YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


TZOB Erçel'i suçladı

TZOB Başkanı Faruk Yücel, sebze ve meyve fiyatlarında Kurban Bayramı öncesinde başlayan artışların sorumlusunun Gazi Erçel'in işadamları olduğunu söyledi.

Çiftçi, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in enflasyonla mücadele etme adına yüksek fiyattaki sebze ve meyveleri satın almama uyarısına rağmen fiyatların el yakmasının sorumluluğunu kabul etmiyor. Türkiye Zirat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel, sebze ve meyve fiyatlarında Kurban Bayramı öncesi büyük bir artış olduğunu ve bunun birkaç hafta sürdüğünü belirterek, "Bu artışların sorumlusu çiftçi değil. Enflasyonu indirmek için sebze ve meyve almama önerisinde bulunan Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in işadamları" dedi.

Spekülatör işadamları suçlu

Sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olmasının enflasyonun nedeni olarak gösterildiğini dile getiren Faruk Yücel, "Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa bakılarak yüksek enflasyonun sorumlusu sanki çiftçiymiş gibi yansıtılıyor. Oysa çiftçi üretim masrafının altında satış yapıyor. Özellikle son ayda artan sebze ve meyve fiyatlarının nedeni enflasyona destek verdiğini söyleyen spekülatör işadamları. Vurguncu işadamları Kurban Bayramını fırsat bilerek sebze ve meyve fiyatlarını iki katına çıkardılar" diye konuştu.

Anasol-D Hükümeti döneminde çıkarılan Hal Yasası'nın da tarım sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu dile getiren Yücel, "Çiftçi ürettiği malı halde satamaz hale geldi. Yasaya göre artık süpermarketler kendi sattıkları sebze ve meyveleri üretebiliyor. Sattığı sebze ve meyveyi üreten marketler, bunları hal fiyatının bir kaç katına satıyor" dedi. Yücel, süpermarketlerin yüksek fiyata sebze ve meyve satmasının sorumluluğunun da çiftçiye yüklendiğini kaydetti.

Hal fiyatları düşüyor

Faruk Yücel, soğuk hava nedeniyle sebze ve meyve üretiminde azalma olduğunu söyledi. Üretim azalmasına Kurban Bayramı'nda artan tüketimin de eklenmesiyle sebze ve meyve fiyatlarının hallerde de bir miktar yükseldiğini vurgulayan Yücel, "Hal fiyatları kamuoyuna yansıtığı kadar yüksek değil. Örneğin Mersin Toptancı Hali'nde sivri biber fiyatları türüne göre 400 bin TL ile 750 bin TL arasında, Ankara Toptancı Hal'inde ise yine biber 350 bin TL ile bir milyon TL arasında değişiyor" diye konuştu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...