YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Çin'e insan hakları tokadı

ABD'nin en güçlü işçi konfederasyonu AFL-CIO, "Petro China" adlı şirketin Wall Street'e sunmayı planladığı 7 milyar dolarlık hisse senedinin satışına engel oldu.

Çin'de insan haklarına riayet edilmediği görüşünü savunan ABD'nin en güçlü işçi sendikaları konfederasyonu AFL-CIO, Çin'in devlet destekli "Petro China" petrol şirketinin Wall Street borsasına sunmayı planladığı 7 milyar dolarlık hisse senedinin satışına engel oldu. Çin'in hisse senedi satışı başarılı olsaydı, elde edilecek gelirle ülkeyi boydan boya geçecek petrol boru hattı projesinin tamamlanacağı ve Orta Asya petrollerinin, Türkiye üzerinden geçeceği yerde Çin'e yönlendirilebileceği öne sürülüyor. Çin'in bütün hesaplarını altüst eden 14 milyon üyesi ve 700 milyar dolara ulaşan mali gücü bulunan AFL-CIO sendikasının, Çin'in azınlıklara yönelik politikasına karşı en büyük darbe olarak nitelendirildi. AFL-CIO sendikasının, "PetroChina" şirketinin Wall Street borsasında satış yapmasını, satışlara aracılık yapan büyük simsar kuruluşlar üzerindeki etkisini kullanarak engellediği öğrenildi.

Satışın engellenmesinde ABD'li AFL-CIO Konfederasyonunun Uygur Türkleri, Moğollar, Tibetliler ve Tayvanlılarla işbirliği yaptığı kaydedildi. AFL-CIO, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesine de karşı çıkmıştı.

Çin azınlıklara işkence yapıyor

Konuyla ilgili olarak görüşlerini açıklayan Amerika Doğu Türkistan Milli Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Gülamettin Pahta, "Çin'in, ülkesinde yaşayan azınlıklara yaptığı baskı ve eziyetin bedelini Wall Street borsasında satış yaparak, Amerikan halkına ödetmek istediğini" söyledi.

Gülamettin Pahta, "Çin'in asıl amacının, boru hattını tamamlayarak dünya petrol piyasasında kendisine sağlam bir yer edinmenin yanı sıra Orta Asya petrollerini ülkesine çekerek Türk dünyasının güçlenmesini engellemek olduğunu" savunarak, AFL-CIO ve diğer kuruluşlarla yapılan işbirliği sayesinde bu girişimin engellendiğini ifade etti. Gülamettin Pahta, "Çin'in hisse senedi satışından sağlayacağı gelirin bir kısmıyla 20 milyon Çinliyi Doğu Türkistan'a yerleştirerek,burada yaşayan Türkleri etnik açıdan eritmeyi planladığını" öne sürdü.




Kağıda basmak için tıklayın.

Devlet de off-shorezede
Bazı bankaların off-shore hesaplar yoluyla vergi avantajı sağladıklarını ortaya çıkaran uzmanlar bazı ünlü işadamları ile tanınmış sanatçılar adına da off-shore hesaplar açıldığını belirledi.
TZOB Erçel'i suçladı
TZOB Başkanı Faruk Yücel, sebze ve meyve fiyatlarında Kurban Bayramı öncesinde başlayan artışların sorumlusunun Gazi Erçel'in işadamları olduğunu söyledi.
Kontak lens de evlilik istiyor
Küresel düzeyde firmalar arasında yaşanan evlilik rüzgarı kontak lens sektörüne de sıçradı. Kontak lens firması Bausch and Lomb renkli lens piyasasında etkinliğini artırmak için Wesley Jessen VisionCare`i satın almak istiyor. Bausch and Lomb firmasından yapılan açıklamada, Wesley Jessen`e 600 milyon dolar önerildiği kaydedildi. ABD'li iki firmadan Bausch and Lombs geçen yıl 1.76 milyar dolar, Wesley Jessen de 311.7 milyon dolar satış gerçekleştirmişti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...