Diyabet hastalarına uyarı

Diyabet hastalarının ya da diyabet riski olanların bayramda beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini dile getireN İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, aşırı tatlı yenmesinin diyabet hastaları için büyük risk olduğunu söyledi. Ramazan Bayramı'nda yemek ve tatlıların kontrolsüz tüketilmesi, beslenmesine dikkat etmesi gereken diyabet hastalarının sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi IHA
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, Ramazan Bayramı'nda yemek ve tatlıların kontrolsüz tüketilmesi, beslenmesine dikkat etmesi gereken diyabet hastalarının sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, özellikle diyabet hastalarının ya da diyabet riski olanların bayramda beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini dile getirerek, aşırı tatlı yenmesinin diyabet hastaları için büyük risk olduğunu söyledi. Diyabet hastalarının bayram sofralarında ağır yemeklerden kaçınması, şeker ya da tatlı tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirten Şahin, “Diyabet hastaları, Ramazan Bayramı'nda doktorlarına danışarak ve diyetisyenlerinin önerilerine uygun olarak değişik tatları az da olsa tadabilirler. Burada önemli olan, yemeği saatinde ve uygun miktarda yemektir. Bu da iyi bir diyet programı ile sağlanabilir" dedi.,

Bayramda kahvaltıyı atlamayın
Diyabet hastalarının bayramda süt, et, sebze-meyve ve tahıl gruplarını ihmal etmemesi gerektiğini hatırlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, “Bayramda güne kahvaltı ile başlanmalıdır. Gün boyunca ortalama 2-2.5 litre su içilmelidir. Günde mutlaka 3 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. Özellikle uzun süren oruç döneminden sonra, bayram sofralarında tatlı yerine meyve servis etmek, herkes için daha faydalı olacaktır. Ama meyve tüketirken üzüm, incir, kavun, hurma ve kayısı gibi şeker oranı yüksek olan meyveler daha dikkatli ve az tüketilmelidir. Ayrıca çok fazla hamur işi yiyecekler yenmemelidir. Mümkünse hazmı kolaylaştırdığı için siyah ekmek tercih edilmelidir. Yemek yerken besinler yeterince çiğnenmeli, hızlı ve acele yemek yenilmemelidir. Diyabet hastaları suni tatlandırıcılardan ve hazır gıdalardan da uzak durmalıdır. Hazır gıda maddelerinin, birçoğunda değişik isimler altında bulunan gizli şekerler de diyabet hastaları için tehlike oluşturur" diye konuştu.