Türkiye tablosu olsun istedik

Başbakan Davutoğlu, “Yeni kabineyi belirlerken Türkiye’nin resmi buraya yansısın istedim” dedi. Başbakan, Devlet Bahçeli'nin yakışıksız sözlerine de şöyle cevap verdi: Ciddiye almıyorum.

Ayfer Mallı Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu geçici hükümete büyük Türkiye'nin resmini yansıtmaya çalıştıklarını söyledi. Dün 63. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Başbakan Davutoğlu, ardından bir televizyon kanalında soruları cevapladı. Yeni hükümetle ilgili sorulara cevap veren Başbakan şunları kaydetti:

AK PARTİ HÜKÜMETİ DEĞİL

Anayasal zorunluluğu olan bir hükümet kurduk. İsimleri belirlerken Türkiye'nin resmi buraya yansısın dedim. Herkesin olduğu bir resim olsun istedim. Belli tercihleri buna göre yapmayı tercih ettim. Kimse 'Bu isim ne arıyor' demesin diye uzmanlığa baktım. Bu bir AK Parti hükümeti değil, Anayasal bir hükümet, Anayasal zorunluluk söz konusu. Reddedenler AK Parti hükümetini reddetmiş olmadı, Anayasa'nın sınırlarının dışına çıkmış oldular.

VERDİĞİ CEVABA ŞAŞIRMADIM

Türkeş'e mektup yazana kadar hiçbir görüşmem olmadı. Türkeş'i daha önceden tanıyorum. Birçok toplantıda beraber olduk. Aile geçmişini de siyasi kariyerini de bilirim. 'Evet' cevabını vermesi beni şaşırtmadı. 'Evet' dedikten sonra bir telefon görüşmemiz oldu ve teşekkür ettim. Sonraki gün bir araya geldik. Açık yürekliliğini bilirim. Türkeş bence içinden gelen sesi dinledi. 'Bu bir devlet görevidir. Şuan bunu yapmazsam ileride bunu yapamam' dediğini düşünüyorum. 'Hayır' diyen herkese şaşırdım.

TEKLİFİ ETİK GÖRMEM

Böyle bir şeyi siyasi saygıya uygun görmem. Türkeş AK Parti'ye geçmek için 'evet' demedi. 'Partiden ihraç edilirseniz' diye düşünmem ben. Türkeş alternatifini düşünerek o kararı almadı. Bu bir AK Parti görevi değil. Bu hükümete giren AK Parti'ye geçmiş olmuyor. Bunu Türkeş'e söylemeyi doğru görmem, etik görmem.

LİSTEYİ BEN HAZIRLADIM

Liste tamamen benim tarafımdan hazırlanmıştır. Cumhurbaşkanı ile de istişareler etmişizdir. Milletvekili olmayan arkadaşları da ilkesel bazlarda istişare ediyoruz, bu doğal bir şey. Bu eskiden de oldu. Cumhurbaşkanları her zaman onay döneminde görüşlerini bildirmişlerdir.

Ben Cumhurbaşkanı'nın kararını kabul etmeseydim, anayasa ne olacağını yazmamıştı. Türkiye'de bir hükümet boşluğu olacaktı. Keşke içtihatı başka türlü oluşturmuş olsaydık.

BAHÇELİ'NİN HAKARETLERİ

(Bahçeli) Kendisiyle görüştüğünüzde gösterdiği saygılı tavır ile yazılı metin arasında herhangi bir bağ kurmak mümkün değildir. Ben yakıştıramıyorum. Herhalde başkaları yazıyor. Eğer Bahçeli yazıyorsa ikili bir Bahçeli ortaya çıkıyor. Ülkücü, MHP'li gençler şu üsluptan ne öğrenecekler? Benim ağzımdan hakaret çıktığını kimse gördü mü? Ciddiye almıyorum, alsam söylenecek çok söz var da…

Ne istiyorsun mübarek
7 Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün “geçici Bakanlar Kurulu” listesini Cumhurbaşkanı'nın onayına sunmadan önce AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda partililere seslendi. Yeni hükümette de geçici bir hükümet havasında çalışmayacaklarını ifade eden Davutoğlu "Bu geçici bir hükümettir, tam da puslu havadır, puslu havalarda meydana çıkalım' diyen çakallar varsa hiç hesap etmesinler" dedi. AK Parti'yi uzlaşmazlıkla suçlayanları eleştiren Başbakan Bahçeli'ye de tepki gösterdi. Başbakan "AK Parti aslında seçime oynuyordu, terör operasyonlarını bile seçim için yaptı' diyenler vicdansızdır. Alsınlar arşivlere baksınlar. Bahçeli, terörle mücadele gibi milletin bekasının söz konusu olduğu bir ortamda Türkiye'yi hükümetsiz bırakmak için her türlü çabayı gösterdi. Peki, ne istiyorsun mübarek? Mehmetçik, dağda bayırda, teröre karşı kahramanca mücadele verirken sen Ankara'da 'hayır, hayır, hayır' diyorsun" dedi.

Bahçeli'nin kimyası bozuldu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “hayır” politikasının çökmesiyle dengesini tamamen kaybetti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Başbakan Davutoğlu'nun seçim kabinesi için bakanlık teklifini kabul etmişti. Türkeş, dün kurulan kabinede Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Bahçeli bu gelişme üzerine twitter hesabından hakarete varan ifadelerle Başbakan Davutoğlu'nu suçladı.

SİYASİ EDEBE AYKIRI

Bahçeli twitlerinde “Başbakan bugünlerde çok meşgul, çok bitkin, çok dalgın, çok tedirgin. Ya anlamıyor ya da anladığını özümseyip muhakeme edemiyor.” ifadelerini kullandı. Davutoğlu'nu “Dersine iyi çalışmıyor, kaytarıyor.” sözleriyle suçlayan Bahçeli siyasi edebi bir kenara bırakarak; “Bununla da yetinmiyor, gerçekleri saptırıyor, komik ve zavallı durumlara düşüyor” dedi.