Katalan lider Puigdemont isyanla suçlanıyor

1 Ekim'de yapılan referandum İspanya'da büyük bir krizi tetikledi. İspanya Başsavcısı, Katalan lider Puigdemont'u isyanla suçladı.

Haber Merkezi Reuters
Belçikalı avukat Paul Bekaert, Puigdemont'un avukatı olmayı kabul etti.

İspanya Başsavcısı Jose Manuel Maza, Katalonya yönetiminin görevden alınan başkanı Carles Puigdemont'u isyan ve isyana teşvikle suçladı.

Puigdemont ve görevden alınan diğer Katalan yetkililer ise Belçika'ya giderek orada avukat tuttular.

Madrid'in Katalonya'yı merkezden yönetmeye başladığı Pazartesi günü Başsavcı Maza, Katalonya'nın İspanya'dan bağımsızlığı için yasadışı bir referandum düzenleyen Katalan liderlere karşı isyan, isyana teşvik, sahtekârlık ve fonların kötüye kullanımı suçlamaları getirdi.

Kendine özgü dili ve kültürü olan zengin Katalonya'da 1 Ekim'de yapılan referandum İspanya'da büyük bir krizi tetiklemişti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Cuma günü Katalonya'nın ayrılıkçı hükümetini görevden aldı ve 21 Aralık'ta bölgesel seçim yapılacağını, bu arada merkezi hükümetin Katalonya'yı doğrudan yöneteceğini açıkladı.

  • Merkezden yönetim, kamu görevlilerinin sivil itaatsizlik çağrılarına uymayarak görevlerine devam etmesiyle dün sorunsuz başladı. Katalonya'nın bağımsızlığını destekleyen partiler de 21 Aralık seçimlerine katılmayı kabul ettiler.

Soluğu Belçika'da aldı

Üst düzey bir İspanyol hükümet yetkilisi Puigdemont'un dün Belçika'ya gittiğini söyledi. İspanyol medyası da, Puigdemont'un görevden alınan diğer beş yöneticiyle birlikte kara yoluyla Fransa'nın Marsilya kentine, oradan da uçakla Belçika'ya gittiğini bildirdi.

Belçikalı avukat Paul Bekaert, Puigdemont'un avukatı olmayı kabul ettiğini söyledi ancak bir siyasi sığınma talebi konusunda girişim yapıp yapmadığını belirtmedi.

  • Kamuoyu önüne çıkacak
  • Bekaert yaptığı açıklamada, "Carles Puigdemont'un Belçika'dayken beni yasal temsilcisi olarak atadığını teyit edebilirim. Şu anda onun için hazırladığım belirli bir dosya yok."
  • Bekaert, Belçika yayın kuruluşu VTM'ye Puigdemont'un Katalonya'dan kaçmadığını, saklanmadığını ve Brüksel'de bugün kamuoyu önüne çıkacağını söyledi.

Belçika’ya kaçtı

DHKP-C'nin avukatı Katalan lideri Puigdemont'ı koruyacak