Büyük konutta fiyat düştü

Yeni konutlarda aralık ayı fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.47 arttı. Metrekare bazında en yüksek artış yüzde 0,90 ile 51-75 metrekareli konutlarda yaşanırken, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.60 oranında azalma yaşandı. Aralık ayında senet kullanım oranı da yüzde 34 olarak gerçekleşti.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Reidin ve GYODER tarafından Türkiye İş Bankası desteği ile hazırlanan 'Yeni Konut Fiyat Endeksi Aralık 2016' sayısı yayınlandı. Endeks sonuçlarına göre, Aralık ayı fiyat artışı, bir önceki aya göre yüzde 0.47, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.94 oranında gerçekleşti. Aylık fiyat artışı oranı, artan kur nedeniyle oluşan maliyet artışının altında kaldı. Metrekare bazında fiyat hareketleri mercek altına alındığında ise ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Markalı konut üreticileri tarafından inşa edilen 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda fiyatlar Aralık ayında yüzde 0.90 oranında arttı. Metrekare fiyat artışı bazında küçük evleri yüzde 0,47 artışla 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlar izledi. 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda artış yüzde 0.45, 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda artış yüzde 0.30 oldu. Aynı tarihte yüksek metrekareli olarak tanımlanan 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0.60 oranında azalma yaşandı.

STOK ERİME HIZI AZALDI

Adet bazlı stok erime hızı, Kasım ayında yüzde 3 iken, Aralık ayında yüzde 2.4'e düştü. Satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 32'si bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 68'i bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipinde yüzde 0.87, 2+1 konut tipinde yüzde 0.52 ve 3+1 konut tipinde yüzde 0.46 oranında artış yaşandı. 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.53 oranında azalma oldu.

KAZANÇTA ASYA KITASI ÖNDE

Aralık ayında İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde kazanç artış oranı yüzde 0,62 oranında gerçekleşirken, Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde bu oran yüzde 0.29'da kaldı. Endeksin başlangıç dönemine göre de İstanbul Asya yakasındaki projeler Avrupa yakasına kıyasla 9.5 puan fazla artış gösterdi.

Yabancı 2+1 ev aldı

Aralık ayında Türkiye'den konut satın alan yabancılar daha çok 2+1 tipi evleri tercih etti. Bu tip evlerdeki tercih oranı yüzde 55 oldu. Aynı dönemde yabancı yatırımcılara yapılan satış oranı yüzde 8'e kadar geriledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise Türkiye'de geçen yıl başta Körfez ülkelerinden olmak üzere 21 bin 178 yabancı uyrukluya, 19 bin 91 konut ve bin 912 parsel satışı gerçekleştirildiği gözlendi.

İLK SIRADA IRAK VAR

Ayrıca yabancılar geçen yıl, önceki senelerde edindikleri bin 15 taşınmazı elden çıkardı. Mülk edinimi konusunda Türkiye'yi tercih edenlerin başında sırasıyla Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Afganistan ve İngiltere vatandaşları geliyor. Bu kapsamda geçen yıl Iraklılara 3 bin 459, Suudi Arabistanlılara bin 642, Kuveytlilere bin 640, Afganlara bin 518, İngilizlere ise bin 298 taşınmaz satışı gerçekleştirildi. Yabancılar, geçen yıl İstanbul'dan 6 bin 411, Antalya'dan 4 bin 971, Bursa'dan bin 344, Aydın'dan bin 287, Yalova'dan ise bin 31 taşınmaz edindi. İstanbul'u en çok tercih edenlerin başında, bin 98 taşınmaz alan Afganlar gelirken, bunu 944 taşınmazla Irak ve 735 konutla Suudi Arabistan vatandaşları izledi. Iraklılar, İstanbul dışında yatırım tercihlerini Yalova ve Antalya'dan yana kullandı. Ruslar taşınmaz satın almak için Antalya, Kuveytliler Bursa, İngilizler ise Muğla ve Aydın'ı seçti.

Veriler iyi yorumlanmalı




GYODER Başkanı Aziz Torun, “Yeni konutlar kapsamında Aralık'ta gerçekleşen artış, Nisan 2016'dan beri en yüksek aylık artış olmakla birlikte, TÜFE'deki artışın altında kaldı. Proje geliştiricilerin fiyat artışını yansıtan endeksteki aylık artış oranı ise artan kur nedeniyle oluşan maliyet artışının da altında oldu. Ayrıca markalı konut projeleri adet bazlı stok erime hızı, Kasım ayında %3 iken, Aralık ayında %2.4'e düştü. Tüm bu veriler, gayrimenkul sektörü tarafından iyi yorumlanmalı ve bu gelişmeler dikkate alınarak planlama yapılmalı" dedi.

  • Alıcıların % 34'ü seneti tercih etti
  • Konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, senet kullanım oranının Aralık ayında son 6 ayın ortalamasına yaklaştığı görüldü. Aralık ayında peşinat kullanım oranı yüzde 44, banka kredisi kullanım oranı yüzde 22 ve senet kullanım oranı yüzde 34 olarak gerçekleşti.