Tsunami nedir, nasıl oluşur? Kandilli’den tsunami açıklaması

Muğla’da meydana gelen depremin ardından tsunaminin oluştuğu açıklandı. Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre Muğla’da 10 cm tsunami ölçüldü. Peki tsunami nedir ve nasıl oluşur?

Haber Merkezi Diğer
Tsunami nedir, nasıl oluşur?

Kandilli tarafından yapılan açıklamaya göre Muğla’da meydana gelen depremin ardından 10 cm tsunami oluştu. Tsunaminin ne olduğu ve nasıl oluştuğu ise vatandaşlar tarafından oldukça fazla merak edilir oldu. Peki kavram anlamıyla tsunami nedir?

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, "Bodrum deniz seviyesi istasyonunda 10 cm tsunami dalgası ölçülmüştür. Bodrum ve civarı kıyı bölgelerimizde tsunami gözlenmiştir. Bu depremin bu andan sonra mevcut gözlenen ve ölçümlenen değerlerden daha yüksek bir dalgaya neden olması beklenmemektedir'' denildi.

Tsunami sözcüğü Japonca'da 'liman dalgası' anlamına geliyor. Önceleri tsunami dalgalarına, 'med-cezir' dalgası deniyordu, ancak dalgaların med-cezir ile alakası olmadığı anlaşıldıkça bu terim kullanılmamaya başlandı.

TSUNAMİ NASIL OLUŞUR?

Tsunami tek bir dalgadan oluşmaz, bir dalgalar serisidir. Büyük bir tsunami de bu dalga serisi bir saatten uzun bir süre için devam edebilir ve bu dalgaların şiddeti ve büyüklüğünün gittikçe azalacağı garanti edilemez

TSUNAMİ NEDEN OLUR?

Tsunaminin sebebi genelde denizaltında gerçekleşen depremlerdir. ABD Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü'ne göre, Samoa'daki felaketin ardında da 8,3 büyüklüğündeki deprem var. Bir depremin tsunamiye yol açması, ne kadar şiddetli olduğu ve ne kadar derinde gerçekleştiğine bağlı.

Salınımın tsunamiden farkı

Tsunmai, hemen ve 4-5 dalgadan oluşur ve kısa sürede etkisini kaybeder. Salınım ise daha geç, daha fazla dalgadan oluşur ve daha sonra uzun süre etkilidir.

Tsunamiler oluşum sırasında 3 evreden geçer

1. Oluşum Evresi: Okyanus tabanındaki yer kabuğu kırılarak deprem oluşur. Bunun sonucunda okyanus ya da deniz suyunun dengesi bozulur ve su kütlesi karıştırılır.

2. Yayılma Evresi: Oluşan dalgalar açık denizlerden kıyılara doğru hızla yayılır.

3. Sel-Tufan Evresi: Karalar, kıyılardaki yerleşim alanları, tesisler, limanlar su altında kalır.

Tsunami gibi araçlar sürüklendi

Merkez üssü Gökova Körfezi olan 6.3’lük depremin ardından fay hattındaki kırılma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesi sonrası özellikle Gümbet Mahallesi’nde park halindeki araçlar zarar gördü.Depremin hemen ardından başlayan deniz su seviyesinin yükselmesi özellikle Gümbet sahilinde etkili oldu. Gümbet Mahallesi’nde teknelerin yanı sıra, yaklaşık 60 araç yükselen su seviyesi sonrası sürüklendi. Birçok araç üst üste binerken, araç sahipleri araçlarını park ettiği alanda bulamadı. Çalışamaz duruma gelen araçlar çekici vasıtasıyla çekilecek. Çalışan araçlar ise araç sahipleri tarafından bölgeden alınmaya başlandı.Yetkililer su seviyesinin yükselmesini bir tsunami olarak adlandırmanın doğru olmadığını belirtirken, bunun fay hattındaki kırılma sonrası oluşan dalgalar olduğunu açıkladılar. Bu arada Gümbet Mahallesi’nde bir dere yatağında da su seviyesinin yükselmesi ile sürüklenen araçlar üst üste hasar görmüş vaziyette bulundu.

Deprem sonrası yaşanan tsunami paniği kamerada!
Bodrum'da deprem sonrası deniz seviyesinin yükselmesiyle insanların yaşadığı korku ve panik halinde bilinçsizce sağa sola kaçışları böyle görüntülendi.