Cumhurbaşkanı yeni kimliğini aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan memleketi Rize'de yeni kimlik kartını aldı. Gelecek yıl tüm illere yaygınlaştırılması planlanan kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rize'de yeni kimlik kartını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun elinden aldı.
Pilot çalışmaları mart ayında Kırıkkale'de başlatılan Kimlik Kartları Projesi'nin tüm illere yaygınlaştırılmasına yönelik hazırlıklar sürdürülüyor. Başbakan Binali Yıldırım 2 Eylül'de gerçekleştirilen "65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü" isimli değerlendirme toplantısında "2017'den itibaren elektronik kimlik vereceğiz. Bütün vatandaşlarımıza verilecek" açıklamasında bulunmuştu. Bu doğrultuda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Rize'de gerçekleştirilen Toplu Açılış Töreni'nin ardından eşi Emine Erdoğan ile birlikte yeni kimlik kartlarını altı.

Yerli mühendislik ve yerli üretim katma değeri çok yüksek olan elektronik kimlik kartları dünyadaki benzerleri arasında üstün özellikleriyle dikkat çekiyor. Görsel ve kimyasal birçok güvenlik unsuruna sahip kimlikler şifre mekanizmasıyla korunuyor. Böylelikle bilgilere art niyetli yollarla ulaşmanın teorik olarak imkansız olduğu belirtiliyor.

Gelecek yıl tüm illere yaygınlaştırılması planlanan kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dabık'a ilerliyoruz
FOTOĞRAF 21
Yeni kimlikler burada üretiliyor
Görünen ve görünmeyen birçok doğrulama yöntemiyle donatılan yeni kimlik kartlarında kişiye özel şifre bulunacak. Başvuru esnasında pin zarfıyla verilecek şifreyi vatandaşlar daha sonra nüfus müdürlüklerinden kendi istedikleri şifre ile değiştirebilecek. 14 Mart'ta pilot bölge olarak Kırıkkale'de dağıtımına başlanacak yeni kimlik kartlarını edinmek için, Kırıkkale'de ikamet eden veya nüfus kaydı bu ilde bulunan 524 bin kişi başvuracak.

FOTOĞRAF 9
Osmanlı'dan günümüze kimlik kartları
İlk kez "Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi" ismiyle basılan nüfus cüzdanlarında, Osmanlı'dan bugüne birçok değişiklik yapıldı. "Sicilli Nüfus Ahali İdare-i Umumiyesi"nce dağıtılan bu nüfus belgeleri, tek yaprak çizgili kağıda Osmanlıca basılıyordu.

FOTOĞRAF 9
İşte yeni kimlikler
Nüfus cüzdanlarının yerini alacak "çipli kimlik kartları" için yasal düzenleme yapılırken, sistemin teknik altyapısına yönelik kapsamlı bir çalışma da yürütülüyor. Ar-Ge faaliyetlerini ODTÜ Teknokent bölgesinde yürüten UDEA Elektronik, bu çabaların bir parçası olarak tasarım ödüllü Milli Kart Okuyucu (Milko) geliştirdi.