'Enflasyon 2018'in başında 7-8 bandına düşer'

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan, enflasyonun Aralık ayında tek haneye, 2018'in ilk çeyreğinde ise 7-8 puana gerilemesini beklediğini açıkladı.

Haber Merkezi Reuters
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan, bu hafta iş dünyası ile ekonomideki sorunları, yönelebilecek alanları belirlemek adına istişare toplantıları başlattığını, çalışmaların iki ayda tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.

Karahan bu sonuçların Hükümet tarafından "sağlıklı büyüme patikası" için atılacak adımlarda yol gösterici olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

Türkiye ekonomisi başta Kredi Garanti Fonu olmak üzere hükümetin teşvik ve desteklerinin süren etkisiyle ikinci çeyrekte yüzde 5.1 büyürken, ekonomi yetkilileri bu büyümenin reformlarla desteklenmesi ve kapsayıcı olması için çalışmalar yürütüldüğünü açıklamışlardı.

ERDOĞAN SAĞLIKLI BÜYÜMEYE ÖNEM VERİYOR
Karahan, Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide, "Cumhurbaşkanımızın bilgileri dahilinde iş dünyası ile istişare toplantıları başlattım. Farklı sektör odaklarıyla görüşüyorum. İlk toplantı Salı günü gerçekleşti. Ekonomi öncelikli bir alan. İş dünyası ile hem sorunlar hem ileriye dönük ekonomiye ivme kazandıracak hangi alanlara yönlenmeliyiz, bir vizyon çizmek adına burada bu toplantıları başlattık" dedi ve ekledi:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ekonomide sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyüme için vizyon belirleyemeye önem veriyor. Bu kapsamda çıktıları Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacağım. Hükümetimizle paylaşacaktır. Sonuçlar hükümetin atacağı adımlarla bir araya getirilebilir. Etkili şekilde ekonominin önünü nasıl açabiliriz bunun cevabını arıyoruz."

Karahan, toplantılarda iş dünyasında insan kaynağında, finans ayağında nasıl bir atılım yapılması gerektiğine, sanayiye nasıl ivme kazandırılabileceğine ve girişimcilikte neler yapılması gerektiğine ilişkin konulara odaklanılacağına dikkat çekti.

MERKEZ DOĞRU ADIMLAR ATIYOR

TCMB'nin sıkılaştırma adımlarını "doğru bir adım" olarak değerlendiren Karahan, "Hem enflasyon anlamında hem de firmaların borçlulukları anlamında da TCMB bu riski indirgemiş oldu; bu makul bir politika" dedi ve ekledi:

"Bundan sonraki dönemde enflasyonda dalgalı bir tabloya şahit olacağız. Manşet enflasyonu konuşuyoruz ancak TCMB'nin izlediği çekirdek enflasyonda ciddi yumuşama göremiyoruz. TCMB bunu da göz önünde bulunduracaktır."

Karahan, "TCMB'nin bir müddet daha sıkı para politikasına devam edeceğini düşünüyorum. En azından Türkiye ekonomisinin fiyat ve finansal istikrar anlamındaki riskleri azaltana kadar TCMB bu politikasını devam ettirecektir" diye konuştu.

TÜİK verilerine göre çekirdek enflasyon göstergelerinde yükseliş Ağustos ayında da devam ederken, Merkez Bankası'nın da yakından izlediği özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden B endeksi Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 9.46'dan yüzde 10.12'ye yükselirken, C endeksi ise yüzde 9.60'tan yüzde 10.16'ya yükselerek, Haziran 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye geldi.

ENFLASYON %7-8'E GERİLER

Enflasyonla mücadeleyi "çok ayaklı bir süreç" olarak tanımlayan Karahan, "Döviz kuru hâlâ önümüzdeki dönemde geçişkenlik anlamında izlemiz gereken bir faktör olacak" dedi.

Enflasyonda temel bir katılığın olduğuna da dikkat çeken Karahan, "Geçmişten, enflasyonist bir kültürden gelen bazı birikimler var. Bu nedenle fiyat istikrarında ısrarcı olmak, TCMB'nin bu görevi hakkıyla yürütmeye devam etmesi bu davranışı da en iyi şekilde şekillendirecektir diye düşünüyorum" dedi.

Karahan Aralık'ta baz etkisiyle enflasyonun tek haneye gerilemesini beklediğini belirterek, "2018'in ilk dönemlerinde de daha da yumuşak bir enflasyonla karşı karşıya kalabiliriz. 2018 ilk çeyrekte ise enflasyonun yüzde 7-8 bandına düşebileceği kanaatindeyim" dedi.

Üretici fiyatlarındaki seyrin yakından takip edilmesi gerektiğine de dikkat çeken Karahan, "Bu kanaldan gelen fiyat artışlarının arkasındaki nedenlere ve gelişmelere odaklanmak gerekiyor. Son ÜFE rakamlarına baktığımızda ara malı fiyatlarında ciddi bir artış gözleniyor. Burada girdi maliyetleri dövizdeki geçişkenlik söz konusu oluyor TÜFE'de alınan önlemler gibi ÜFE'de de ne yapabiliriz bunun üzerinde durmak gerekiyor" dedi.