Karadeniz'in çılgın projesi Kanal Tokat'ta son aşamaya gelindi

Mart ayında temeli atılan ve 10 milyon 540 bin liralık proje olan Kanal Tokat'ta Kasım ayında Osmanlı kayıkları Yeşilırmak'a indirilerek, kayık ve gondollarla gezinti imkanı sağlanmış olacak.

Ayşe Begüm Çelikkol Yeni Şafak
Kanal Tokat projesi içinde kayıklar Yeşilırmak'ta yüzmeye başlıyor.

Tokat'ın içinden geçen ve şehri ikiye bölen Yeşilırmak'ın turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilen Kanal Tokat projesi ile ırmağın belirli bir kısmında şişirme tekniği ile ırmak seviyesi aynı düzeyde tutularak, durgunlaştırılacak ve akı debisi kontrol altına alınacak. Akı debisi kontrol altına alınan su üzerinde Osmanlı kayıkları ile gezinti yapılabilecek. Irmak kenarında rekreasyon (eğlen-dinlen) alanı oluşturulacak, kent dokusuna uygun, karşılıklı dinlenme mekânları, gezi, koşu ve bisiklet yolları hazırlanacak, Yeşilırmak bir cazibe merkezi haline getirilecek.

  • Mart ayında temeli atılan ve 10 milyon 540 bin liralık proje olan Kanal Tokat'ta Eylül ayı itibariyle ırmakta suyu tutacak olan Rubber-Dum sistemi hayata geçirildi. Yaklaşık 1.5 kilometre önce suyu tutacak olan Rubber-Dum sistemi ile su seviyesi 2 buçuk metreye yükseltildi. Böylece ırmak içerisindeki çalışmalar tamamlanırken Kasım ayında Osmanlı kayıkları Yeşilırmak'a indirilerek, kayık ve gondolarla gezinti imkanı sağlanmış olacak. 7 milyon liralık çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalışmalarının ise Mayıs 2018'de sona ermesi planlanıyor.

Peyzaj çalışmaları kapsamında, ırmağın içerisinde 3 ayrı noktaya müzikli su gösterileri alanı oluşturulacak. Zemindeki taşlar değiştirilerek ışıklandırılırken ırmağın altına da ışık verilecek. Her 50 metrede ırmağın 8-10 metre ilerisine doğru iskeleler yapılacak. Yine 3 ayrı noktada sosyal tesisler ve çocuk oyun alanları yapılacak. Ağaçlar korunarak, bisiklet yolu, yürüyüş alanları da oluşturulacak.

Karadeniz'in çılgın projesi

SUYUN ÜSTÜNDE KAYIKLAR, ALTINDA BALIKLAR YÜZECEK

Canlı hayatının olumsuz etkilenmemesi için ana gövde üzerinde balık geçidi her türlü canlının set içerisine giriş ve çıkış yapacağı şekilde tasarlandı. Böylece doğal hayat bent ile kesilmeden korunup, ekosistem muhafaza edildi. Su tutulurken de setten sonraki canlı hayatı korunarak su tamamen kesilmeden yavaş yavaş su tutulabilmesi tasarlandı. Ayrıca, setin üstünden akacak su şelalesi suyu oksijenle buluşturacağı için canlı hayatına katkı da sağlayacak.

"TURİZMİ 4 KATINA ÇIKARMASINI BEKLİYORUZ"

Kanal Tokat'ın kentin turizm potansiyelini yaklaşık dört katına çıkarmasını beklediklerini söyleyen Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, projenin istihdama da katkı sağlayacağına dikkat çekti.

Kanal Tokat gibi vizyon projelerinin ekonomiyi canlandırırken Tokatlılar'ın kente bağlılığını da arttırdığı belirten Eroğlu, "Biz şehrimizin iş talebini zaten öncelikli çalışmalarımızda bulundurduk. OSB'de istihdam 3,5 yılda bin 200 kişiden 5 binin üzerine çıktı. Tokat İli 2015 nüfusu 593 bin kişiden 2016 yılı nüfusu 602 bin kişiye çıkarak artı yönüne ivme aldı. İşte bunlar iş imkânlarının artması sonucu. En yüksek oranda Tokat Merkez'de sağlanmıştır. 2015'te 142 bin olan Tokat nüfusu 2016'da 148 bine çıktı. Bu durum ekonomik göstergelerin Tokat'ta olumluya dönüştüğünün en önemli göstergelerinden." dedi.