Aslî görev yapısal reformlar

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığındaki ilk toplantısını yaptı. 7 bakan ve 6 iş dünyası örgütünün katıldığı toplantıda yapısal reformlarla yatırımların önünü açma konusu masaya yatırıldı. Başbakan Yardımcısı Elvan, kritik önemdeki büyük yatırımları ve kamu-özel işbirliğini teşvik etme konusuna dikkat çekti.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Yapısı değiştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan başkanlığındaki ilk toplantısını dün Ankara'da yaptı. Toplantının açılışında konuşan Elvan, YOİKK'in 14 yıllık dönemde AK Parti hükümetlerinin yatırımcı dostu bir iş ortamı oluşturmaya yönelik hedefinin, tüm ülkede ve uluslararası düzeyde bilinen referans platformu haline geldiğini ifade eden Elvan, AK Parti hükümetlerinin yaklaşımının, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların iş dünyasının sürekli değişen ihtiyaçlarına ve önceliklerine göre şekillendirilmesi gerektiği yönünde olduğunu dile getirdi.

İKİNCİ ATILIM DÖNEMİNDEYİZ

Uygulayacakları politikaları yeni hükümet programında net olarak ortaya koyduklarını anlatan Elvan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 10 Aralık 2015'te eylem planını kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı. Eylem planında, sadece ilk bir yılda yapılacak reformlar ve vaatlerin yer aldığını belirten Elvan, “1 Kasım 2015 sonrası oluşturulan yeni hükümetimizle yeni bir döneme başlıyoruz. Bu yeni dönem, ikinci atılım dönemidir. Bu kapsamda daha önce konuşulan ancak hayata geçirilemeyen birçok reform bu dönemde uygulama imkanı bulacaktır. 64. Hükümetimiz bir reform hükümetidir” diye konuştu.

TÜRKİYE BUNU BEKLİYOR

Türkiye'nin uzun süredir beklediği yapısal reformların gerçekleştirilmesinin, 64. Hükümetin asli görevi olacağının altını çizen Elvan, eylem planı kapsamında Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulunu oluşturduklarını ve ilgili bakanlarla 8 kez bir araya geldiklerini bildirdi.

Eylem planında öngördükleri reform ve vaatlerin hızla hayata geçirildiğini ifade eden Elvan, bu zamana kadar 3 ay içinde gerçekleştirilmesini öngördükleri 20 reformdan 10'unu, 44 vaatten de 30'unu tamamladıklarını kaydetti. Elvan, 3 ay içinde hayata geçirilmesi öngörülen reformlarda yüzde 50, vaatlerde de yüzde 68 gerçekleşme sağladıklarını dile getirdi.

KRİTİK ÖNEMDEKİ YATIRIMLAR

YOİKK'nin yeni yapısına vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Elvan, ülke açısından kritik önemi bulunan büyük ölçekli yatırımların ve altyapı yatırımlarının sorunsuz ve zamanında tamamlanabilmesini sağlamak üzere ilgili kamu kurumları arasında gerekli eşgüdümü sağlayan ve karşılaşılan sorunlara çözüm üreten bir kurul yapısı öngördüklerine işaret etti. Elvan, “Kurulumuzun çok daha etkin, çok daha dinamik bir yapıda çalışmalarını yürütmesi ve siyasi kararların hızlı bir şekilde alınması açısından YOİKK'i bakanlar düzeyine çektik ve ilgili sivil toplum kuruluşlarımız da bu kurulun üyesi konumuna geldiler. Yeni bir değişiklik olarak DEİK Başkanı da bu kurulun üyesi olarak yer almaktadır” dedi.

Kamu özel işbirliği özendirilecek
YOİKK platformunun, yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarına önemli katkılar sağlamasının yanı sıra kamu ve özel sektörün iş birliği içinde ortak çalışma yaklaşımını da iş kültürüne kazandıran önemli bir değişime öncülük ettiğini vurgulayan Elvan, Kurulda yıllık eylem planları üzerinden çalışmaların yürütülmesinin, etkili bir ölçme ve değerlendirme sistemiyle izleme ve takip mekanizmalarının işletilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

Yatırım ortamı kritik önemde
Ekonomi alanında, özellikle içinde bulundukları dönemde, hızla ihtiyaç duyulan konularda yatırımların artırılması gerektiğini ifade eden Elvan, “Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam alanlarını herhangi bir aksaklığa mahal vermeden işletmemiz önem arz etmektedir. Bu çerçevede yatırım ortamının yasal ve idari anlamda iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızın ekonomimiz açısından kritik bir öneme haiz olduğuna inanıyorum” diye konuştu. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çok sayıda düzenleme gerçekleştireceklerini anlatan Elvan, yatırımcıların bürokratik işlemlerini sadeleştireceklerini söyledi.

Firmaların maliyeti düşürülecek
Elvan, kamu hizmetlerinin etkili, verimli, süratli ve kaliteli sunumunu sağlayacak şekilde merkezi birimlerin daha dinamik ve daha etkin bir yapıya dönüştürüleceğini, kurumlararası yetki mükerrerliklerinin kaldırılacağını kaydetti. Bürokrasiyi azaltacak ve kurumsal performansı artıracak düzenlemeler de yapılacağının altını çizen Elvan, “İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleşme ve uygulama birliği sağlanacak. Enerji lisans ile ruhsat ve izin işlemleri kolaylaştırılacak, gümrüklerde tek pencere sistemi uygulamaya konulacaktır. Doğrudan yatırımcıların işlem maliyetlerini azaltmalıyız " dedi.