YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


ORTAKLARIN 69 OYUNU

Hükümetin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu metin ile Komisyon'a getirdiği 69. madde metinlerinin farklı olduğu tespit edildi. FP'li M. Ali Şahin, yapılan değişiklik ile parti kapatılmasının zorlaştırmak yerine daha da zorlaştırıldığını ifade etti.

ANKARA- Hükümet ortaklarının 69. maddenin değiştirilmesinde samimi olmadıkları ve oyun oynadıkları net olarak ortaya çıktı. Ortaklar tarafından Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na getirilen 69. madde metni ile Anayasa Komisyonu'na getirilen ve kabul edilen 69. madde metninin farklı olduğu anlaşıldı. DSP'li Emrehan Halıcı, MHP'li Ömer İzgi ve ANAP'lı Murat Başesğioğlu imzası ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na getirilen 69. madde metninde bir partinin odak olduğunun tespit edilmesi için 'kesin hükümlerin' olması gerektiği düzenlendi. Uzlaşma Komisyonuna sunulan metin şöyle: "Bir siyasi partinin 68. maddenin 4. fıkrsı hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak o partinin kanunla belirlenen ölçülere göre bu nitelikteki fiilerin işlendiğinin yetkili mahkemelerce kesin hükme bağlandığı ve bu KESİN HÜKÜMLERİN odak oluşturmaya yeterli olduğu husususun Anayasa Makemesi'nce tespiti halinde karar verilir."

Komisyona farklı metin

Ancak Anayasa Komisyonu'na getirilen metinde odak olma için kesin hükümler gerekmesi düzenlemesinden vazgieçilerek 'Kesin hükmün' odak oluşturmaya yeteceği belirtildi. Komisyon'a sunulan ve kabul edilen metin ise şöyle: "Bir siyasi partinin 68. maddenin 4. fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak o partinin kanunla belirlenen ölçülere göre bu nitelikteki fiillerin işlendiğinin yetkili mahkemelerce kesin hükme bağlandığı ve bu KESİN HÜKMÜN odak oluşturmaya yeterli olduğu husususun Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verilir." FP'li M. Ali Şahin, ortakların oyunun komisyon toplantısında tespit ettiklerini, ancak verdikleri değişiklik önergelerinin kabul edilmediğini belirterek, "Hükümet ortakları siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması konusunda samimi olmadıklarını gösterdiler. Getirilen düzenleme parti kapatmayı zorlaştıran değil, kolaylaştıran bir düzenlemedir" dedi.

Yalçınbayır da oyunu farketti

Ortakların oyununu Komisyon Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır da farketti. Yalçınbayır gazetemize yaptığı açıklamada, "Anayasa Komisyonu'ndan geçen metin yoruma açık bir metindir. Hukuk adamları tam tersi şekilde yorumlayabilir"diye konuştu.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Meclis'e düşen 312'yi kaldırmak'
Ayaş Cezaevi'nde yatan H. Celal Güzel'i ziyaret eden FP'li Abdullah Gül, 312 başta olmak üzere yasalardaki antidemokratik maddelerin kaldırılması için Meclis'e çağrıda bulundu
HÜKÜMETTE İsmail Cem krizi
Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in dış politikada tek belirleyici olması, koalisyonun ANAP ve MHP kanadını rahatsız ediyor.
SORUN ANKARA
ANAP lideri Mesut Yılmaz, Ankara'nın sorun çözme yerine sorunları artırdığına dikkat çekerek, "Ankara, artık belediyelerin önün engel olmaktan çıkmalı" dedi
DSP'Yİ YİNE KIRCI SIKINTISI BASTI
ANKARA- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından geniden görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderilen Af Yasası, Hütkümet ortağı DSP ile MHP'yi yine karşı karşıya getirdi. Başbakan Bülent Ecevit'in "Af Yasası önümüzdeki günlerde yeniden gündeme gleecek" sözleri üzerine hazırlıklar yapmaya başlayan DSP kurmayları, MHP'nin bu açıklamanın hemen ardından yine Haluk Kırcı'yı gündeme getirmesiyle birlikte ne yapacaklarını şaşırdı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Turan Çirkin'in Bahçelievler katliamı sanıklarından Haluk Kırcı'nın adını Af Yasası'nın yeniden gündeme gelmesiyle birlikte zikretmesi DSP'de sıkıntı yarattı. DSP Genel Merkezi, MHP'nin Kırcı ısrarından vazgeçmemesi halinde Af Yasası'nın tamemen raftan kaldırılmasını düşünüyor. Başbakan Ecevit'in yeniden gündeme getireceklerini açıkladığı Af Yasası ile ilgili olarak Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de bir çalışma başlattı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...