Yeni Şafak Pazar Eki'nde bu hafta

Yeni Şafak 'Pazar Eki', sanattan koşuya, renklerden yemeklere, kısaca hayatımızı güzelleştiren farklı konulara tekrar göz atmamızı sağlıyor... Bu haftaki sayıda, hayatının büyük bir bölümünü İstanbul'da geçirmiş edebiyatçıların gözünden notlarından, hemen herkesin kullandığı 'emoji'lerin insan psikolojisindeki yansımasına kadar birbirinden özel dosyalar bulunuyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Yeni Şafak Pazar Eki'nin öne çıkan haberlerini derledik.

Yeni Şafak Pazar Eki'nde bu hafta 'İstanbul notları' haberleri dikkati çekiyor. İşte Yeni Şafak Pazar Eki'nden öne çıkan haberler:

Edebiyatçıların gözünden İstanbul

En kısası 43 yıllık İstanbullu olan edebiyatçılar Ali Haydar Haksal, Cahit Koytak, Feridun Andaç, Hüsrev Hatemi, Oktay Taftalı, Sevinç Çokum İstanbul’un anlamını, anıları ve rahatsız edici değişimi anlattı. Diğer isimler gibi ara ara şehri terk ettiğine değinen Yazar Andaç, “Moda, Taksim, Sirkeci’deki mekanlarda arkadaşlarımla buluşuyorum. Bir de alıp başımı gittiğim kır kahveleri vardır. Uğuldayan İstanbul’dan uzak ama bu kentin köylerine dönük bir zamanı yaşarım” diyor.

İstanbul'u dinliyorum elimde notlarım

İletişimde geriye gidiyoruz

Gün geçtikçe farklı eklemelerle sayıları çoğalan 'resimlenmiş duygu' ifadeleri emojileri hepimiz sıklıkla kullanıyoruz. Emojiler üzerine araştırma yapan Yrd.Doç.Dr. Ali Murat Kırık, "İlk çağlarda insanlar, mağara duvarlarına figürler çizip o şekilde anlaşırdı. Günümüzde de yazı dilinin yerini tıpkı ilk çağda olduğu gibi görsel figürler aldı. Bu durum, iletişimde ileriye gideceğimize aslında geriye gittiğimizin açık bir göstergesi" diyor.

Emoji hazzıtetikliyor

Kısa filmle ders

Manisa'nın Başlamış Köyü’nde öğretmenlik yapan Muhammet Emin Altunkaynak, dersleri kitaba bağlı kalarak anlatmak yerine öğrencilere uygun içerikte kısa filmler izlettiriyor. Konuya uygun kısa film bulamayan Altunkaynak, önce öğrencileriyle birlikte film çekti sonra da onlara film akademisi kurdu. Altunkaynak, "Sinemayı tebliğ ve eğitim aracı olarak kullanmalıyız" diyor.

Hocam kısa kes

"Resim sözsüz müzik gibidir"

Ressam Utku Dervent, ezber bozan çalışmalarıyla Contemporary İstanbul’un en çok konuşulan sanatçıları arasında yerini aldı. Geleneksel sanat anlayışını modernize ederek yeniden yorumlayan Dervent, “Resimlerim niyet bakımından sözsüz müzik gibidir, söylemeyen, anlatmayan ama görünür, duyulur hale getiren biçimsel kurgulardır” diyor.

Resim benim için satrançoyunu gibi

Dijital oyunlara Osmanlı tokadı

Gençlerin dijital oyunlara karşı her geçen gün artan ilgisi karşısında Türk oyun şirketleri, gençlerin kendi kültürel değerleriyle vakit geçirebilmeleri için yerel oyunlar tasarlıyorlar. 'Deliçeri' adlı oyunla düşmanlar Osmanlı tokadıyla alt ediliyor. Ülkemizin terörle mücadelesinden esinlenerek hazırlanan SoTU ile de babası şehit olan Hakan, ülkesinin bütünlüğünü korumaya çalışıyor.

Dijital oyunlara Osmanlı tokadı

Şifa ardıç tohumunda

Kaç haftadır mutfaklarda süren kış hazırlıklarını konuşuyoruz. Bu hafta da bir kış hazırlığı olan közlenmiş biber ve patlıcanın nasıl hazırlanacağını tarif ettik. Ayrıca saç bakımından soğuk algınlığına nefes açmaya kadar birçok işe yarayan ardıç tohumuyla neler yapılabileceğini de kaleme aldık.

Şifa ardıç tohumunda saklı

Dünyanın kaderini değiştirdiler

1500'lü yıllardan 2000'li yılların başına kadar dünyayı etkileyen icatlar, David Ellyard tarafından "Kim Neyi Ne Zaman İcat Etti" adlı kitapta toplandı. Kitapta Dilbilimci Zamenhof tarafından geliştiren ve Avrupa'yı karıştıran dilden, dikenli telleri icat eden Joseph Glidden'e; bulduğu makineyle tekstil işçilerinin ölümünü engelleyen John Kay'a kadar pek çok mucidin hikayesi yer alıyor.

Dünyanın kaderini değiştiren icatlar

Yalaza'dan milli format

Taraklı'nın kadim şakalaşma geleneği yalaza Osman Sınav'ın yapımcılığı Hasan Kaçan'ın konsept danışmanlığında diziye dönüştü. Yapımcı Sınav, diziden Ekmek Teknesi kadar ümitli olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Yalaza'dan milli bir format çıkarmaya çalıştık."

'Yalaza'dan milli format çıkardık