YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'Tüm adaylara karşıyım'

RUSYA'DA yarın yapılacak ve 108 milyon kişinin oy kullanacağı seçiminde, Kremlin'in yeni patronu belirlenecek. Bin gözlemcinin izleyeceği seçime 11 aday katılıyor. Oy pusulalarında, "tüm adaylara karşıyım" seçeneği de bulunacak.
SEÇİMİN favorisi olarak gösterilen Putin'in son günlerde oy oranının düştüğü, 22 Mart'ta yayımanan son kamuoyu araştırma sonuçlarına göre yüzde 14,6'lik bir kayba uğradığı bildirildi. Bu durum ilk turda seçilmesini zorlaştırıyor.

MOSKOVA- Rusya'da, SSCB'nin dağılması sonrasındaki ikinci devlet başkanlığı seçimi için Pazar günü sandık başına gidilecek. Yaklaşık bin yabancı gözlemcinin de izleyeceği seçimlerde, 107 Milyon 843 bin 397 kayıtlı seçmen oy kullanacak. Gözlemcilerin hemen hemen tümüne göre sonucu belli olan, şu anda devlet başkan vekili Vladimir Putin'in muhtemelen ilk turda kazanacağı seçimlere 11 aday katılıyor. Kayıtlı adaylardan Yevgeni Savostyanov, yarıştan çekilmişti. Oy pusulalarında, "tüm adaylara karşıyım" seçeneği de bulunacak. Seçime katılan adaylar, Putin, Komünist Partisi lideri Gennadi Züganov, Yablako Partisi lideri Grigori Yavlinski, Liberal Demokratik Parti lideri Vladimir Jirinovski gibi önde gelen siyasi liderlerle, Aleksey Podberezkin, Amangeldi Tuleyev, Konstantin Titov, Stanislav Govorukhin, Ella Pamfilova, Yuri Skuratov ve Ömer Cebrailov. Seçim günü yurt dışında bulunacak tahmini 850 bin seçmen, 138 ülkede kurulacak sandıklarda oy verebilecek. İlk turda hiçbir aday yüzde 50'yi aşamazsa, ilk iki aday ikinci tura gidecek.

Putin oy kaybına uğruyor

Rusya'nın ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in, 31 Aralık 1999 günü sürpriz biçimde istifa etmesinden sonra, üç ay içinde yapılması gereken erken devlet başkanlığı seçimine kadar bu görevi vekaleten üstlenen Putin, seçimin tartışmasız favorisi. Yeltsin'in de veliahtı olarak gösterdiği Putin, kamuoyu yoklamalarında sürekli yüzde 65'in üzerinde oy alacak gibi gözüküyordu. Ancak Bölgesel Siyasi Çalışmalar Ajansı'nın 22 Mart'ta yayımladığı son kamuoyu araştırma sonuçlarına göre Putin, Şubat başına göre yüzde 14,6'lık bir kayba uğradı ve desteği, ilk turda kazanmak için gerekli yüzde 50 barajının altına, yüzde 48,4'e düştü. Seçimin ikinci tura kalması halinde, Putin'in karşısındaki muhtemel isim olacak Komünist Partisi lideri Gennadi Züganov'un desteği ise, bu kamuoyu yoklamasına göre yüzde 28.

Züganov'dan tehdit

Oyların sayımı sırasında, sandık başlarında tüm adayların gözlemcileri de bulunacak. Ancak Komünist Partisi lideri Züganov, sandıkların toplam sonuçlarının yazıldığı ve yerel seçim komisyonlarına gönderilen pusulaların birer kopyasının, sandık başlarında kendi partisinin gözlemcilerine verilmesini talep ediyor. Sayım yapılırken, kendi gözlemcileri de bulunacağı için hile yapılabileceğini düşünmeyen Züganov, buna karşın seçim komisyonlarında bölge toplamları hesaplanırken veya ülke çapındaki toplamlara ulaşılırken hile yapılabileceğini, bu nedenle sandık sonuçlarının birer kopyasının, sandık başında kendilerine verilmesini istiyor. Bunun yapılmaması halinde taraftarlarına, "Sonuçların kopyaları verilinceye kadar sandıkları bloke edin, sonuç pusulalarının yerel seçim komisyonuna gönderilmesine engel olun" çağrısı yapan Züganov, gerginlik yarattı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...