dedi.

Haber Merkezi AA
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 21 Aralık'ta Katalonya'da yapılacak erken yerel parlamento seçimleri sonrasında bağımsızlık girişimlerinin sürmesi halinde anayasanın 155. maddesinin tekrar uygulanabileceğini açıkladı.

Başbakan Rajoy, Madrid'de katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı siyasi partilere seslenerek, "İdeolojiniz için mücadele edebilirsiniz ama her zaman yasalar çerçevesinde." ifadelerini kullandı.

Rajoy, kanunların çiğnenmesi, ekonomi, siyasetin ve sosyal düzenin riske atılması halinde özerk yönetimlerin yönetim haklarının ellerinden alınıp merkezi hükümete devredilmesini öngören 155. maddenin tekrar uygulanabileceğini vurguladı.

"Katalonya ekonomisi grip oldu"

"Katalonya ekonomisi, bağımsızlık girişimlerinden dolayı grip oldu." diyen Rajoy, Katalonya'da mevcut kargaşadan dolayı ekim ayından bu yana 3 bin şirketin merkez ofislerini başka bölgelere taşıma kararı aldığını anımsattı.

Rajoy, Katalonya'da son dönemlerde iş, yatırım, turizm, ihracat, konut, otomotiv gibi ekonominin her dalından olumsuz veriler geldiğini ifade ederek, 21 Aralık seçimlerinden sonra durumun hızlı şekilde düzelmesini umut ettiğini kaydetti.

Avrupa'da çatlak büyüyor
İspanya'nın doğusunda bulunan Katalonya Özerk Yönetimi'nin 'bağımsızlık' sürecine dair her geçen gün yeni gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye ülkeleri arasında da benzer ayrılıkçı hareketler gözleniyor. İspanya'da Katalonya'nın dışında Basklar, Fransa'da Korsika, Belçika'da Flamanlar, İtalya'da Padanya ile Güney Tirol, Birleşik Krallık'ta İskoçya, Almanya'da Bavyera, Danimarka'da Grönland... Avrup İspanya'nın doğusunda bulunan Katalonya Özerk Yönetimi'nin 'bağımsızlık' sürecine dair her geçen gün yeni gelişmeler yaşanırken, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üye ülkeleri arasında da benzer ayrılıkçı hareketler gözleniyor. İspanya'da Katalonya'nın dışında Basklar, Fransa'da Korsika, Belçika'da Flamanlar, İtalya'da Padanya ile Güney Tirol, Birleşik Krallık'ta İskoçya, Almanya'da Bavyera, Danimarka'da Grönland... Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen, filizlenen ayrılıkçı akımlarla çözülüyor, gelin tüm bu sürece birlikte bakalım.


Rajoy, özerk yönetimlerin haklarının genişletilmesine yönelik anayasal reform yapılması tartışmalarına kapalı durmadığını ancak bu konunun "ulusal egemenlik ve birliğin korunması açısından zor bir mesele" olduğunu dile getirdi.

Katalonya'da şimdiye kadar yapılan anketler, 21 Aralık seçimlerini bağımsızlık yanlısı Katalonya Cumhuriyetçi Solunun (ERC) kazanacağına işaret ediyor ancak ayrılıkçı siyasi partilerin, hükümet kurmak için yerel parlamentodaki çoğunluğu yakalayamayacakları iddia ediliyor.

45 bin Katalan Brüksel'de yürüyüş gerçekleştirdi

Katalan siyasetçiler için şartlı tahliye kararı

Eski Katalan lider Puigdemont'un yargılanması ertelendi