YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Türkiyesiz AB olmaz

Dış Politika Enstitüsü'nün konferansına katılan konuşmacılar, Türkiye'nin AB için vazgeçilmezliğine dikkat çekerek, Avrasya'daki rolüne vurgu yaptılar.

ANKARA- Dış Politika Enstitüsü, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in himayesinde "2000 yılında ve Sonrasında Türk Dış Politikasının Yeni Ufukları" konulu bir panel düzenledi. Açılışı yapan Enstitü Başkanı Seyfi Taşhan'ın, Demirel'in 25. yıl konferansına evsahipliği yapmasından memnun oduğunu belirterek, "Umarım 30. yıl konferansımız için de evsahipliği yaparsınız" şeklindeki sözleri, gülüşmelere yol açtı.

Türkiye yönünü değiştirirse ne olur?

Fransız katılımcı Thierry de Montbrial, bir Fransız olarak Türkiye'nin AB'ye aday olarak kabul edilmesinden son derece memnun olduğunu belirterek, "AB'nin genişleme sürecinde Türkiye vazgeçilmez bir ülke. AB şu soruyu kendi sorması gerekiyor: (Acaba, Türkiye başka yerlere kanalize olsa ne olurdu ?)" diye konuştu. Çin Sosyal Enstitüsü Başkanı Prof. Yang Guang da, Sovyetler'in çökmesinden sonra dünyada yeni bir sistem kurulmaya çalışıldığını belirterek, "Bugün 3. dünya savaşı beklenmiyorsa da dünyada barış da kolay kolay sağlanamıyor" diyeerek, Türkiye'nin Batı ve Orta Asya ekseninde çok önemli bir ülke olduğunu, uluslararası ve bölgesel düzeyde barış ve istikrara olan desteğinin çok önemli olduğunu kaydetti.

'Dış tehditlere karşı aktif olun'

ABD'li konuşmacı Paul Wolfowits ise, Türkiye ile ilişkilerde ABD'nin en büyük eksikliğinin bilgisizlik olduğunu belirterek, "Soğuk savaş sonrası Türkiye daha dinamik rol oynamak zorunda. Dışarıdan gelecek tehditlerde daha aktif olması gerekiyor. Bugün dünyada siyasi ihtilaller oluyor. Bu ihtilaller daha çok demokrasilerin geliştirilmeye çalışılmasından dolayı oluyor. Türkiye, İslam dünyasının en büyük ülkelerinden biridir. Demokrasi yolunda çok önemli adımlar atmış ve atmaya devam ediyor. Türkiye öyle gelişme gösterdi ki, hepimizin buna şapka çıkarması lazım. Avrupalılar, Türkiye'yi göklere çıkaran konuşmaları sevmiyor, ama biz Türkiye'nin değerini sonradan anladık ve Türkiye'nin mutlaka AB'ye üye olması gerekiyor." Konferansta konuşn KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da, "Türkiye, Kıbrıs Türkleri'ne yardım elini uzatmamış olsaydı, biz Rumlar tarafından denize dökülmüştük" dedi.

Türkiye dışında kimsenin KKTC'yi tanımamasının kendileri için utanç verici bir şey olmadığını kaydeden Denktaş, "Dünya beni tanısaydı ancak, benim için ölmeye razı olmasaydı, Türkiye benim için ölmeye razı olup ama beni tanımasaydı işte o zaman utanç duyardım. Dünya Kıbrıs sorununa iyi bir şekilde bakıp detaylı bir tespitte bulunmaktan sakınıyor. Bundan utanç duyuyorum" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Pakistan'da Clinton alarmı
Bugün birkaç saatliğine Pakistan'a uğrayacak olan Clinton'ın seyahat edeceği güzergâh üzerinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. İslamabad'da sanki sıkıyönetim ilan edildi.
'Tüm adaylara karşıyım'
RUSYA'DA yarın yapılacak ve 108 milyon kişinin oy kullanacağı seçiminde, Kremlin'in yeni patronu belirlenecek. Bin gözlemcinin izleyeceği seçime 11 aday katılıyor. Oy pusulalarında, "tüm adaylara karşıyım" seçeneği de bulunacak.

İngiltere'de uçak sefası tartışması
LONDRA- İngiltere'de muhalefet ve basın, Avrupa Birliği'nin Lizbon'da yapılan iki günlük zirvesine üç ayrı uçakla giden İngiltere Başbakanı Tony Blair ve iki bakanı sert bir dille eleştiriyor. İngiliz Kraliyet Hava Yollarına ait üç ayrı uçakla Lizbon'a giden Başbakan Tony Blair, Maliye Bakanı Gordon Brown ve Dışişleri Bakanı Robin Cook vergi mükelleflerinin parasıyla "uçak sefası" yapmakla suçlanıyor. Blair'in yanına aldığı danışmanlar, korumalar ve benzeri personelden oluşan 18 kişilik bir heyetle Kraliyet Ailesi'ne ait BAe 146 tipi bir uçakla Lizbon'a gittiğini, Cook'un ise 23 kişilik ayrı bir heyetle VC10 tipi bir jet kullandığını hatırlatan basın, Brown'ın ise aynı kente altı bürokratıyla birlikte gitmek için HS-125 tipi bir uçağı tercih ettiğini yazdı. Muhafazakar parti sözcüsü Andrew Lansley olayın tipik bir savurganlık olduğunu, öne sürerken, "Bu yarış ve rekabetin faturasını ise halk ödüyor" diye konuştu.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...