YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


HÜKÜMETTE
İsmail Cem krizi

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in dış politikada tek belirleyici olması, koalisyonun ANAP ve MHP kanadını rahatsız ediyor.

ANKARA- Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in dış politikayı TBMM ve hükümetten bağımsız bir biçimde yürütmesi, koalisyonunun ANAP ve MHP kanadında rahatsızlık yaratıyor. AB ile koordinasyonun Dışişleri Bakanlığı'na verilmesinden sonra ANAP ile DSP arasında başlayan gerginlik, MHP'nin de şikayetleri ile koalisyonu kapsayan bir biçimde artıyor. ANAP, TBMM'ye genel görüşme öngergesi vermeye hazırlanırken, MHP'liler dış politikanın ne liderlere ne de hükümete danışılmadan yürütüldüğünü belirtiyorlar. Cem'in tutumuna yönelik son rahatsızlık, Helsinki Zirvesi'ndan sonra Ankara'yı ziyaret eden Batılı ülke temsilcilerinin hükümeti görmezden gelen tavırlarına Dışişleri'nin tamamen sessiz kalmasıyla ortaya çıktı. İsmail Cem, yüzünü sadece Avrupa'ya dönmek, Türkiye'nin Orta Asya, Türk dünyası, Kafkaslar ve müslüman devletlerle olan ilişkilerini önemsememekle de eleştiriliyor. Türk dünyası ile ilişkileri kendi görev alanları içinde sıcak tutmak isteyen MHP'li bakanlar, Dışişleri'nin engeli ile karşılaşıyor. Bakan Cem, dış politikayı yönetirken TBMM ve hükümetin ilgili birimlerini dikkate almayan tavırları nedeniyle koalisyon ortakları ANAP ve MHP'nin hedefi haline geldi. ANAP, Mesut Yılmaz'ın da onayı ile TBMM Başkanlığı'na dış politika ile ilgili genel görüşme önergesi vermeye hazırlanıyor. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ANAP Bitlis milletvekili Kamuran İnan, Dışişleri Bakanlığı'nın "DSP'nin şahsi bürosu haline geldiğini" belirtirken, Cem'i dış politikada başarısız olmakla suçladı. Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'in AB ile uyum sürecinden dışlanması ve koordinasyonun Başbakan Ecevit tarafından 'emr-i vaki' bir biçimde hazırlanan genelge ile Dışişleri Bakanlığı'na verilmesi, ANAP'ın Cem' e yönelik tepkisinde başlangıç etkeni olarak değerlendiriliyor. ANAP'ın Cem ile ilgili rahatsızlığı, son yapılan MKYK ve grup toplantılarında da dile getirildi.

MHP tamamen devre dışı

Dış politika ile ilgili gelişmelerden haberdar edilmeme konusunda ANAP'tan daha sıkıntılı olan MHP'liler ise Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye dahi bilgi verilmediğini belirtiyorlar. MHP'nin Cem'e yönelik tepkisindeki başlıca unsuru "Türk ve müslüman dünyasını dışlamak" eleştirisi oluşturuyor. MHP'li bakanların kendi görev alanları dahilinde Türk cumhuriyetleri ile kurmak istedikleri ilişkilerin Dışişleri Bakanlığı tarafından engellendiği belirtilerek, buna örnek olarak MHP'li üç bakanın Başkurdistan Cumhuriyeti'ne yapmak istedikleri gezinin Dışişleri'nin uyarısı ile iptal edilmesi gösteriliyor. MHP'li Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay'ın Çeçenistan konusundaki çıkışları da Dışişleri Bakanlığı'nda sıkıntı doğuruyor. Koalisyonun MHP kanadı, Dışişleri Bakanlığı'nı çeşitli Avrupa ülkesi yetkililerinin Türkiye'yi rencide eden girişimlerine sessiz kalmakla da suçluyor. Helsinki Zirvesi'nden sonra Ankara'yı ziyaret eden çok sayıda temsilcinin Öcalan, PKK ve HADEP konularında yaptığı açıklamalar, hükümet ortağı partilerin DSP ve Cem'e yönelik eleştiri dozunu artırmalarına neden oldu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...