Yeni Şafak 'Pazar Eki'nde bu hafta

Yeni Şafak 'Pazar Eki', Ahilikten ve Ahmet Mithat'ın soy ağacından Malezya'daki egzotik lezzetlere, okumayı sevdiren kitaplardan İstanbul Bienali'ne hayatın her alanında farklı tatlar almamızı sağlıyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Yeni Şafak 'Pazar Eki'nde bu hafta.

Yeni Şafak 'Pazar Eki', Ahmet Mithat'ın soy ağacından Malezya'daki egzotik lezzetlere, okumayı sevdiren kitaplardan İstanbul Bienali'ne hayatın her alanında farklı tatlar almamızı sağlıyor.

Osmanlı'dan miras kalan Ahi kültürü Fatih, Çengelköy, Balat gibi tarihi semtlerde yaşamaya devam ediyor. Ciltçilik sanatının son temsilcilerinden 64 yaşındaki Muzaffer Karaca, "Ahilik ocağı emanettir, söndürmeyelim. Gelen bazı işleri gençlere gönderiyorum, böylece onlar da ustalaşıyor. Gençlerden yeni ustalar yetiştirmelerini bekliyorum" diyor.

İyi esnaf iyi komşu

Ahmet Mithat Efendi'nin torununun gelini 90 yaşındaki Terhan Ulusoy uzun bir araştırmanın sonucunda ailenin soy ağacını çıkardı. Ahmet Mithat Efendi'nin yalısında ailenin hatıralarını günümüze taşıyan Ulusoy, "Ahmet Mithat'tan geriye bir tek masa kalmıştı" diyor.

Ahmed Mithat'ın gelini soy ağaçlarını çıkardı

Bursa Amerikan Koleji, 1928 yılında Türk kız öğencilerinin Hristiyanlaştırılması faaliyetleriyle gündeme gelmiş ve okul kapatılmıştı. Yaptığı araştırmalarda o dönemde Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu faaliyetlere izin verdiğini gözler önüne seren Dr. Ahmet Uçar, “Türkiye Amerika'yla çatışmamak ve ilişkilerini dostane bir şekilde sürdürmek için misyonerliğe göz yummuş” diyor.

Misyonerliğegöz yumulmuş

Çinli aktör, şarkıcı ve çok izlenen 'Baba Nereye?' programının başrol oyuncusu Will Liu, Türkiye'ye geldi. "Bize gösterilen Türkiye'nin imajı kötüydü. Ama ben geldim ve son derece heyecanlı bir ülkede olduğumu anladım" diyen Liu, sokaktaki Maraş dondurması satışlarından ilham alarak bir arkadaşının şarkı bile yazdığını söylüyor.

Türkiye’yilezzetindenyakaladım

1945 yılında Amerika’nın Japonya’daki 150 bin kişilik Hiroşima kentine attığı atom bombası 140 bin insanla birlikte birçok bitki ve hayvanın canını aldı. Nükleer felaketten sağ kurtulan Sadae Kasaoka bugün 84 yaşında. Kasaoka o günle ilgili olarak şunu söylüyor: “Annemden geriye bir poşet içindeki kemik ve saçlar kaldı.”

Savaşduygularıyok ediyor

Malezya'nın birbirinden ilginç egzotik lezzetlerini artık Türkiye'de bulmak mümkün. 36 farklı ülkeden yetişen her çeşit meyveyi 12 ay boyunca Türkiye’ye getiren Verita, şimdi de Jackfruit, Yıldız Meyvesi, Pitaya, Mangosten gibi meyveleri farklı lezzetleri denemekten keyif alanlara sunuyor.

Malezya'dan Türkiye'ye egzotik lezzetler

Türkiye'nin en çok okunan çocuk kitabı yazarları Şermin Çarkacı, Zeynep Sevde Paksu, Mavisel Yener, Fatih Dikmen ve Aytül Akal onlara okuma sevgisi kazandıran kitapları anlattı. Sonuçta anlıyoruz ki iyi bir okur ta küçükken yetişiyor.

Okumayı sevdiren kitaplar

Savaş ve yoksulluk gibi sebeplerle farklı ülkelerden Türkiye'ye göç eden kadınlar, "Kar Serçesi" projesiyle el işi ürünler üretip aynı zamanda bunların satışını gerçekleştiriyor. Kendi işlerini kurarak çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak isteyen bu kadınlar, yarım kalmış hayallerini Türkiye'de tamamlıyor.

Kar serçeleri iş başında

Çinli sanatçı Xiao Yu, 15'inci İstanbul Bienali'nin en dikkat çeken çalışmalarından birine imza attı. Yu, Ground (Zemin) isimli süreli performansında Gümüşdere'de çiftliği bulunan İbrahim Yavuz'un eşeğini kullandı. Bienal ekibi tarafından Boncuk adı verilen eşek, İstanbul Modern'de sergi alanını sürdü ve performansını tamamlayıp çiftliğine döndü. Videosunu bienal boyunca İstanbul Modern'de izleyebilirsiniz.

Bienalden ilk Boncuk ayrıldı

Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılan “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisini Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei ile birlikte gezdik. Sanatçı eserlerini yaparken geçmişten ilham aldığını söylüyor. Sanatçı 100’ün üzerindeki eseriyle tarihin farklı dönemlerine ziyaretçileri yolculuğa çıkarıyor. Göçmenlerin hikayesinden, Çin’deki depreme ya da Gazze’de bir hayvanat bahçesindeki drama gezerken şahit olabilirsiniz.

Dünyanın derdi porselende

Anneler her zaman her şeyin en iyisini bilir! Çünkü onlar geleceğin büyük insanlarını yetiştirmek için canlarını dişine takarcasına savaşıyorlar. Biz de tüm annelere kolaylık sağlayacak okul alışveriş listesini onlarla birlikte hazırladık.

Annem en iyisini bilir

Okulların açılmasıyla ders kaygısı, sınav korkusu dönemi de başlıyor. Özellikle okula yeni başlayacak çocuklar için hayat kurtarıcı yöntemlerden biri de drama eğitimi. Drama ile matematik bile kolaylaşırken, çocuklar hayal gücüyle çok farklı bir dünyaya adım atıyor.

Matematik bize vız gelir

SALT’ın yeni sergisi “İşveren” kapsamında 15-20. yüzyıl arasında kadınlar tarafından inşa ettirilen yapıların haritası çıkarıldı. Cami, külliye, çeşme, hamam gibi 155 yapıyı tespit edip haritalandıran araştırmacı Firuzan Melike Sümertaş, “Bu çalışma bize iktidarın aslında kadın erkek ayırmadığını, kadının başka rollerinin olduğunu da gösteriyor. Kadınlar hayır yapıp, kentleşmede büyük rol oynamış” diyor.

Osmanlı kadınlarındanİstanbul'a miras

Hem meyvesi hem yapraklarıyla hayatımıza vazgeçilmez lezzetler katan asma bitkisinin anavatanı Kafkasya olsa da binlerce yıldır Anadolu topraklarında yetişiyor. Meyvesi ve yaprağı çeşit çeşit yemeklerin malzemese listesinde yer alıyor. Asma yapraklarını kışın nasıl muhafaza edebileceğini anlattığımız bu hafta bir de Çorum ve Kayseri yöresinden tarifler verdik.

Asma yaprağının saklı lezzetleri