Li-O2 batarya: 10 kat daha güçlü!

Hidrojen, grafin-silikon ve nano derken şimdi de sıra lityum-oksijen bataryalara geldi.

Erdem Gükrer Yeni Şafak
Batarya, batarya, batarya! Tüm bileşenler geliyor, güçleniyor ama bataryalar halen tüm mobil dünyanın kanayan yarası olmayı sürdürüyor.

Artık hidrojen pillere mi geçilecek, nano batarya dönemi mi açılacak ya da grafin-silikon teknolojisine mi yol alınacak bilmiyoruz ama kesin olan şey çalışmaların tam gaz sürdüğü.

İşte şimdiki haberimize konu olan yeni lityum-oksijen (Li-O2) bazlı batarya teknolojisi de bunlardan bir yenisi olarak arşivimizdeki yerini alıyor. Bu arada eğer konuya meraklıysanız lityum-hava pili şeklinde de aratabilirsiniz. Her ikisi de aynı şey. Keza burada da Cambridge'ın yayımladığı oldukça sağlam bir makale var.

Nature'da yayımlanan makalede dikkatimizi çeken ve biz son kullanıcılar için asıl önem taşıyan detay Li-O2 bataryaların mevcut Li-ion (lityum-ion) hücrelere kıyasla 10 kata varan ölçüde daha çok enerji depolayabiliyor oluşu. Bununla beraber aşılmaya çalışılan sorun ise lityum-oksijenin termodinamik açıdan kararsız oluşu. Takdir edersiniz ki elimizde tuttuğumuz cihazın kimyasal bileşenlerinin stabil olmaması en son isteyeceğimiz şey olsa gerek. :)

Bununla birlikte ABD Enerji Bakanlığı şemsiyesi altında faaliyet gösteren Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamaya baktığımızda, bu kararsızlığı önlemesi muhtemel yeni bir yol bulunduğunu görüyoruz ki yapılacak şeyin lityum peroksit yerine kristalize lityum süperoksit kullanımı olduğu belirtiliyor. Şöyle ki lityum süperoksit deşarj esnasında lityum ve oksijeni bölebildiği için bataryanın hem kararlı hem de uzun ömür döngüsüne sahip olması sağlanabiliyor imiş. Keza yine bu yöntemin sunduğu bir diğer avantaj ise batarya hücrelerinin dışardan içeri pompalanacak ekstra oksijene ihtiyaç duymuyor oluşu. Yani diğer bir deyişle kapalı sistem olarak işliyor ki bu da güvenlik ve kararlılığı arttırmasının yanısıra ekonomik açıdan da daha yüksek tasarruf anlamına geliyor.



Keşifleriyle ilgili olarak oldukça umutlu konuşan Argonne'da görevli batarya mühendisi Larry Curtiss, yeni bir tür batarya geliştirilmesi yolunda ciddi potansiyele sahip bir yenilik olduğunun altını çizerken şimdiki hedeflerinin bataryanın ömür döngüsünü tespit edebilmek olduğunu belirtiyor.

Velhasıl bu tür gelişmelerin ekserisinde olduğu gibi burada da henüz net bir şey yok. Araştırmalar devam ediyor ve biz son kullanıcıların karşısına çıksa dahi bu epey uzun bir süre daha alacak.