Ses kısıklığını ciddiye alın

Ses kısıklığının nedenleri arasında genellikle aşırı bağırma, bazen de tütün, duman, toz ve sesin aşırı kullanılması vardır. Sürekli ses kısıklığı gırtlak kanserinin de bir belirtisi olabilir.

Dr. Atilla Şengör Yeni Şafak
Çağla Dedeoğlu-İzmir-Bornova
Yaz ya da kış fark etmeksizin zaman zaman sesim kısılıyor. Sesimin kısılma sebebi nedir? Bu sıradan bir durum mu, yoksa endişelenmeli miyim?
Ses kısıklığının nedenleri arasında genellikle aşırı bağırma, bazen de tütün, duman, toz ve sesin aşırı kullanılması vardır. Sürekli ses kısıklığı gırtlak kanserinin de bir belirtisi olabilir. Bunun için mutlaka bir KBB uzmanına gidilmelidir. Ses kısıklığının tedavisi, sebebine yönelik olmalıdır. Çoğu ses kısıklığı, sadece ses istirahatı veya ses kullanımının düzeltilmesi ile iyileştirilir. KBB hekimi sesin kullanımı konusunda bazı tavsiyeler verir veya hastayı konuşma bölümüne yönlendirir. Geçmeyen nodül veya polip varlığında cerrahi uygulanır. Sigara içilmesi ve pasif içicilikten kaçınılmalıdır. Bol sıvı alınması oldukça önemlidir. İltihabi hastalıklarda uygun antibiyotik ve destek tedavisi uygulanır. Reflü varlığında mide asidini azaltıcı tedavi ve önlemler verilir. Tümöre bağlı ses kısıklığı varsa uygun cerrahi veya radyoterapi uygulanır. Günümüzde erken yakalanan ses teli ve gırtlağın diğer bölgelerinin kanserleri yüksek başarıyla tedavi edilebilmektedir. Ses kısıklığına karşı alınabilecek önlemler:

  • Sigara içilmemelidir.

  • Alkol ve kafein gibi vücuttan su kaybına neden olan maddeler kullanılmamalıdır,

  • Bol su içilmelidir,

  • Ev nemlendirilmelidir,

  • Baharatlı ve asitli gıda ve içeceklerden kaçınılmalıdır,

  • 10 günden fazla süren ses kısıklığında mutlaka KBB Uzmanına başvurulmalıdır.