Tetik parmağa ameliyatsız çözüm

Parmakların istemsiz bir şekilde hareket ettirilmeye çalıştığı anda ortaya çıkan ve kıvrılma sorunu olarak bilinen tetik parmak rahatsızlığı ameliyatsız bir şekilde çözülebiliyor.

Haber Merkezi IHA
Asistanlığı sırasında geliştirdiği tetik parmağın ameliyatsız tedavisi hakkında bilgi veren Op. Dr. Bülent Cihantimur, ''Tetik parmak problemi, çok sık karşılaşılan el sorunlarından bir tanesi. Asistanlığım zamanında bu sorunun ameliyatsız çözülebilmesi için pratik bir şekilde uygulamalarını yaptım. Sonra bu uygulama gelişti ve bugün dünyada kullanılan teknikler arasında yer aldı. Ameliyatsız olarak kapalı bir şekilde yapılıyor olması, bu problemi yaşayan pek çok insanın kolayca düzelmesini sağlıyor" dedi.

TETİK PARMAK, ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL

Bu problemin çok fazla insanda görüldüğünü ancak sancılı bir süreç yaşatmadığı sürece insanların bu soruna çözüm aramadığını ifade eden Cihantimur, ''Bu problem herhangi bir parmakta görülebilir ancak çözümsüz değildir. Parmak açıp kapatırken sanki bir yere takılıyormuş gibi sıkışır ve anında kendini bırakıverir veya çekebilir. Tetiğin boşalması sırasında aldığı duruma benzetilmesinden dolayı da tetik parmak olarak isimlendirilmiştir. Tetik parmak sorununun temelinde, pulley adını verdiğimiz parmak içindeki yapının sorun yaşamasından dolayı, parmakların kolayca hareket edememesi durumu vardır. Bir nodül, enfeksiyon, şeker hastalığı ya da romatoid artrit gibi kronik sorunlardan kaynaklanabilir. Bu rahatsızlığa genellikle müzisyenler gibi aynı parmakla hep aynı hareketi yapan kişilerde rastlanıyor'' diye konuştu.

AMELİYATSIZ TETİK PARMAK TEDAVİSİ

Tetik parmağın ameliyatsız tedavisinde kesi yapılmadan kapalı bir şekilde girişin yapıldığını dile getiren Cihantimur, “Öncelikle hastamızın elini uyuşturuyoruz. Sonra bir medikal ucu keskin bir iğne vasıtasıyla, cilt altına girerek, sorunu yaşatan pulleyi kesiyoruz. Bu şekilde takılma sorunu geçiyor ve hastamız parmaklarını uygun şekilde ve rahatlamış olarak kullanmaya başlıyor. Cilde kesi yapılmadığı için dikiş veya pansumana bile gerek duyulmuyor ve parmaktaki takılma giderilmiş oluyor. Son derece pratik bir teknik olan ameliyatsız tetik parmağın tedavisi, kısa süre içerisinde yapılabiliyor ve hastalara kolaylık sağlıyor'' diyerek tedavinin ayrıntılarından söz etti.